Nefes tüketen hastalık: KOAH!
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) akciğer dokusunu hızla bozarak hava yollarının daralmasına yol açan ve nefes alıp verişimizi kısıtlayarak yaşam kalitemizi düşüren bir hastalık. En sık; öksürük, nefes darlığı ve balgam çıkarma olarak kendini gösteren KOAH’ın başlıca nedeni ise sigara





Sağlıklı nefes alıp vermenin kıymetini biliyor musunuz sorusuna şüphesiz hepimiz 'evet' cevabını veririz.
Peki ya sağlıklı nefes alıp vermek için ona gereken özeni gösteriyor musunuz? Örneğin, yaşam kaynağımız olan nefesimizi en yakından tehdit eden unsurlardan kaçınıyor, sağlıklı nefes alıp vermek için üzerinize düşenleri yapıyor musunuz? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur, ne yazık ki birçok kişinin bu konuda özen göstermediğini, hatta sorun alarm verinceye kadar yanlışları yapmaya devam ettiğini belirtti.
Günümüzde giderek yaygınlaşan ve tüm dünyada ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer alan KOAH'ın da bunun bir neticesi olduğunu söyleyen Dr. Okur, "Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) akciğer dokusunu hızla bozarak hava yollarının daralmasına yol açan ve nefes alıp verişimizi kısıtlayarak yaşam kalitemizi düşüren bir hastalıktır.
En sık; öksürük, nefes darlığı ve balgam çıkarma olarak kendini gösteren KOAH'ın başlıca nedeni sigaradır. Ülkemizde sigara içen 40 yaş üzeri her 5 kişiden 1'inde KOAH görülmekte, bu sayı her geçen gün artmaktadır" dedi.
Dr. Okur, 20 Kasım Dünya KOAH Günü kapsamında yaptığı açıklamada, KOAH'ın 3 nedenini açıkladı:
Tütün ürünleri kullanmak: KOAH hastalığının yüzde 90 ile başlıca sorumlusu sigara. Pipo, puro, elektronik sigara ve nargile de sanılanın aksine akciğerlerimize sigara gibi büyük zarar veriyor.
Sigara içmeyen kişiler yani pasif içiciler de en az sigara içenler kadar risk altında.
Hava kirliliği de tehdit
Hava kirliliği: Özellikle büyük şehirlerde ve sanayi şehirlerinde solunan havadaki yakıcı ve zararlı gazların yüksek oranda olması da KOAH'a zemin oluşturuyor. Çevre kirliliği gibi ev içi ortamdaki hava kirliliği de tehlikeli.
Örneğin; yemek pişirirken buharına maruz kalmak ya da Anadolu'da tandırda ekmek yaparken duman maruziyetinin olması; evde ısınmak için odun, tezek gibi biyomass yakıt dumanı maruziyeti bunlar arasında yer alıyor.
Mangal yaparken ve şömine yanarken maruz kalınan dumandaki gazlar da bu hastalığa yol açabiliyor.
Mesleksel maruziyet: Tozlu, dumanlı iş yerlerinde, ağır metal, yağ giderme ve boya sökme, kozmetik üretimi, endüstriyel polimer kaplama, alüminyum işleri ve çimento fabrikasında çalışanlar bu hastalığa karşı yüksek risk altında.
EYÜP KABİL