Türkiye ilaçsız kalabilir!
Soon bir yıl içerisinde Türkiye'deki devlet hastanelerinin ABD'li ilaç şirketlerine borcu 10 kat artarak, 2.3 milyar dolara çıktı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Satterfield, böyle devam edemeyeceğini ifade ederek aba altında sopa gösterdi
24.09.2020 15:45:00





İlaç konusunda ithalatçı durumda olan Türkiye'nin yurt dışına olan borcu astronomik seviyelere tırmandı. Bir yıl kadar önce 230 milyon dolar olan Türkiye'nin ABD'li ilaç şirketlerine olan borcu bugünlerde 2.3 milyar dolara yükselmiş durumda. Bu konu ABD'nin Ankara Büyükelçisi David M. Satterfield'in bir konuşmasında konuya değinmesiyle gündeme geldi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve ABD Ticaret Odası tarafından online düzenlenen 38'inci Amerikan-Türk Konferansı'nda konuşan ABD'nin Ankara Büyükelçisi David M. Satterfield, Türkiye'nin ABD'li ilaç şirketlerine borcunu ödememesi durumunda şirketlerin Türkiye'ye ilaç satmayı durdurabileceğini açıkladı. Satterfield, Türkiye'deki devlet hastanelerinin yabancı ilaç şirketlerine borcunun bir yıl içinde 230 milyon dolardan 2.3 milyar dolara çıktığını söyledi ve şirketlerin böyle devam etmek istemeyebileceğini, bunun da Türkiye'nin çıkarına olmayacağını ekledi. Bir yıl önce ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile görüşmesinde bu sorunun çözüleceğine dair söz verildiğini aktaran Satterfield, Türkiye'nin ilaç şirketlerini bazı alacaklarından vazgeçmeye ikna etmeye çalıştığını söyledi. Satterfield'in açıklamaları ABD'nin Türkiye'ye aba altından sopa gösterdiği anlamına geliyor. rahatsız edici imalarda bulunan ABD Büyükelçisi'nin açıklamaları Türkiye'nin ilaçsız bırakılması tehlikesine işaret ediyor. Satterfield aynı zamanda ABD'li sosyal medya şirketlerinden kullanıcıların verilerinin Türkiye'de tutulmasının talep edilmesini de eleştirdi.
Modern ilaç ambargosu
Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Satterfield'in açıklamalarına sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla tepki gösterdi. ABD Büyükelçisinin ifadelerini modern ilaç ambargosu olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Çolak, Satterfield'in Türkiye'nin ABD'li ilaç şirketlerine borcunu ödememesi durumunda şirketlerin Türkiye'ye ilaç satmayı durdurabileceğini açıklamasına yanıt verdi. Çolak, "İlaca erişimde sıkıntı yaratacak her adımın, halk sağlığında onarımı mümkün olmayan yaralar açacağı unutulmamalıdır. Sayın Büyükelçi'nin söyledikleri modern ilaç ambargosundan başka bir şey değildir" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.