logo
15 EKİM 2025


Tarhana: Türk mutfağının sağlıklı ve lezzetli kadim çorbası

Tarhana, Türk mutfağının en kadim fermente çorba bazlarından biridir. Yoğurt, sebze ve unun birleşimiyle oluşan bu karışım, kurutularak uzun süre saklanabilir

15.10.2025 12:54:00 / Güncelleme: 15.10.2025 12:58:45
Hasan Gündoğdu
Tarhana: Türk mutfağının sağlıklı ve lezzetli kadim çorbası
Tarhana: Türk mutfağının sağlıklı ve lezzetli kadim çorbası
Tarhana, hem besleyici hem de pratik olmasıyla özellikle kış aylarının vazgeçilmezidir.

Malzemeler (Yaklaşık 5 kg kuru tarhana için)

- 2 kg süzme yoğurt (ev yapımı olursa lezzet katlanır)
- 1 kg domates (kabukları soyulmuş, rendelenmiş)
- 500 g kırmızı kapya biber (çekirdekleri çıkarılmış, doğranmış)
- 500 g kuru soğan (rendelenmiş)
- 1 demet taze nane veya 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 2 kg un (kontrollü eklenmeli, kıvama göre artırılabilir)



Hazırlık aşamaları

1. Sebzelerin ön pişirimi:
- Domates, biber ve soğanı geniş bir tencerede suyunu çekene kadar pişir. Bu işlem, tarhananın ekşime riskini azaltır.
- Pişen karışımı soğumaya bırak.

2. Yoğurtla buluşturma:
- Soğuyan sebze karışımına yoğurdu, tuzu, baharatları ve naneyi ekle.
- Karışımı tahta kaşıkla iyice harmanla.



3. Unla yoğurma:
- Unu azar azar ekleyerek kulak memesi kıvamında, hafif ele yapışan bir hamur elde et.
- Hamuru büyükçe bir kapta topla ve üzerini nemli bir bezle ört.

4. Fermantasyon süreci (Mayalanma):
- Hamuru 5–7 gün boyunca serin bir yerde beklet. Her gün sabah ve akşam olmak üzere karıştır.
- Bu süreçte hafif ekşimsi bir koku oluşur; bu, tarhananın karakteristik aromasının temelidir.

5. Kurutma:
- Mayalanan hamur, ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır ve temiz bir bez üzerine serilir.
- Güneş gören, havadar bir yerde 3–5 gün boyunca kurutulur. Gece nemlenmemesi için içeri alınmalı.
- Kuruyan parçalar robottan geçirilerek toz haline getirilir.



Tarhana çorbası nasıl yapılır?

1 yemek kaşığı tarhana tozunu 1 bardak suyla aç. Ayrı bir tencerede 1 yemek kaşığı tereyağında salça kavur, üzerine tarhana karışımını ekle. Sürekli karıştırarak pişir. Üzerine nane serpip sıcak servis et.



Küçük ipuçları

- Tarhanayı kuruturken altına pamuklu bez serersen nemi daha iyi çeker.
- Yoğurt yerine kefir kullanarak daha probiyotik bir versiyon elde edebilirsin.
- Tarhanayı kavanozda değil, bez torbada saklamak hava almasını sağlar ve küflenmesini önler.

İşte sana hem geleneksel hem de özgün bir tarhana yapımı rehberi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
İYİ Parti lideri grup toplantısında konuştu
'BOP'un son aşamasına gelindi'
El Halil'de Yahudi tacizi Filistinlileri 'kafes' altında yaşatıyor
'İsrailliler tüm bölgeyi aldı ve bir yerleşim birimine dönüştürdü'
İl yönetimi kendini binaya kilitledi
CHP Tunceli'de kriz
Hazine ve Maliye Bakanlığı açıkladı
Bütçede dev açık var
İsrail bugün açılacağını duyurmuştu
Refah Kapısı açılıyor
Katil Netanyahu: 'Benim görevim Yahudi devletini korumak'
'Hamas silahsızlanmayı kabul etmezse, kıyamet kopacak'
Gazze'deki hükümet: Bölgeye sadece 173 yardım tırı girdi
Anlaşmada ifade edilenin çok altında
Gürcistan karşısında dört köşe olduk: 4-1
A Milli Futbol Takım grubu ilk ikide bitirmeye çok yaklaştı
Özgür Özel grup toplantısında konuştu
'Yoksulun cebine atılan o eli kıracağız'
Sağlıkta atama sonuçları açıklandı
15 bin 247 kişi yerleşti
BTP'nin seferberliği dört bir yanı sarıyor
Gençlerimiz kurtulmayı bekliyor
Daha imzaların mürekkebi kurumamıştı
İsrail ateşkese rağmen Gazze'de 6 Filistinliyi daha öldürdü
Her yerden yolsuzluk akıyor
Yalova'da İl Göç İdaresi'ne operasyon: 8 gözaltı
Erdoğan, Mısır dönüşü uçakta konuştu
'ABD'nin etkisini sürdürmesi önemli'
AJet’ten müthiş kampanya
9 dolara yurt dışına uçuş fırsatı
İYİ Parti lideri grup toplantısında konuştu
'BOP'un son aşamasına gelindi'
El Halil'de Yahudi tacizi Filistinlileri 'kafes' altında yaşatıyor
'İsrailliler tüm bölgeyi aldı ve bir yerleşim birimine dönüştürdü'
İl yönetimi kendini binaya kilitledi
CHP Tunceli'de kriz
Hazine ve Maliye Bakanlığı açıkladı
Bütçede dev açık var
İsrail bugün açılacağını duyurmuştu
Refah Kapısı açılıyor
Katil Netanyahu: 'Benim görevim Yahudi devletini korumak'
'Hamas silahsızlanmayı kabul etmezse, kıyamet kopacak'
Gazze'deki hükümet: Bölgeye sadece 173 yardım tırı girdi
Anlaşmada ifade edilenin çok altında
Gürcistan karşısında dört köşe olduk: 4-1
A Milli Futbol Takım grubu ilk ikide bitirmeye çok yaklaştı
Özgür Özel grup toplantısında konuştu
'Yoksulun cebine atılan o eli kıracağız'
Sağlıkta atama sonuçları açıklandı
15 bin 247 kişi yerleşti
BTP'nin seferberliği dört bir yanı sarıyor
Gençlerimiz kurtulmayı bekliyor
Daha imzaların mürekkebi kurumamıştı
İsrail ateşkese rağmen Gazze'de 6 Filistinliyi daha öldürdü
Her yerden yolsuzluk akıyor
Yalova'da İl Göç İdaresi'ne operasyon: 8 gözaltı
Erdoğan, Mısır dönüşü uçakta konuştu
'ABD'nin etkisini sürdürmesi önemli'
AJet’ten müthiş kampanya
9 dolara yurt dışına uçuş fırsatı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.