Tıp yine de yükselen değer
Koornavirüs salgını nedeniyle ülkemizde çok sayıda doktor ve hemşire enfekte oldu ve bir bölümü Covid 19'dan hayatını kaybetti. Zorlu çalışma koşullarına rağmen tıp yükselen değer olmaya devam ediyor.
07.06.2020 17:44:00





ŞEVKET TEPETAŞ / İSTANBUL
Koronavirüs salgını sürecinde virüsle ön cephede savaşan doktorlar ve sağlık çalışanları oldu. Peki, tıp ve sağlık sektörüne güvenin tazelendiği, itibarının zirve yaptığı bu süreç, üniversite adaylarına nasıl yansıyacak? Yeni nesil, sağlık bilimleri ve tıp fakültelerine nasıl bakıyor? Bazı üniversite adayları sağlık çalışanlarının yaşadıkları zorlu günler nedeniyle mesleğe olumsuz bakabilir ancak uzmanlara göre, her zaman yükselen değer olan sağlık sektörüne talep artarak devam edecek.
98 tıp fakültesi var
Türkiye'de hazırlık sınıfları hariç 6 yıllık bir eğitimi kapsayan 98 tıp fakültesi bulunuyor. Türkiye'deki doktor sayısı ise 160 bini aşmış durumda. Hemşire sayısı ise 200 bine yaklaştı. Oysa tıp ve sağlık bilimleri oldukça zor ve meşakkatli bir eğitim süreci anlamına geliyor. Ancak koronavirüs salgınında baş aktörün sağlık çalışanları olması bu bölümlere olan eğilimi de etkiledi görünüyor.
Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Nalbant, sağlık sisteminin altyapısı ve motivasyonu sayesinde Covid 19 salgını sınavını başarıyla verdiklerini ifade ederek, tıp eğitiminin çok zorlu bir süreç olduğuna dikkat çekti. Prof. Nalbant, "Sadece zekâ ve beceri yetmiyor. Ruh gerekiyor, yürek gerekiyor. Türkiye'de tıp eğitiminin gözde olmasın sebebi de Türk halkında bu ruhun olmasıdır. Bilim, ilim, irfan kazanılır. Ama bu ruhu taşımak çok önemli… Bu ruhu taşıyan her öğrenciye bilgiyi, irfanı vermeye hazırız. Tıp fakültesinde okumak isteyen adaylar öncelikle en önemlisi tıp fakültesinin kendi hastanesinin olup olmadığına bakmalılar. Tıp fakültelerinde öğrencinin gerçekten hasta ile temas etmesi, ayrıca öğretim görevlisi başına düşen öğrenci sayısı çok önemli" dedi.
Hemşire açığı büyük
Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Dr. Şenay Öztürk ise Covid 19 salgını sürecinde hemşirelerin gösterdiği yüksek özveri ve meslek aşkına dikkat çekerek, dünya genelinde 28 milyon civarı hemşire olmasına rağmen halen 6 milyon açık olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'de hemşire istihdamına açık olduğunu söyledi. Esenyurt Üniversitesi Genel Sekreteri Okan Özpınar da meslek seçiminin geleceği belirleyen bir karar olduğunu vurgulayarak, bu yıl en revaçta olan bölümlerin salgın dolayısıyla sağlık bilimleri bölümleri olduğunu anlattı. Özpınar, hangi bölüm tercih edilirse edilsin Türkiye'nin iyi yetişmiş, donanımlı bir yeni nesle ihtiyacı olduğunu söyleyerek, bu tercihin iyi düşünülerek yapılması gerektiğini vurguladı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.