Salgında ikinci dalga
Tüm dünyaya kâbusu yaşatan koronavirüs salgınında vaka sayısı 30.7 milyonu aşarken, can kaybı ise 1 milyona dayanmış durumda. Sıkı tedbirler sonucu birçok ülkede kısmen kontrol altınan ölümcül salgın normalleşme adımlarıyla birlikte yeniden hız kazanmaya başladı
19.09.2020 17:20:00





Tüm dünyada 30.7 milyondan fazla insana bulaşarak, yaklaşık 960 bin insanın ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını, sıkı tedbirler sonucu kısmen kontrol altına alındıktan sonra yaz aylarındaki normalleşme adımlarıyla birlikte Avrupa'da yeniden hız kazanmaya başladı. Yeni vaka sayısında görülen artış bazı ülkeler için ikinci bir dalgaya işaret ediyor. Pandeminin bahar aylarında en fazla vurduğu ülkelerden Belçika, İtalya ve İngiltere'de görülen yeni vaka sayısındaki artış henüz ilk dalgadan daha az düzeyde seyrediyor. Ancak özellikle yüksek can kaybıyla dünya sıralamasında en üst sıralarda yer alan İngiltere'de resmi verilere göre her gün yeni vaka sayısı 4 binin altına düşmüyor. Ülkede vaka sayısı 385 bin 936'ya yükselirken, hayatını kaybedenlerin sayısıysa 41 bin 732'ye ulaşmış durumda. Fransa, Polonya, Hollanda ve İspanya'da ise çok korkulan ikinci dalga ile mücadele için kısıtlama tedbirleri uygulanmaya başladı. Özellikle Fransa'da perşembe günü 10 bin 593 yeni vakanın tespit edilmesi üzerine önlemler sıkılaştırıldı. Fransa'da vaka sayısı 428 bin 696, can kaybı ise 31 bin 249'a yükseldi. Öte yandan Arnavutluk, Bulgaristan, Çekya, Karadağ ve Kuzey Makedonya'da Ağustos ayında görülen vaka sayısının ilk dalgadan fazla olması, bu ülkelerde ikinci dalganın daha ağır seyredebileceğine dair endişeleri körüklüyor. Avrupa'daki yeni vaka sayısındaki artışı yakından takip eden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de bazı ülkelerde haftalık vaka sayısının Mart ayındaki zirveden daha yüksek olduğuna vurgu yaptı. DSÖ'nün Avrupa Direkörü Dr Hans Kluge "Çok ciddi bir durum belirmeye başladı" sözleriyle ikinci dalgaya uyarıda bulundu.
Durum iyi değil
Diğer ülkelerde de durum iç açıcı değil. Salgının en kötü etkilediği ülke olan ABD'de vaka sayısı 7 milyona yaklaşırken, can kaybı ise 203 bini aştı. ABD'nin ardından toplam vaka sayısında 2'inci, toplam can kaybı sayısında 3'ncü sırada yer alan Hindistan'da vaka sayısı 5 milyon 312 bin 537'e çıktı, ölenlerin sayısı ise 85 bin 650'ye yükseldi. Nüfusu 211 milyonu aşan Brezilya, ABD ve Hindistan'ın ardından dünyada en fazla vakanın görüldüğü 3'üncü ülke konumunda bulunuyor. Ülkedeki virüs kaynaklı ölü sayısı 135 bin 8573'e, vaka sayısı da 4 milyon 497 bin 434'e yükseldi. Meksika'da da salgın devam ediyor. Vaka sayısının 688 bin 954'e ulaştığı Meksika'da can kaybı ise 72 bin 803'e çıktı.
Aşı ne zaman bulunacak?
Ölümcül salgın tüm dünyaya kabusu yaşatırken gözler aşı çalışmalarına çevrildi. Covid-19 hastalığına karşı tedavi yöntemleri geliştirmek için dünyanın dört bir yanında araştırmacılar çalışmalarını sürdürüyor. Uzmanlar, salgından gerçek anlamıyla kurtulabilmek için koronavirüse karşı aşı geliştirilmesi gerektiğini, bunun da en az 12 ila 18 ay alacağını açıklıyor ancak süre konusunda bilim insanları arasında fikir birliği yok. Laboratuvarda olumlu sonuç elde edilmesinin ardından üç fazda denemelere geçiliyor. Tedavi, birinci fazda 50-100 kişilik bir grupta deneniyor. Bu denemelerin başarılı olması durumda giderek artan sayıda kişilerle deneyin yapıldığı ikinci ve üçüncü faza geçilebiliyor. Ancak bu evrelerin herhangi birinde elde edilecek olumsuz sonuç tüm çalışmaları en başa sarıyor ve laboratuvara geri dönülüyor. Tüm aşamalardan geçen bir aşı son olarak tescil ettiriliyor ve böylelikle üretime geçilebiliyor. Aşı çalışmalarının maliyetini inceleyen bir araştırma, laboratuvar aşaması süresinin çok değişken olduğu ancak deney aşamalarına geçildiğinde ortalama 5 yıl içinde sonuç alınabileceğini öne sürüyor. Bu tespiti geçmiş dönemlerde bulunan aşılar için geçen zaman da doğruluyor. Verilere göre aşı bulunması için kuduzda 4 yıl, kızamıkçıkta 7 yıl, boğmacada 8 yıl, gripte 14 yıl, çocuk felcinde 20 yıl, çiçek hastalığında 26 yıl, kolerada 30 yıl, difteri ve tetanosta 40 yıl, tifoda 58 yıl, menenjitte 68 yıl geçmesi gerekmiş.
Vaka sayımız 300 bin sınırında
Koronavirüs salgınında birinci dalganın ikinci pik dönemini yaşadığı ifade edilen ülkemizde ise vaka sayısı 300 bin sınırına dayanmış durumda. 18 Eylül tarihli verilere göre Türkiye'de vaka sayısı 299 bin 810 olurken, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 7 bin 377'ye ulaşmış durumda.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.