Türkiye'nin tuzu 30 ülkeye satılıyor
Tuz Gölü'nden elde edilen tuz 30'dan fazla ülkeye ihraç ediliyor.Yurt dışı pazarlarının başında ABD ve Avrupa ülkeleri geliyor. Türkiye tuz ihracatının büyük kısmını dünyanın en büyük tuz üreticisi ülkelerden olan ABD ve İsrail'e yapıyor
31.08.2016 00:00:00
EKONOMİ SERVİSİ
Tuzluluk oranı ile dünyadaki ender göllerden biri olan Tuz Gölü'nde hasadı yapılan on binlerce ton tuz, başta ABD ve İsrail olmak üzere 30'u aşkın ülkeye satılıyor. Bir tuz firması yetkilisi olan Ömer Çetiner, Tuz Gölü'nün doğal yapısından kaynaklanan tuzun, saflık oranının yüksek olduğunu söyledi. Tuz Gölü'nü besleyen tek kaynağın kışın ve ilkbaharda düşen yağışlar olduğuna işaret eden Çetiner, bu suların havzanın en dip noktasındaki Tuz Gölü'nün altına sızdığını ve kaya tuzlalarını eriterek gölün yüzeyine çıkarttığını dile getirdi. Çetiner, gölün yüzeyinde bulunan suların mayıs ve haziran aylarında buharlaşma yoluyla yok olduğunu belirterek, göl tabanında 9-10 santimetre aralığında tuz oluştuğunu aktardı. Oluşan bu tuzları özel makinelerle göle zarar vermeden hasat ettiklerine dikkati çeken Çetiner, "Kamyonlarla taşıdığımız tuzu önce stokluyoruz. Sonrasında ham tuz olarak ya da fabrikada işleyerek ürünü iç ve dış pazarda satışını yapıyoruz" dedi. Çetiner, Türkiye'de yıllık tuz üretiminin yaklaşık 3 ila 3.5 milyon ton civarında gerçekleştiğinin altını çizerek, "Tuz Gölü'nde ortalama 2 milyon ton civarında hasat yapılıyor. Tesislerimizde ise 800 bin ila 1 milyon ton arasında ham tuz hasadı yapıyoruz. Türkiye'nin tuz ihtiyacı yıllık 3 milyon ton olduğu bilinmektedir. Bunun üçte birini biz üretiyoruz.
Tuzluluk oranı ile dünyadaki ender göllerden biri olan Tuz Gölü'nde hasadı yapılan on binlerce ton tuz, başta ABD ve İsrail olmak üzere 30'u aşkın ülkeye satılıyor. Bir tuz firması yetkilisi olan Ömer Çetiner, Tuz Gölü'nün doğal yapısından kaynaklanan tuzun, saflık oranının yüksek olduğunu söyledi. Tuz Gölü'nü besleyen tek kaynağın kışın ve ilkbaharda düşen yağışlar olduğuna işaret eden Çetiner, bu suların havzanın en dip noktasındaki Tuz Gölü'nün altına sızdığını ve kaya tuzlalarını eriterek gölün yüzeyine çıkarttığını dile getirdi. Çetiner, gölün yüzeyinde bulunan suların mayıs ve haziran aylarında buharlaşma yoluyla yok olduğunu belirterek, göl tabanında 9-10 santimetre aralığında tuz oluştuğunu aktardı. Oluşan bu tuzları özel makinelerle göle zarar vermeden hasat ettiklerine dikkati çeken Çetiner, "Kamyonlarla taşıdığımız tuzu önce stokluyoruz. Sonrasında ham tuz olarak ya da fabrikada işleyerek ürünü iç ve dış pazarda satışını yapıyoruz" dedi. Çetiner, Türkiye'de yıllık tuz üretiminin yaklaşık 3 ila 3.5 milyon ton civarında gerçekleştiğinin altını çizerek, "Tuz Gölü'nde ortalama 2 milyon ton civarında hasat yapılıyor. Tesislerimizde ise 800 bin ila 1 milyon ton arasında ham tuz hasadı yapıyoruz. Türkiye'nin tuz ihtiyacı yıllık 3 milyon ton olduğu bilinmektedir. Bunun üçte birini biz üretiyoruz.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.