Sabiha Gökçen'de faciadan dönüldü
Pegasus Havayolları'nın İzmir-İstanbul seferini yapan uçağın iniş yaptıktan sonra kayarak pistin sonundaki toprak zemine çıktı. Üç parçaya bölünen uçakta 180 kişi yaralandı. Kazada üç kişi hayatını kaybetti. Bazı yolcular kazadan 3.5 saat sonra uçaktan tahliye edilebildi.
05.02.2020 21:00:00





Pegasus Havayolları'nın PC2193 sefer sayılı TC-IZK kuyruk tescilli Boeing 737 tipi İzmir-İstanbul uçağı seferini yapan ve içinde 177 yolcu ile 6 mürettebatı bulunan uçağı Çarşamba günü saat 18.19'da Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'na iniş yaptıktan sonra kayarak pistten çıktı. Alev alan uçak 3 parçaya bölündü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gece yarısı yaptığı açıklamada, 179 yaralının hastanelere sevk edildiğine işaret ederek, "Üç vatandaşımız hayatını kaybetti. İki kişi için müdahale planlanmakta, İki hastamız yoğun bakımda. Durumları ağır değil" dedi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da, gecenin ilerleyen saatlerinde yaptığı açıklamada, yaralı sayısını 180 olarak verdi ve 4 kişinin durumu için 'orta ağır' ifadesini kullandı. Vali Yerlikaya, yaralı yakınlarının 184 numaralı acil hattı arayarak bilgi alabileceklerini de söyledi.
Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan da, kaza için ''sert iniş yapan uçak kırıma uğradı" dedi.
Pilotlar ağır yaralı
Bu arada pilot kabini ters döndüğünden İKİ pilot yaralandı. Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi Hastanesi Baş Hekimi Doç. Dr. Kerem Gün ise, bir kazazedenin ameliyata alındığını, yolcuların bazılarının kafa travması ya da iç kanama geçirdiğini söyledi. Olay sonrasında Sabiha Gökçen Havalimanı hava trafiğine kapatıldı. Havada iniş için izin bekleyen uçaklar ise İstanbul Havalimanı'na ve çevre illere yönlendiriliyor. Çok sayıda uçak da İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na iniyor.
Sabiha Gökçen'de bu yıl 7 Ocak'ta da yine Pegasus Havayolları'na ait uçak pistten çıkmıştı. Kaza nedeniyle Sabiha Gökçen, 21 saat uçuşlara kapatılmıştı. Sabiha Gökçen'in altyapısının bu tür kazalarda yetersiz olduğu bir kez daha ortaya çıktı.
Telsiz konuşmaları ortaya çıktı
Ekiplerin kazaya müdahalesi sürerken telsiz konuşmaları ortaya çıktı. Konuşmalarda, "İnişinin müteakiben pist başından mevcut rampaya doğru aşağıya indik şuan göremiyorum. Şuan göremiyorsunuz hızla ilerlemeye devam ediyoruz. Anlaşıldı bütün ekipler 2-4'teki çukurun oraya bütün ekipler oraya. Bütün ekipler oraya doğru gidiyoruz. Ambulanslarda gidiyor. Yangın patlama takip edebiliyor musunuz? Yangın patlama takip edebiliyor musunuz? Şu anda alev görülmüyor ama uçak parçalanmış, bütün ekipler müdahale etsin" diyalogları yer aldı.
Pegasus'tan açıklama
Pegasus Havayolları, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda pistten çıkan uçakla ilgili açıklamada bulundu. Şirketten yapılan açıklamada, "İzmir Adnan Menderes-Sabiha Gökçen seferini yapan PC2193 sefer sayılı TC-IZK kuyruk tescilli uçağımız, bugün (5 Şubat 2020) İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yaptıktan sonra pistten çıkmıştır. An itibarıyla, can kaybı bulunmuyor, yaralı yolcularımız hastanelere sevk ediliyor. Gelişmelerle ilgili bilgi verilmeye devam edilecektir" denildi. Bu açıklamadan yaklaşık 2.5 saat sonra ilk can kaybı haberi geldi.
Kazaya dair sorular
1. Pegasus Havayolları, 25 ay içinde Türkiye'deki havalimanlarında 3 kez pistten çıkma kazası yaşadı.
Havacılıkta temel bir kural var: Uçaklar kalkışta düşerse sorun uçaktan, inişte kaza geçirirse sorun pilotajdan kaynaklanır. Pegasus'un pilotları yeterli tecrübeye sahip değil mi? Uçuşa verilen pilot eşleşmeleri tecrübe bağlamında doğru mu? Bu hava şartlarında sert inişle, hızlı inişi ayıracak tecrübeye sahip değil mi pilotlar?
2. THY'nin kaza öncesinde 2 uçağı pisti riskli görüp pas geçti. Kulenin açık bir şekilde uyarmasına rağmen, Pegasus pilotları neden inmeyi tercih etti? Pegasus Havayolları, düşük maliyetli bir havayolu şirketi olduğundan, pas geçmenin ya da başka bir havalimanına inmenin maliyetinden mi çekiniyor? Oysa riskin alınması sonucu ortaya çıkan bu tür kazalar şirketi bitirebilir. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.