Gençlerde taze sebze ve meyve tüketiminin düşük olduğu, bu dönemde tüketilecek taze besinlerin zihinsel ve fiziksel gelişme açısından büyük önem taşıdığı belirtiliyor
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Toplum Beslenmesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülden Pekcan, yeterli ve dengeli beslenmenin, büyüme ve gelişme, yaşamın sürdürülebilmesi, hastalıkların önlenmesi, sağlığın korunması ve yaşam kalitesinin arttırılması açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Protein, vitamin ve mineraller gerekiyor Özellikle çocukluktan yetişkinliğe geçişte, fiziksel, psikolojik ve sosyal değişiklikler yaşandığını, bu dönemde gençlerin enerji ve besin öğelerine gereksiniminin daha fazla olduğunu ifade eden Pekcan, şöyle konuştu: "Gençler fiziksel büyüme ve gelişmelerindeki hızlı artış sonucu daha fazla enerjiye ve besine gereksinim duyar. Gençlerin sportif faaliyetlere katılması, özel bazı besin öğelerine gereksinimlerini arttırır. Gençlerde enerji gereksinimi, cinsiyete, yaşa, vücut ağırlığına ve fiziksel aktivite düzeyine göre değişiyor." Gülden Pekcan, gençlik döneminde özellikle sağlıklı gelişim için protein, vitamin ve minerallere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Gençlerde genellikle taze sebze ve meyve tüketiminin düşük olduğunu dile getiren Pekcan, bu dönemde taze sebze ve meyve tüketmeye özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti.
Kemik gelişimi için kalsiyum alınmalıBu dönemde ayrıca kas, iskelet ve endokrin sisteminin gelişimi için kalsiyuma da ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Pekcan, "Kemik kitlesi çocukluk ve gençlik döneminde birikmekte ve 20'li yaşlarda en üst düzeye ulaşmaktadır. Gençlik döneminde kalsiyum alımında artışa bağlı olarak kemik mineral kitlesi de artmaktadır. İskelet kitlesinin yüzde 45'i gençlik döneminde oluştuğu için bu dönemde yeterli derecede kalsiyum alınmalı" diye konuştu. Pekcan, çocukluk ve gençlik döneminde süt tüketim miktarı yetersiz olan kişilerde yetişkin dönemde kemik kitlesinin düştüğünü ve kırılma riskinin arttığını, diş çürüklerinin de gençlerde sıkça görülen bir sorun olduğunu kaydetti.
Demir yetersizliği hastalık getiriyorDemir, çinko ve iyotun da gençlik dönemi ve ileriki yaşlar için önemli olduğunu dile getiren Pekcan, demir yetersizliğinin bağışıklık sisteminin bozulmasına ve çeşitli hastalıklara neden olabildiğini, çinko eksikliğinin büyüme ve olgunlaşma için büyük önem taşıdığını, iyotun ise hormonlar, büyüme ve gelişme üzerinde etkili olan tiroid hormonu açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Gençlerin genellikle, düzensiz bir şekilde ve ayak üstü beslendiğini, akıllıca seçilmiş ara öğünlerin gençlerin beslenmesine önemli katkıda bulunabileceğini kaydetti.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Toplum Beslenmesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülden Pekcan, yeterli ve dengeli beslenmenin, büyüme ve gelişme, yaşamın sürdürülebilmesi, hastalıkların önlenmesi, sağlığın korunması ve yaşam kalitesinin arttırılması açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Protein, vitamin ve mineraller gerekiyor Özellikle çocukluktan yetişkinliğe geçişte, fiziksel, psikolojik ve sosyal değişiklikler yaşandığını, bu dönemde gençlerin enerji ve besin öğelerine gereksiniminin daha fazla olduğunu ifade eden Pekcan, şöyle konuştu: "Gençler fiziksel büyüme ve gelişmelerindeki hızlı artış sonucu daha fazla enerjiye ve besine gereksinim duyar. Gençlerin sportif faaliyetlere katılması, özel bazı besin öğelerine gereksinimlerini arttırır. Gençlerde enerji gereksinimi, cinsiyete, yaşa, vücut ağırlığına ve fiziksel aktivite düzeyine göre değişiyor." Gülden Pekcan, gençlik döneminde özellikle sağlıklı gelişim için protein, vitamin ve minerallere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Gençlerde genellikle taze sebze ve meyve tüketiminin düşük olduğunu dile getiren Pekcan, bu dönemde taze sebze ve meyve tüketmeye özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti.
Kemik gelişimi için kalsiyum alınmalıBu dönemde ayrıca kas, iskelet ve endokrin sisteminin gelişimi için kalsiyuma da ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Pekcan, "Kemik kitlesi çocukluk ve gençlik döneminde birikmekte ve 20'li yaşlarda en üst düzeye ulaşmaktadır. Gençlik döneminde kalsiyum alımında artışa bağlı olarak kemik mineral kitlesi de artmaktadır. İskelet kitlesinin yüzde 45'i gençlik döneminde oluştuğu için bu dönemde yeterli derecede kalsiyum alınmalı" diye konuştu. Pekcan, çocukluk ve gençlik döneminde süt tüketim miktarı yetersiz olan kişilerde yetişkin dönemde kemik kitlesinin düştüğünü ve kırılma riskinin arttığını, diş çürüklerinin de gençlerde sıkça görülen bir sorun olduğunu kaydetti.
Demir yetersizliği hastalık getiriyorDemir, çinko ve iyotun da gençlik dönemi ve ileriki yaşlar için önemli olduğunu dile getiren Pekcan, demir yetersizliğinin bağışıklık sisteminin bozulmasına ve çeşitli hastalıklara neden olabildiğini, çinko eksikliğinin büyüme ve olgunlaşma için büyük önem taşıdığını, iyotun ise hormonlar, büyüme ve gelişme üzerinde etkili olan tiroid hormonu açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Gençlerin genellikle, düzensiz bir şekilde ve ayak üstü beslendiğini, akıllıca seçilmiş ara öğünlerin gençlerin beslenmesine önemli katkıda bulunabileceğini kaydetti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.