Nükleer santraller İstanbul'da masaya yatırılıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının destekleriyle Ankara Sanayi Odası ve Nükleer Sanayi Derneği işbirliğinde düzenlenen 11. Nükleer Santraller Zirvesi İstanbul'da başladı. Zirve 2 Temmuz'da sona erecek.
01.07.2025 17:33:00 / Güncelleme: 01.07.2025 17:37:43
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





Türkiye'de nükleer enerjini yegane buluşma noktası 11. Nükleer Santraller Zirvesi İstanbul'da başladı. Zirve kapsamında fuar da düzenleniyor. Fuara Çin'den Güney Kore'ye, Türkiye'den Rusya'ya çok sayıda ülkeden şirketler katılıyor. Standlarda sergilenen radyasyondan koruyucu kıyafetler özellikle dikkat çekiyor. Zirvenin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdür Vekili Salih Sarı, "Şunu açıkça söyleyebiliriz ki nükleer enerji bizim için bir seçenek değil mecburiyettir" dedi.
Akkuyu'da zorluklarla karşılaşıyoruz
Sarı, Akkuyu NGS projesinin herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin finansman ve tedarik zincirinde birçok engellemeyle karşı karşıya bırakıldığına dikkati çekerek, "Bu engellemelere rağmen Akkuyu sahamızda yüzlerce Türk ve Rus şirket ve on binlerce işçimiz durmaksızın çalışmalarına devam ediyor. Hedefimiz Akkuyu NGS'nin dört ünitesinin 2028 yılı sonuna kadar kademeli olarak elektrik üretmeye başlamasıdır" diye konuştu. Akkuyu NGS'nin tam kapasite devreye girmesiyle yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üreterek ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacağını belirten Sarı, bu üretimle Türkiye'nin nükleer enerjiden en fazla elektrik üreten ilk 10 ülke arasına gireceğini, bunun da Türkiye'nin nükleer lige güçlü adım attığının göstergesi olacağını ifade etti.
Sarı, şöyle devam etti: "2053'e kadar 20 gigavat nükleer kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda, biri Sinop, diğeri Trakya'da olmak üzere iki büyük nükleer santral projesini daha hayata geçirmek için çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Şu an itibarıyla Sinop sahamızda gerekli saha etütlerini tamamladık, ilgili kurumlardan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) ve saha onaylarını aldık, teknoloji sahibi ülkeler ve şirketlerle de görüşmelerimizde önemli mesafeler kaydettik. Sinop projemizde bu yıl sonuna kadar çok önemli gelişmeler bekliyoruz. Trakya sahamızda ise saha etütlerimize ve yine teknoloji sahibi ülkelerle görüşmelerimize hızla devam ediyoruz. Bu çalışmalarımız sonucunda, Sinop santralimizden 2035 yılından önce, Trakya santralimizden ise 2035 yılından hemen sonra ilk elektriği üretmeyi öngörüyoruz."
Akkuyu'da işler yolunda
Akkuyu Nükleer AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Rosatom iştiraklerinden Rusatom Energy International Üst Yöneticisi (CEO) Anton Dedusenko ise
Akkuyu NGS sahasındaki çalışmaların aralıksız devam ettiğine işaret ederek, "1. Güç Ünitesi şu anda ön devreye alma aşamasında. Bu, ünitedeki tüm ana inşaat ve montaj çalışmalarının tamamlandığı ve temel bileşenler ile sistemlerin, elektrik üretimine tamamen hazır hale gelmesi için test ve ayarlama süreçlerinden geçirildiği anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.