Nevşehir'de bağ bozumu
Türkiye'nin en kaliteli üzümlerinin yetiştiği bölgelerden Nevşehir'de, bağ bozumunda toplanan üzümler geleneksel yöntemler kullanılarak, kış sofralarına lezzet veren pekmez haline getiriliyor
22.09.2018 00:00:00





Nevşehir'de yaklaşık 180 bin dekar alanda yılda ortalama 110 bin ton rekolte elde edilen üzüm bağlarında, olgunlaşan salkımları toplamak için sabah erken saatlerde çalışmaya başlayan üreticiler, yeşil filizlerin arasındaki üzümleri tek tek kesiyor. Kasa ve kovalara özenle yerleştirilen üzümlerden bir bölümünü ne yemek için ayıran üreticiler, kalan üzümleri çuvallara koyup küçük havuzlarda eziyor.
Elde edilen üzüm suyu daha sonra bağ çubuğu ve odunun yakıldığı ocakta büyük kazanlar içinde saatlerce kaynatılıyor. İmece usulü yapılan zahmetli serüvende, kimi ateşin gücünü kaybetmemesi için çubuk atmaya devam ederken, kimi de yüzeye çıkan köpükleri ayrıştırıyor. Lezzetli üzümlerden elde edilen şıra, yavaş yavaş koyulaşarak istenen kıvama ulaştığında kovaya alınıyor. Boşalan kazana yeniden üzüm suyu konularak aynı işlem tekrar ediliyor.
Kendilerine ait bağda üzüm toplayan Seleyna Ayhan, zahmetli çalışmanın ardından elde edilen üzümün farklı şekillerde tüketilebildiğini belirterek, "Sabah saatlerinde bağa gelip üzümleri kesiyoruz. Bir kısmını sofralık olarak tüketiyor veya kurutuyoruz, bir kısmını da pekmez yapımında kullanıyoruz. Kolay görünse de pekmez yapımı zor ve meşakkatli bir iş." dedi.
AA
Elde edilen üzüm suyu daha sonra bağ çubuğu ve odunun yakıldığı ocakta büyük kazanlar içinde saatlerce kaynatılıyor. İmece usulü yapılan zahmetli serüvende, kimi ateşin gücünü kaybetmemesi için çubuk atmaya devam ederken, kimi de yüzeye çıkan köpükleri ayrıştırıyor. Lezzetli üzümlerden elde edilen şıra, yavaş yavaş koyulaşarak istenen kıvama ulaştığında kovaya alınıyor. Boşalan kazana yeniden üzüm suyu konularak aynı işlem tekrar ediliyor.
Kendilerine ait bağda üzüm toplayan Seleyna Ayhan, zahmetli çalışmanın ardından elde edilen üzümün farklı şekillerde tüketilebildiğini belirterek, "Sabah saatlerinde bağa gelip üzümleri kesiyoruz. Bir kısmını sofralık olarak tüketiyor veya kurutuyoruz, bir kısmını da pekmez yapımında kullanıyoruz. Kolay görünse de pekmez yapımı zor ve meşakkatli bir iş." dedi.
AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.