Turkcell'den 6G'ye ilk adım
Türkiye iletişimde henüz 5G'ye geçemedi ancak Turkcell, dünyada yeni yeni başlayan 6G araştırmalarını Türkiye'ye taşıdı. Turkcell 6G ve Yapay Zeka Laboratuvarı lansmanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımyla Çarşamba günü gerçekleşti.
22.12.2022 11:26:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Turkcell, yeni nesil iletişim teknolojileri eksenli projesiyle Ar-Ge faaliyetlerini farklı bir boyuta taşıyor. TÜBİTAK 1515 kodlu Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı desteğine hak kazanan 'Turkcell 6GEN LAB' projesi, geleceğe yönelik 6G şebekelerin yapay zeka tabanlı otonom yetenekler ile geliştirilmesine odaklanacak. Ayrıca proje sayesinde Turkcell, yerli teknolojiler alanında nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine ve tersine beyin göçüne katkı sağlamayı hedefliyor. 'Turkcell 6GEN LAB' projesinin lansman ve imza töreni; Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu ile Genel Müdür Murat Erkan'ın ev sahipliğinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve akademik dünyadan misafirlerin katılımıyla Turkcell Küçükyalı Plaza'da gerçekleşti.
Etkinlikte konuşan Varank, Öncül Ar-Ge Laboratuvarlarının önemli bir boşluğu doldurduğuna işaret ederek, "Buralarda çalışan bilim insanlarının gayretleriyle ülkemiz; yapay zeka, 6G ağları, katmanlı imalat teknolojileri, otonom sürüş teknolojileri ve ileri malzeme teknolojileri gibi alanlarda küresel çekim merkezi haline geliyor. Bugün imza törenini gerçekleştirdiğimiz Turkcell 6G ve Yapay Zeka laboratuvarında; 6G şebekesinin yapay zeka destekli otonom tasarımı ve bu iş modellerinin sektörlere yapay zeka destekli entegrasyonu gibi çalışmalar yürütülecek. 6G sadece yüksek veri hızı sağlamayacak, yapay zeka desteği ile akıllı iletişim ortamı da sunacak" dedi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç ise "2030'larda 6G'yi görmüş olacağız. 6G'nin en önemli hikayesi,'her şeyin interneti' olacak. Yapay zeka, 6G'de olmazsa olmaz. 6G teknolojisi büyük bir devrim ve bu devrimi gerçekleştirebileceğimiz mühendislerimiz var" ifadelerini kullandı.
Stratejik adım atılıyor
Projenin hedeflerine değinen Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu ise sadece Türkiye için değil aynı zamanda dünyadaki 6G standartlarının oluşumu açısından stratejik bir adım attıklerına işaret ederek, "Bu projeyi, Turkcell tarihinin en stratejik ve uzun soluklu Ar-Ge adımı olarak görüyoruz. Projeyle milli kalkınma ve istihdam açısından çok boyutlu katma değer sağlayacağız" dedi. Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan ise şunları söyledi: "Ar-Ge şirketimiz Turkcell Teknoloji, son iki yılın 'Türkiye patent şampiyonu' bayrağını gururla taşıyor. 1100'e yakın Ar-Ge mühendisimizle inovatif dijital servis ve uygulamaları geliştirip dünyanın 40'tan fazla ülkesine ihraç eden bir teknoloji şirketine dönüştük" Konuşmaların ardından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, proje iş birliğiyle ilgili protokolü imzaladı. TÜBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı kapsamında kurulacak 'Turkcell 6GEN LAB', 1 Ocak 2023 itibarıyla fiilen çalışmalarına başlayacak. Turkcell'in bu araştırma laboratuvarında geleceğin meslekleri arasında konumlanan yapay zeka, 6G teknolojisi, otonom (kendi kendine çalışan) şebekeler ve yeni nesil teknolojilerin dikey sektörlere uygulanması alanlarında ekosisteme öncül bir Ar-Ge altyapısı sunan çalışmalar yürütülecek.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.