logo
28 MART 2024

Madrid'te terör... Aznar dönemi mercek altında

15.03.2004 00:00:00
Bombaların sarstığı İspanya'da milyonlarca seçmen dün sandık başına gitti. 1996'dan bu yana Başbakanlık yapan Jose Maria Aznar, bu seçimlerde aday değil.

İspanya'da geçtiğimiz Perşembe günü yaşanan ve 199 kişinin ölümüne yol açan terör eylemlerinin arkasındaki sır perdesi aralanabilmiş değil... Bask Bölgesi'nin bağımsızlığı için 45 yıldır mücadele veren terör örgütü ETA, ısrarla "11 Mart saldırıları bizim işimiz değil" derken, El-Kaide adına yapılan açıklamalar "Eylemi biz gerçekleştirdik" yönünde. Buna rağmen, İspanyol yetkililer ETA'yı "öncelikli fail" olarak görüyor.

Yıllık 10 milyar dolarlık yabancı sermayeyi ve turizm sezonunun yaklaşmasıyla ülkeye gelmeyi planlayan milyonlarca turisti kaçırmak istemeyen İspanyol yetkililer de, bu yıkıcı terör eyleminin arkasında ETA'yı görmek istiyor. Ne de olsa, ETA onların terör örgütü ve az çok Basklı teröristler hakkında bilgileri var. Ama ya El-Kaide? El-Kaide'nin ne olduğuna dair bırakın basın-yayın organlarını, 'değme' istihbarat örgütlerinin bile doğru dürüst bilgisi bulunmuyor.

El-Kaide Arapça'da 'temel' anlamına geliyor. Örgütün temelini ABD, Afgan Mücahitlerin Sovyetler'e karşı 1988'e kadar verdiği "müthiş mücadele" sırasında atmış... Malum Başkan Bush'un ailesi ile Usame bin Ladin'in ailesi arasında çok karlı bir "ticari ilişki" trafiği bulunuyor. Ancak Usame bin Ladin ile Bush ekibi arasında temas sürüyor mu, sürmüyor mu? Bunu kimse bilmiyor. Bildiğimiz bir şey, dünyanın dört bir köşesinde yapılan "faili meçhul terör eylemleri"ni birileri El-Kaide adına üstleniyor.

Madrid eyleminin tarzına gelince... Ne ETA tarzı bir eyleme benziyor, ne de El-Kaide stili bir terör girişimine... ETA, 1986 ve 87 yılları hariç genelde sivil halka yönelik eylem düzenlemedi. Hedeflerinde askerler, polisler ve siyasiler vardı. El-Kaide'nin yaptığı iddia edilen Riyad, Kazablanka, Bali, İstanbul eylemleri ise Amerikan, İsrail ve İngiliz hedeflerine yönelikti. Oysa Madrid eylemi sıradan halka... Burada ciddi bir çelişki var... Uluslararası veya yerel bir terör örgütü "öğrencileri, işçileri, memurları" öldürerek, ne elde etmek ister ki? PKK bile Güneydoğu ve Doğu Anadolu dışında çok az sayıda (Bu eylemlerin en akılda kalanı ise terör örgütünün Temmuz 1993'te Erzincan'ın Başbağlar Köyü'nde 33 sivili hunharca katletmesidir. Eylemin Sivas olayının hemen ardından gelmesinin sırrı hala daha çözülebilmiş değil. Bu eylemi PKK içindeki Alevi teröristlerin yaptığı düşünülüyor.) sivil halka yönelik eylem yaptı.

Seçimlerle bağlantısı

Eylemin seçimlerden üç gün önce meydana gelmesi, eylemin seçimlerle ilgili olabileceği görüşünü kuşkusuz öne çıkartıyor. Nitekim, bombalı eylemler İspanya'da dün yapılan seçim öncesinde havayı bulandırdı. İspanyol makamları ellerinde yeterli bilgi olsa da, sandıklar kapanmadan bunları açıklamayacaktır! Bugünden itibaren seçim baskısı kalkacağından İspanyol yetkililerin eylemle ilgili daha rahat konuşması bekleniyor. Eylemlerden sonra İspanyol basınında kimse dün yapılan seçimlerin sonucuna ilişkin tahminde bulunmadı. İspanya'nın Başbakanı Jose-Maria Aznar, seçim kampanyasının başlamasından önce aday olmayacağını açıklayarak, hem seçmenlerini hem de uluslararası kamuoyunu şaşırtmıştı. Henüz 50 yaşında olan Aznar, iktidar döneminde, Irak savaşı için ABD'ye destek hariç, İspanyolların ciddi muhalefeti ile karşılaşmamış olan bir politikacı neden yeniden aday olmak istemez?

Brüksel'de görev

peşinde mi?..

Tahminlerden biri, iki dönem yani sekiz yıl başbakanlık yapan Aznar'ın Brüksel'de Avrupa Birliği nezdinde bir görev üstlenmek istediği yolunda. Aznar'ın kararından sonra iktidardaki muhafazakar Halk Partisi'nin (Partito Popolare) adayı 48 yaşındaki, eski Başbakan Yardımcısı Mariano Rajoy oldu, rakibi ise İspanyol Sosyalist İşçi Partisi (Partito Socialista Obrero de Espana-PSOE) lideri 43 yaşındaki Jose Luis Rodriguez Zapatero. Geçen hafta sonunda yapılan kamuoyu yoklamalarında Aznar'ın favorisi Rajoy'un zaferi kesin gibi gözüküyordu. Bu da Aznar hükümetinin başarısı ile ilgili.

İspanya Başbakanı Aznar iki hükümet döneminden sonra yeniden aday olmamasını şöyle açıklamıştı: "Ülkemi, devraldığımdan daha iyi bir durumda bırakacağım. Vicdanım rahat ve mutluyum."

Sosyal güvenceler

tırpanlandı

İspanya'nın ekonomik verileri Aznar'ı haklı çıkarıyor ve muhafazakar partinin seçim şansını arttırıyor. Ancak son terör eyleminin seçmen davranışını nasıl etkilediğini kestirebilmek güç... Bunu da bugün öğreneceğiz. Devletin bütçesi dengeli ve ekonomik büyüme refahı sağlayacak düzeyde. İspanya'nın en büyük sorunu olan işsizlik oranı bile Aznar döneminde yüzde 20'den yüzde 11'e indi. Buna rağmen bu refah döneminin yakında sona ereceğini söyleyenler var. Gerekçeleri de Aznar hükümetinin istihdam politikası sonucu açılan işyerlerinin kısa vadeli ve çoğu iş akdinin kısa dönemli oluşu. İspanyollar, hükümetin yatırımcılara yol açmak için sosyal güvenceleri kaldırmasını eleştiriyorlar: "Bugün İspanya'da yapılan tüm reformlar işverenlerin yararına, işçilerin ise sosyal güvenceleri ellerinden alınıyor."

Aznar AB'li

müttefikleri kızdırdı

Muhalefet, Aznar hükümetinin parlamentoda elde ettiği çoğunluğu kötüye kullandığı görüşünde. İspanyol halkı ise sadece iki kez Aznar hükümetine karşı sokaklara döküldü: 17 İspanyol özerk bölgesinden biri olan Galiçya'daki (Deportivo La Coruna takımının bölgesi) petrol kirlenmesi sırasında ve Irak savaşında Bush hükümetine koşulsuz destek vereceğini açıkladığı zaman. İspanya'da Irak savaşına karşı 8 milyon kişi sokaklara döküldü... En büyük katılım da İspanya'da idi... Seçmen tepkisini dile getirdi ama bu tepki geçen yıl yapılan yerel seçimlerde sandığa yansımadı ve dün yapılan parlamento seçimlerinde de yansıması beklenmiyor. İspanyol Başbakanı, dış politikada Irak savaşına destek vererek, AB'deki müttefiklerini kızdırdı; buna karşılık ABD'den aldığı destek arttı. Zaten hedefi de ülkesini uluslararası arenada farklı bir yere oturtmaktı. "İspanya'nın hedefi sadece Avrupa'nın bir parçası olmak değil, aynı zamanda Avrupa'nın büyük uluslarından biri olmaktır" diyordu Aznar...

Sosyalistler Irak'tan

çekilecek

İspanyol sosyalistleri ise Irak savaşına katılmakla büyük ulus olunamayacağı görüşünde. Nitekim sosyalistlerin başbakan adayı Zapatero, hükümetin Avrupa Birliği'nden uzaklaşmasını eleştiriyor ve şunları söylüyor: "Aznar'ın dış politikası karmakarışık, sadece Bush hükümetinin çıkarlarını gözetiyor. Ama Bush, Avrupa Birliği konseyinin üyesi değil." Sosyalistler seçimden sonra Irak'tan geri çekilmeyi vaad ediyorlar. Bununla birlikte kamuoyu yoklamaları İspanyol halkının yüzde 42'sinin sandıktaki tercihinde dış politikanın rol oynamadığını gösteriyor. Bu durumda muhalefetteki Sosyalistlere fazla şans tanınmıyor.

Bu satırlar İspanya'da halk sandığı giderken kaleme alındı. Tahminim Halk Partisi'nin Sosyalistlerden daha çok oy alacağı yönünde. Eğer terör eylemi seçimlerden 3 gün önce değil de, iki hafta önce meydana gelseydi; ve eylemin İspanya'nın ABD'ye Irak işgalinde verdiği destekle bağlantılı olduğu konusunda kamuoyunda kuvvetli bir temayül oluşsaydı, dünkü seçimleri sosyalistler kazanabilirdi... Sonuçta İspanyolların şok haliyle oylarının rengini değiştirmesini beklemiyorum...

 
Recep Bahar / diğer yazıları
'İBB adayını çek' teklifine yanıt verdi
AKP'ye 3 şartını açıkladı
AKP'den bir seçim klasiği
Seçime 3 gün kala gaz bulundu!
İSO'dan tarihi uyarı
'Eğitimli gençlerimizi avlamak için...'
'AJet ile anlaşmamız yok'
THY'den çok garip Ajet kararı!
Almanya'nın öteki yüzü
Avrupa'nın ilk siyonist ülkesi Almanya!
CHP adayı istifa edip AKP'ye katıldı
'Erdoğan'ın emrinde olacağız'
Rezalet ötesi
Yahudi askerler aşağılıkta da zirvede!
'Sandık, hepimizin namusuna emanettir'
Erdoğan son mitingini yaptı
BTP İBB Adayı Cihan Erdoğanyılmaz: Gençler BTP’ye akın ediyor
'Para sayma' soruşturmasında Muammer Keskin'in ifadesi
'Bağış karşılığı makbuz almadım'
Yargıtay Başkanı seçimi 31 Mart sonrasına kaldı
10. turda da sonuç çıkmadı
1 Nisan'da okullar tatil mi?
Milli Eğitim Bakanlığı açıkladı
Emekli maaşı için seçim sonrasını işaret etti
'Temmuz' ayında masaya yatıracağız'
"Siyasetten bağımsız bir araştırma enstitüsü kuracağız"
BTP İstanbul Adayı Cihan Erdoğanyılmaz
'İBB adayını çek' teklifine yanıt verdi
AKP'ye 3 şartını açıkladı
AKP'den bir seçim klasiği
Seçime 3 gün kala gaz bulundu!
İSO'dan tarihi uyarı
'Eğitimli gençlerimizi avlamak için...'
'AJet ile anlaşmamız yok'
THY'den çok garip Ajet kararı!
Almanya'nın öteki yüzü
Avrupa'nın ilk siyonist ülkesi Almanya!
CHP adayı istifa edip AKP'ye katıldı
'Erdoğan'ın emrinde olacağız'
Rezalet ötesi
Yahudi askerler aşağılıkta da zirvede!
'Sandık, hepimizin namusuna emanettir'
Erdoğan son mitingini yaptı
BTP İBB Adayı Cihan Erdoğanyılmaz: Gençler BTP’ye akın ediyor
'Para sayma' soruşturmasında Muammer Keskin'in ifadesi
'Bağış karşılığı makbuz almadım'
Yargıtay Başkanı seçimi 31 Mart sonrasına kaldı
10. turda da sonuç çıkmadı
1 Nisan'da okullar tatil mi?
Milli Eğitim Bakanlığı açıkladı
Emekli maaşı için seçim sonrasını işaret etti
'Temmuz' ayında masaya yatıracağız'
"Siyasetten bağımsız bir araştırma enstitüsü kuracağız"
BTP İstanbul Adayı Cihan Erdoğanyılmaz
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.