Türkiye ile Mısır buzları eritiyor
Türkiye, Mısır'ın seçimle ilk defa başa gelen, devrik 5. cumhurbaşkanı Muhammed Mursi sonrası düşük profilli bir ilişki kurduğu Mısır'la normalleşme adımları atıyor. Bu bağlamda dün önemli açıklamalar yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Herhangi bir ön koşul Mısırlılardan da gelmedi, bizden de gitmedi. Bir yol haritası çerçevesinde görüşmeler devam ediyor" dedi
12.03.2021 17:18:00





Türkiye ile Mısır, 5. cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 2013 yılında devrilmesinin ardından donan diplomatik ilişkilerindeki buzları eritmenin yollarını arıyor. Bu kapsamda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün dış politikaya dair güncel gelişmelerle ilgili Anadolu Ajansı'na (AA) önemli açıklamalarda bulundu. Mısır'la diplomatik düzeyde temasların başladığına vurgu yapan Çavuşoğlu, şunları dile getirdi: "Herhangi bir ön koşul Mısırlılardan gelmedi. Bizden de herhangi bir ön koşul şu anda gitmedi. Ama yıllarca bağlar kopuk olunca bir günde hiç bir şey olmamış gibi hareket etmek de o kadar kolay olmuyor. Yavaş yavaş görüşerek, bir yol haritası belirleyerek ve o konularda adım atarak oluşuyor. Yıllardır ister istemez bu kadar kopukluk olunca bir güven eksikliği de oluyor. Bu normal, iki tarafta da olabilir. O nedenle belli bir strateji, yol haritası çerçevesinde görüşmeler oluyor, devam ediyor. Mısır ile hem istihbarat düzeyinde hem de dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslarımız var. Diplomatik düzeyde temaslarımız başladı." Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) konusunda da ılımlı mesajlar veren Bakan Çavuşoğlu, "Suudi Arabistan'la ilişkilerimizin düzelmemesi için sebep yok. Olumlu adım atarsa biz de atarız. Aynı şey BAE için de geçerli" ifadelerini kullandı. Savunma Bakanı Hulusi Akar da geçtiğimiz hafta Mavi Vatan-2021 Tatbikatı'nın başladığı gün yaptığı açıklamada, "Mısır ile tarihsel ve kültürel bir çok ortak değerimiz var. Mısır ile önümüzdeki günlerde farklı gelişmeler olabilir" demişti. Türkiye'nin Libya ile deniz anlaşması imzalamasına tepki gösteren Yunanistan, Mısır ile benzer bir anlaşma yapmış, Ankara ise bu anlaşmaya tepki göstermişti.
Türkiye ile Mısır'ın çıkarları ortak
Yaklaşık 8 yıldır yaşanan tüm sorunlara rağmen Türkiye ile Mısır arasında ticari ilişkiler azalsa da tamamen bitmiş değil. Zira bölgenin iki önemli ülkesinin karşılıklı ticari çıkarları bulunuyor. Son dönemde Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler de iki ülkeyi birbirne yaklaşmak zorunda bırakmış gibi görünüyor. Mısır'ın Akdeniz'de petrol ve doğal gaz araması için başlattığı ihalede Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de ilan ettiği deniz yetki alanını dikkate alması, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi adına bir çok önemli bir fırsat kapısı açmış oldu. Söz konusu durum Mısır tarafından teyit edilmemiş olsa da Türkiye'den üst düzey isimlerden olumlu mesajlar geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, hafta başında verdiği röportajda ABD, Rusya, Arap ülkeleri ve AB ile ilişkileri değerlendirmiş ve "Mısır ile ikili ilişkilerimizi görüşmek istiyoruz… Mısır ve diğer Körfez ülkeleriyle bölgesel barış ve istikrar için yeni bir sayfa açılabilir" ifadesini kullanmıştı. Mısır'ın Türkiye'nin hassasiyetini dikkate alarak adım atması Atina'yı çok rahatsız etti ve Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis hemen Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü. 8 Mart'ta Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Kahire'ye gitti ve "Tartışmalı parselin koordinatlarının Mısır ve Yunan makamları arasında yapılan istişarelerden sonra ayarlandığını" açıkladı. Önceki günde Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanlığı, yeni bir harita yayınlayarak 18. Parseli Yunanistan-Mısır arasındaki anlaşmaya uygun hale getirdi. Ancak bazı uzmanlar son ayarlamanın da Türkiye'nin deniz yetki alanını ihlal etmediğini belirtiyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.