Sıcak çarpmasına aman dikkat!
Aşırı sıcaklar ve yüksek nemin göz açtırmadığı bu yaz günlerinde ‘sıcak çarpması’ deyip geçmemek, çok dikkatli olmak gerekiyor. Zira tedavi edilmeyen sıcak çarpması beyin, kalp, böbrekler ve kaslara hızla zarar vererek, hatta beyin kanamasına yol açarak hayati riske neden olabiliyor!
15.07.2021 17:47:00





Aşırı sıcaklar ve yüksek nemin göz açtırmadığı bu yaz günlerinde 'sıcak çarpması' deyip geçmemek, çok dikkatli olmak gerekiyor. Zira tedavi edilmeyen sıcak çarpması beyin, kalp, böbrekler ve kaslara hızla zarar vererek, hatta beyin kanamasına yol açarak hayati riske neden olabiliyor! Nöroloji Uzmanı Dr. Nebahat Bilici, "40 derece veya daha yüksek bir vücut sıcaklığı, sıcak çarpmasının ana işaretidir. Konuşma bozukluğu, sinirlilik, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, kızarmış cilt, hızlı nefes alma da eşlik edebilir. Sıcak çarpması tahmin edilebilir ve önlenebilir bir sorundur. Ancak gerçekleştiğinde acil tedavi gerektirir" diye konuştu. Dr. Bilici, sıcak çarpmasına karşı ihmale gelmez 9 kuralı anlattı:
1. Günde en az 2.5-3 litre sıvı tüketin. Vücuttan sıvı atılımını arttıran kafeinden kaçının.
2. Hafif gıdalar tercih edin.
3. Vücuda sıkı oturan giysilerden kaçının.
4. Güneşten korunun. Güneş kremini güneşe çıkmadan 30 dakika önce uygulayın ve eğer yüzüyorsanız her iki saatte bir yenileyin.
5. Uzun ve ağır egzersizlerden uzak durun.
6. Park etmiş araçta oturmayın, böyle bir araçta çocuğunuzu bırakmayın.
7. Sıcak iklime alışkın olmayan insanlar, özellikle sıcak çarpmalarına karşı daha hassastır. Vücudunuzun sıcak havaya alışması birkaç hafta sürebilir. Bu sürece kadar sıcak saatlerde çalışma sürenizi kademeli olarak arttırın, bol sıvı tüketin ve eforunuz kısıtlayın
8. Çocuklar, 65 yaş üstü yetişkinler, sıvı atılımını arttıran ilaç kullananlar ve kronik hastalığı olanlar sıcak çarpmalarına karşı daha duyarlı olduğu için bu kişilerde mutlaka ek önlemler alınmalıdır. Bu gruptakiler 10.00-16.00 saatleri arası güneş altında yüksek sıcağa maruz kalmamalı ve bol sıvı tüketmelidir.
9. Bilinçli olmak şartıyla klimadan faydalanın. Ancak klimaya doğrudan maruz kalındığında ani kas tutulmaları, ağrılar ve yüz felci gibi kısmi felçler ortaya çıkabilir.
Acil müdahalenin yolu
Acil müdahalenin yolu
Nöroloji Uzmanı Dr. Nebahat Bilici sıcak çarpmasına maruz kalınması durumunda yapılması gerekenleri şöyle anlattı:"Sıcak çarpması tedavisinde bir sağlık kuruluşuna gitmeden önce; beyninizdeki ve hayati organlarınızdaki hasarı önlemek veya azaltmak için vücudunuzun sıcaklığını normal ısıya gelecek şekilde soğutmaya odaklanılmalıdır. Sıcaktan etkilenen kişi, serin ve havadar bir yere alınıp giysileri çıkartılarak hızla soğuk veya buzlu su banyosu aldırılmalı. Soğuk suya ne kadar hızlı daldırırsanız, ölüm ve organ hasarı riski o kadar az olur. Soğuk duş aldırılamıyor ise buz ve serinletici battaniyeler kullanılabilir. Soğutma battaniyesine sararak kasık, boyun, sırt ve koltuk altlarına buz paketleri uygulanarak sıcaklığı düşürülebilir." EYÜP KABİL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.