logo
29 MART 2024

Meclis'te kapışma ve taktik günü

30.09.2002 00:00:00
TBMM Genel Kurulu, yarın toplanıyor. Seçim Yasaları'nda değişiklik yapma kisvesyle seçimleri erteletmek isteyenlerle, seçimlerin 3 Kasım'da yapılması için bastıran kesim arasında büyük kapışma yaşanacak gibi.

Türkiye, 3 Kasım'da seçimlere gidecek mi? Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cuma gününden itibaren seçim pusulalarını basmaya başladı. 2 Ekim Çarşamba gününden itibaren de gümrük kapılarında oy kullanılmaya başlanacak. Bütün bu gelişmelere rağmen, ne yazık ki seçimin 3 Kasım'da yapılıp yapılmayacağı belirsizliğini koruyor. Antiparantez olarak vurgulayalım, gümrük kapılarında oy kullanılması, seçimlerin ertelenmesine yol açmaz. Çünkü Parlamento, seçimlerin 3 Kasım'da yapılması için karara varmıştır. İptal edilecek olan da bu karardır. 2 Ekim'de oy kullanılması ise YSK'nın belirlediği bir tarihtir ve belirli özellikleri taşıyan Türk vatandaşlarına tanınan bir haktır. Genel durumu etkilemez. Meclis kararı ile doğrudan değil dolaylı bir ilişkisi vardır!

Karar günü

Seçimlerin 3 Kasım'da yapılıp yapılmaması konusunda milletvekilleri yarın son kozlarını oynayacaklar. Yaklaşık 400 milletvekilinin listelere girememesi ya da seçilemeyecek yerlerde olması, seçimi erteletmek isteyen "grubun" en büyük avantajı. Meclis'te temsilcisi bulunan siyasi parti genel başkanları ile kurmaylarının kamuoyuna yansıyan beyanları analiz edildiğinde, "erteletmek isteyen takım" ile "istemeyen takım" arasında bir güç dengesi göze çarpıyor. Gerçi 'ağırlık merkezi' erteletme karşıtı kesimden yana gözüküyor ama...

"Ama"sını Meclis'te grubu bulunan partilerin erken seçim konusundaki tavırlarını teker teker analiz ederek ortaya koyalım...

Saadet Partisi... Kesinlikle seçimin ertelenmesini istiyor. SP'liler isteklerine gerekçe olarak Seçim Yasaları'nın değiştirilmesini gösteriyorlar. Bu çerçevede tercihli oy sisteminin getirilmesini ve barajın yüzde 5'e indirilmesini savunuyorlar. Seçim çevrelerini daraltmayı düşünmüyorlar. Böyle bir durumda partinin önde gelen kurmaylarının seçilmeme durumu sözkonusu çünkü! Görünmeyen neden ise Necmettin Erbakan'ın siyasi yasağının 23 Şubat 2003'te sona ermesi. Yalnız Erbakan'ın önünü kesen bir başka husus var. O da TCK 312. maddenin mevcut hali. İşte Sadet Partililer yeni hareket eşliğinde bu konuda da değişiklik yapmak istiyorlar.

Anavatan Partisi... SP ile benzer gerekçeleri ileri sürerek, seçimin ertelenmesini istiyor. Genel Başkan Mesut Yılmaz'ın temel hedefi, Aralık ayında AB Kopenhag Zirvesi'nde "müzakere tarihi" alarak, AB yanlısı kesimlerin oyunu toplamak. Müzakere tarihi gelmezse, Yılmaz'ın toptan biteceği yaygın olarak gündeme getirilen bir husus!

Yeni Türkiye Partisi... YTP'liler seçimin ertelenmesini istiyorlar. Bir kaç gerekçeleri var. Madde 1: Barajın yüzde 5'e inmesini savunuyorlar. Madde 2: Kemal Derviş'in CHP'ye geçmesiyle yedikleri "kazığın" izlerini silmek için zamana gereksinim duyuyorlar. Madde 3: Teşkilatlanmalarını tamamladılar ancak geciktikleri için Hazine yardımı alamıyorlar. Seçimler ertelenirse, Hazine yardımı alabilecekler.

AKP: Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan, seçimlere katılmaması kesinleştiyse de, "tükürdüğünü yalamamak" ve lider değil kadro partisi oldukları izlenimini verebilmek için kamuoyu önündeki beyanatlarında seçimlerin ertelenmesini istemiyor. Erdoğan'ın güttüğü hedefler şu olabilir: Kendisini destekleyen medyada yer alan 'şişirme' anketlerden yola çıkarak, arkadaşlarını Meclis'te çoğunluğu oluşturacağını zannediyor. Erdoğan, 3 Kasım sonrasında TCK 312. maddede gerekli değişiliğin yapılması neticesinde yasağının kalkması ve en erken bir yıl sonra yapılacak bir ara seçimde Meclis'e girme ümidini taşıyor. Öte yandan, meselenin kamuoyuna yansımayan yönleri de var: Erdoğan, 4 ay sonra memnu haklarının iadesi için Yargıtay'a başvuracak. Parti içinde kendisini by-pass edecek bir liderin çıkmasını engellemek amacıyla seçimlerin ertelenmesine partisine mensup milletvekillerini serbest bırakarak, dolaylı destek verebilir!

DSP: Başbakan Ecevit "seçimin ertelenmesine karşıyız" dese de, DSP'li milletvekilleri kendilerine teklif edilen "azınlık hükümeti" süresince oturacakları bakanlık koltukları düşleriyle her an her şey yapabilirler. Seçimler 3 Kasım'da yapıldığında, DSP'nin önümüzdeki yasama döneminde Parlamento'da yer alması çok zayıf bir ihtimal. Dolayısıyla DSP'lilerin seçimleri istemeleri için bir neden yok!

MHP: Seçimlerin 3 Kasım'da yapılmasını teklif eden parti genel başkanı Devlet Bahçeli idi. Bahçeli, bir takım kumpasları bertaraf etmek ve seçim öncesinde AB yolunda atılması gerekli adımları seçim sonrasına ertelemek için (MHP de AB'nin istediği her adımı siyasi yarar uğruna atabilecek partilerin başın da geliyor) böyle bir tarih verdi ve bunda başarılı oldu. Ancak Cuma günü meydanlara çıkan Bahçeli, MHP'nin kalesi olarak nitelenen Nevşehir'de bile umduğunu bulamadı. Partisinin düzenlediği mitingi sadece ve sadece 2 bin 500 kişi izledi. Bu durum başta Bahçeli olmak üzere MHP'lilerin morallerini altüst etti. Bu gelişme, MHP'den çok sayıda milletvekilinin seçimlerin ertelenmesi yönünde oy kullanacağı yorumlarına yol açtı.

DYP: DYP, seçimlerin ertelenmesi ya da ertelenmemesi konusunda yol ayrımında. Seçim meydanlarında umduğunu bulamayan, bunun üzerine Cem Uzan gibi şarkıcılarla meydanları doldurmaya çalışan Tansu Çiller'in vaatlerine halk kulak bile asmıyor. Çünkü halk; Çiller hanımın 8 Eylül 1991 yılında açıkladığı UDİDEM projesini hiç mi hiç unutamıyor. Biliyorsunuz, o vakit Çiller herkese iki anahtar vaat etmişti. Yalnız 5 Nisan 1994'te başbakanlığı döneminde patlayan ekonomik krizle, vatandaş elindeki anahtarlarını da yitirmişti. Çiller'in kriz sonrasında bankalara getirdiği yüzde 100 mevduat güvencesi de, bankaların hortumlanmasına yol açmıştı. Böylesine bir "yıkım karnesi"yle vatandaşın huzuruna çıkan Çiller'i, kimse takmıyor doğrusu. Partisinin içinden çok sayıda milletvekilinini "şahsi emellerini" düşünerek, küskünlere katılacağını sanıyorum.

Yukarıda zikredilenler toplandığında, Meclis'te grubu yani 20'den fazla milletvekili bulunan partilerden hepsi, şu veya bu nedenle "seçime hayır" diyecek potansiyel taşıyor. Peki bu manzara 1 Ekim'de nasıl tezahür eder? Bunu kestirebilmek zor. Çünkü, seçimi erteletmek isteyen grubun, seçim için yanıp tutuşan CHP'ye geçmiş Kemal Derviş önderliğindeki "piyasa aktörlerine" karşı ne denli dirençli olduklarını hesap edebilmek imkansız. Nitekim Derviş, hükümet içinde yer aldığı günlerde, 3 bakanı "piyasa aktörlerinin" desteğiyle koltuğundan etmişti. Seçimi erteletmek kolay görünüyor! Zor olan ekonomi biliminde "görünmeyen el" olarak nitelenen piyasalara direnebilmek!
 
Recep Bahar / diğer yazıları
Mansur Yavaş, Haymana'da vatandaşlarla buluştu
"Bir oy çok önemli"
Vatandaş geçim için karta yüklendi
Yüzde 122 artış!
Moskova'daki terör saldırısı
Can kaybı 144'e yükseldi
Patlamanın ardından yangın çıktı
Villanın bodrumunda ceset bulundu
AKP'li başkan 2 bin lira için halkı sıraya dizdi
Paralar seçimden sonra yatacak!
İsrail bu kez Suriye'ye saldırdı
38 kişi hayatını kaybetti
Seçil Erzan davasında önemli gelişme
Belgedeki imza sahte çıktı
Otomobilini park edip dilenmeye gitti
Yaşı daha da şaşırttı
Seçim zoruyla çevreci oldu
'Gündemimizde yok'
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namazın hikmeti
2 suç örgütü lideri daha İstanbul'da yakalandı
Kırmızı bültenle aranıyorlardı
Müzakereler katliama zaman kazandırmak için
Takas önerisini Netanyahu reddetti
3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
'Futbol sahada, dostluk her yerde'
Oy sayımı iftar saatine denk geliyor
YSK 'iftar' konusunda karar verdi
Mansur Yavaş, Haymana'da vatandaşlarla buluştu
"Bir oy çok önemli"
Vatandaş geçim için karta yüklendi
Yüzde 122 artış!
Moskova'daki terör saldırısı
Can kaybı 144'e yükseldi
Patlamanın ardından yangın çıktı
Villanın bodrumunda ceset bulundu
AKP'li başkan 2 bin lira için halkı sıraya dizdi
Paralar seçimden sonra yatacak!
İsrail bu kez Suriye'ye saldırdı
38 kişi hayatını kaybetti
Seçil Erzan davasında önemli gelişme
Belgedeki imza sahte çıktı
Otomobilini park edip dilenmeye gitti
Yaşı daha da şaşırttı
Seçim zoruyla çevreci oldu
'Gündemimizde yok'
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namazın hikmeti
2 suç örgütü lideri daha İstanbul'da yakalandı
Kırmızı bültenle aranıyorlardı
Müzakereler katliama zaman kazandırmak için
Takas önerisini Netanyahu reddetti
3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
'Futbol sahada, dostluk her yerde'
Oy sayımı iftar saatine denk geliyor
YSK 'iftar' konusunda karar verdi
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.