Mera alanları artırılmalı
Türkiye'de alan açısından en çok mera Doğu Anadolu'da yer alıyor. Bölgedeki 14 il, Türkiye'nin toplam mera toplamının yüzde 37.1’ine sahip. Ancak Doğu Anadolu'daki meralar, verimlilik açısından Karadeniz Bölgesi'nin arkasından geliyor.
24.09.2020 19:40:00





AHMET SAFA TERZİ / DETAY HABER
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Doğu Anadolu'nun zengin meralarının daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini bildirerek, "Bölgedeki 14 il, Türkiye'nin toplam mera toplamının yüzde 37.1'ine sahip. Buna karşın koyun sayısında payı yüzde 26.8'de, keçide yüzde 14.1'te kalıyor" dedi. Çelik, Doğu Anadolu'da 2019 yılında 10 milyona yakın koyun, 1.6 milyona yakın keçi varlığı bulunduğunu, 2020 yılında 55 milyon başa çıkan küçükbaş varlığımız düşünüldüğünde, 2020 yılında koyun sayısının 11.4, keçi sayısının ise 1.7 milyonu aşacağını tahmin ettiklerini belirtti. Mera varlığı dikkate alındığında bölgedeki küçükbaş varlığının mevcut verilere göre en az 20 milyon olması gerektiğini vurgulayan Çelik, "Bu durumda mevcut mera varlığı ve verimiyle küçükbaş hayvan sadece Doğu Anadolu'da 7 milyondan fazla artırılabilir. Bu rakam mera alanları ve verimi artırılır, ülke küçükbaş hayvan varlığı 90 milyona çıkarsa Doğu Anadolu'nun küçükbaş hayvan varlığı rahatlıkla 30 milyonu geçer" dedi.
Mera alanları azaldı
Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Doğu Anadolu'da 4 milyon 337 bin 580 hektar mera alanı bulunduğu bilgisini veren Çelik, şunları kaydetti: "Bu rakam 1970 yılında Doğu Anadolu'da 9 milyon 162 bin 100 hektardı. Meraların önemli bir bölümü kaybedildi. Yine de mevcut mera alanı açısından bölge, İç Anadolu'nun önünde bölgeler açısından birinci sırada. Bölgedeki meralar İç Anadolu'dan 170 bin 946 hektar daha fazla. Bölgenin, Karadeniz Bölgesinin 3.4, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin 5.5, Akdeniz Bölgesinin 7.5, Marmara Bölgesinin 15.2, Ege Bölgesinin 15.7 katı mera alanı var. Bu zenginlik daha iyi değerlendirilmelidir."
Doğu Anadolu'daki meraların verimlilik açısından da dikkat çektiğini bildiren Çelik, şunları söyledi: "İç Anadolu, Doğu Anadolu'ya yakın bir mera alanı olmakla birlikte verimliliği düşüktür. Buna karşın Doğu Anadolu'daki meralar kuru ot verimi açısından zengindir. Hektar başına kuru ot verimi, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da 450, Akdeniz'de 500, Ege ve Marmara bölgelerinde 600 kilogramda kalırken, Doğu Anadolu'da 900 kilogramı bulmaktadır. Kuru ot veriminde bölgeler arasında sadece Karadeniz Bölgesi 1000 kilogramla Doğu Anadolu'yu geride bırakmaktadır. Karadeniz Bölgesi'nden sonra en verimli meraların bulunduğu bölge çok daha fazla koyun ve keçi besleyebilir. Hayvancılığın en ucuz yem kaynağı mera ve çayırlardır. Ülkemiz şartlarında meralar olmadan küçükbaş hayvancılık yapmak mümkün değildir. Mevcut mera ve çayır alanı yetersizdir. Son 70 yılda mera ve çayır alanının yüzde 60'dan fazlası orman ve tarım alanlarına dahil edilmiştir. Bitkisel üretim yapma imkanı olmayan ve alanı 15,8 milyon hektarın üzerindeki diğer tarım arazileri de mera kapsamına alınmalıdır. Çayır ve meralar ıslah edilerek verimleri artırılmalıdır."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.