Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen- Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'ne araştırma yapmak için Malezya'daki Malaya Üniversitesi'nden gelen Prof. Dr. Kamaruddin M. Yusoff ile Doç. Dr. Yunus Bekdemir'in üzerinde çalıştıkları bir araştırma sonuçlandığında, sahte bal "test çubuğu" ile belirlenecek. Balda sahtecilik tüketicilerin en fazla şikayet ettikleri sorunların başında gelirken, sahte bal ile hakiki balın birbirinden kesin olarak ayırt edilmesi ise uzun laboratuvar çalışmaları gerektiriyor. Araştırma sonuçlandığında sahte bal ile doğal balı birbirinden ayırt etmenin sorun olmaktan çıkacağını vurgulayan Bekdemir, şunları söyledi: "Balın hakiki olup olmadığı çok önemli. Bir kişi markete gidip de bal almaya niyetlendiğinde ilk aklına gelen şey 'acaba bu hakiki bal mıdır?' sorusudur. Bu sorunun cevabını vermek çok kolay değil. Böyle basit bir yöntem yok. Bizim amacımız sahte bal ile hakiki balı birbirinden ayırmak için basit bir yöntem geliştirmek. Çalışmamızın amacı da bütün laboratuvar işlemlerinden arındırılmış, yanımızda taşıyacağımız küçük bir çubukla balın hakiki olup olmadığının anlaşılabilmesidir." Türkiye'deki balları beğendiğini de söyleyen Yusoff, Malezya'daki balların su içeriğinin daha fazla olduğunu, Türk balının ise aroması ve yoğunluğu nedeniyle kaliteli olduğunu belirtti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.