Almanya, Avusturya, Kanada ve ABD'ye göç eden hekimlerimizle ilgili haberleri okurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Giderlerse gitsinler" sözü de kulaklarımızda.
Oysa göç, "giderlerse gitsinler" le geçiştirilemeyecek, sosyo-kültürel ve ekonomik yönleri olan çok boyutlu sosyolojik bir olgudur ve büyük değişmelerin yaşandığı toplumlarda gözlenen başlıca sorunlar arasında yer almaktadır.
Son elli yıldır göç olgusunun yurt içi ve yurt dışı çeşitli boyutlarının yaşandığı ülkemizde, ulusal ve uluslararası hareketliliğin bir gerçeklik olan kırdan kente göç Batı ülkelerindeki gibi sosyalleşme ile paralel gelişmemiş ve sosyalleşmenin zorunlu bir sonucu olarak ortaya çıkmamıştır.
Tarımdaki hızlı makineleşme, kırsal kesimlerde ekonomik yapıyı oluşturan toprak-nüfus dengesizliğine yol açmıştır. Üretim dışı kalan işgücü, özellikle genç nüfus, yeni geçim kaynakları bulmak üzere kentlere göç etmeye başlamıştır.
1950'li yıllarda ekonomik nedenle başlayan göç daha sona nüfus artışı, eğitim ve sağlık olanaklarına bağlı olarak kentin çekiciliği ile de ivme kazanmıştır. Başlangıçta sadece Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük kentlere doğru yakın çevrelerden başlayan bu hareket, yıllar içinde etki alanını genişleterek ülke çapında yaygınlaşmış ve giderek hızını arttırmıştır. Kırdan kente, Doğu'dan Batı'ya ve yurt dışına olan göç, hem göçe konu olan kitleleri hem de göçe hedef olan bölgelerin yaşamını ve dolayısıyla Türk toplumunu etkilemiş ve ciddi toplumsal yapı sorunlarına yol açmıştır.
Büyük oluşum ve değişime neden olan göç, ekonomik, toplumsal ve siyasal yaşamla doğrudan ilişkilidir ve ülkesinde çığ gibi büyüyen sorunlara zemin oluşturmuştur.
Sorunların çözümü için gerekli birikimi sağlayacak araştırmaların yapılmasının zorunlu oluşu konunun diğer bir boyutudur.
Ülkeye doluşan sığınmacılar… Deprem nedeniyle yaşanan iç göçün boyutları… Ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel faaliyetlerinin izlenip değerlendirilmesine olanak sağlayacak bir politikayı gerekli kılmaktadır..
- Yerel yönetim / 25.01.2024
- Muhalefet / milli irade / 22.01.2024
- Anayasa Mahkemesi yoksa… / 18.01.2024
- Soykırım davası / 15.01.2024
- Sosyal devlet için / 11.01.2024
- Hukuk devletine başkaldırı / 25.12.2023
- Güç dengesi / 21.12.2023
- Yerel seçime giderken / 14.12.2023
- İnsanlığın anayasası / 11.12.2023