Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı M. Serdar Sarıgül, önceleri tamamı ev yapımı "erişte" adı altında tüketilen makarnanın, sanayi olarak Türkiye'ye girişinin 1922 yılında gerçekleştiğini hatırlattı. Türkiye'de üretimin 1950'lere kadar küçük kapasiteli tesislerde yapıldığını hatırlatan Sarıgül, makarna ihracatının ilk kez 1970 yılında 13 ton ile başladığını ve sonraki yıllarda sürekli artış gösterdiğini kaydetti. Üretim kapasitesinin, yeni fabrikaların yanı sıra diğer fabrikaların da kurulu kapasitelerini artırmaları sonucunda 1980 yılında 250 bin ton/yıl, 1995 yılında 600 bin tona yükseldiğini belirten Sarıgül, kapasitenin 2000 yılında yaklaşık 900 bin ve 2004 yılına bakıldığında ise 1 milyon tonu aştığına dikkati çekti. Sarıgül, dünya makarna üretiminin birkaç ülkede yoğunlaştığını dile getirirken, İtalya'nın 3 milyon 100 bin 843 ton ve yüzde 32'lik payla dünyanın en büyük üreticisi konumunda olduğunu, İtalya'yı yüzde 12 ile ABD, yüzde 11 ile Brezilya ve yüzde 6 ile Rusya Federasyonu'nun izlediğini anlattı. Büyük makarna üreticileri arasında bulunan Türkiye'nin 438 bin tonluk üretimle dünya sıralamasında 5. sırada yer aldığına dikkati çeken Sarıgül, "yıllık 10 milyon ton olan dünya makarna üretiminde Türkiye, yüzde 4.3'lük bir paya sahip" dedi. Sarıgül, Türkiye'nin, makarna üretiminin temel hammaddesi olan "durum buğdayı" üretiminde de önde gelen ülkeler arasında bulunduğuna dikkati çekerken, iç talep konusunda şu bilgiyi verdi: "İç talebe baktığımızda tüketim, yıllara göre yine yükselen bir trendle, 2004 senesinde 385 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Bu seviye rekor bir seviyedir. Atıl kapasiteyi daha iyi değerlendirmek için, sektör ihracata büyük önem vermektedir ve bilindiği gibi Türkiye'nin makarna üretimi, tüketim ihtiyacının tamamını rahatlıkla karşılayacak düzeyde."