HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 07 TEMMUZ 2022, PERŞEMBE

Light olmasına aldanmayın

11.05.2005 00:00:00
Light ürünlerin miktarında ve çeşidinde tehlikeli bir artış yaşandığına dikkati çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Şeçil Kenar, hiç bir besinin gıda teknolojisinin müdahalesiyle sihirli bir hale getirilemeyeceğini söyledi. Dyt. Şeçil Kenar, light ürünlerin miktarında ve çeşidinde tehlikeli bir artış yaşandığına dikkati çekerek şunları söyledi: "Zayıflamak ya da kilosunu korumak isteyen bireylerin piyasadaki light ürünlerin çok düşük kalorili veya kalorisiz olduğu sanmasından dolayı, günlük tüketilen light ürün miktarında ve çeşidinde büyük bir artış gözlemliyoruz. Bu artış aynı zamanda günlük alınan kalori miktarının da artmasına neden oluyor. Az yağlı - diyet - light diye piyasaya sunulan ürünlerin normal ürünlerle arasında ciddi farklar bulunmuyor. Yani bu ürünler referans ürüne göre çok az veya kalorisiz değildir. Tüketicide bu gıdaların üzerindeki etiket kavramını değerlendirme şekli 'daha az kalorili bunu alayım' ya da 'bu diyet bunu daha çok yiyebilirim' olursa light - diyet tüketilerek total olarak daha fazla kalori alınmış oluyor. Örneğin light tatlılarda sükroz molekülü yerine yapay tatlandırıcılar kullanıldığı halde oldukça fazla kalori değerleri vardır. Fakat kişiler şeker içermediği için bu besinleri çok fazla tüketebilmektedirler."Zayıflamak için değil, sağlık için tüketinKilo vermek isterken yapılan hatalardan birinin de özel hastalıkları bulunan kişiler için üretilen gıdaların bilinçsizce tüketilmesi olduğunu belirten Dyt. Kenar şöyle devam etti: "Diyet döneminde yapılan en büyük hatalardan sağlıklı bireylerin, özel hastalıklarda tüketilmek için üretilen ürünleri bilinçsizce ve sıkça tüketmeleridir. Daha az kalori alayım, zayıflayayım veya kilomu koruyayım derken bu gıdalar ile tüketici daha fazla kilo bile alabilmektedir. Burada önemli olan yeterli ve dengeli bir beslenme alışkanlığını hayatımıza yerleştirmek ve bu tür besinleri satın alırken besin değerlerini ve referans ürünleri arasındaki farkları etiketten okuyup, değerlendirip tüketmektir. Unutmamak gerekir ki asla bir besin gıda teknolojisinin müdahalesiyle sihirli bir hale getirilemez."Etiket kontrolü yapılmalıEtiket kontrolünün devletin denetiminde olması gerektiğinin altını çizen Dyt. Seçil Kenar şunları söyledi: "Besinleri; karbonhidrat, yağ, protein, mineraller ya da vitaminler açısından analiz etmek tabii ki tüketici için mümkün değildir. Bu değerler ancak laboratuar şartlarında bilimsel analizlerle bulunur. Bu yüzden tüketicinin etiket bilgilerini doğru - yanlış olarak değerlendirmesi de mümkün değildir. Etiket kontrolünün hukuksal yaptırımlarıyla devletin denetiminde olması bizce en makul yoldur."

Yeni Mesaj arşivinde 'tarihte bugün'

Yeni Mesaj Gazetesi arşivi 2001 yılına kadar eksiksiz içerikle erişime açık olup ayrıca tüm arşivde anahtar kelimelerle arama yapmak da mümkündür.

11.05.2004, 11.05.2003, 11.05.2002, 11.05.2001, 11.05.2000, 11.05.1999, 11.05.1998, 11.05.1997, 11.05.1996, 11.05.1995, 11.05.1994, 11.05.1993, 11.05.1992, 11.05.1991, 11.05.1990, 11.05.1989, 11.05.1988, 11.05.1987, 11.05.1986


logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 425 10 66
Faks: (212) 424 69 77
E-posta: [email protected] [email protected]


WhatsApp haber: (0542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2022

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez.