Türkiye'ye yaptırım hazırlığı
AİHM'nin Osman Kavala kararını yerine getirmediği için Türkiye'ye karşı ihlal prosedürü başlatılması konusu bugün başlayan ve 2 Aralık'ta sona erecek Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantılarının gündeminde. Komite'de üçte iki çoğunluk sağlanması halinde Türkiye'ye yaptırımların önünü açan süreç başlamış olacak
30.11.2021 17:20:00





Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye'de tutuklu durumdaki Osman Kavala'nın serbest bırakılması için Türkiye'ye verdiği süre 29 Kasım itibarıyla doldu. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Kavala hakkında AİHM tarafından verilen hak ihlali kararını görüşmek üzere bu hafta bir kez daha Strasbourg'da toplanıyor. Avrupa Konseyi'ni oluşturan 47 ülkenin büyükelçilerinden oluşan Komite'nin AİHM'nin "Kavala derhal tahliye edilmeli" kararını yerine getirmeyen Türkiye hakkında "ihlal prosedürü" kararı alması, resmi kararın da hafta sonuna doğru açıklanması bekleniyor. Bakanlar Komitesi, Eylül ayındaki son AİHM gündemli toplantısında Ankara'nın Kavala hakkındaki kararı yerine getirmediğini not edip 30 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında yapılacak bir sonraki toplantıya kadar serbest bırakılmaması halinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 46'ncı maddesi gereği bu davaya ilişkin olarak Türkiye hakkında "ihlal prosedürü" başlatacağı ihtarında bulunmuştu. Ankara o tarihten sonra Strasbourg'a gönderdiği görüşlerde AİHM'nin Kavala davasında ihlale hükmetmesine neden olan tutukluluk halinin 18 Şubat 2020 tarihinde sonlandığını, Kavala'nın şu anda başka bir davada Türk Ceza Kanunu'nun 309'uncu maddesi (cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırma) temelinde yargılandığını savundu.
Türkiye'ye baskı daha da artacak
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin bugün başlayan ve 2 Aralık'ta sona erecek toplantılarında Osman Kavala'nın yargılandığı davada Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni (AİHS) ihlal ettiği gerekçesiyle "ihlal sürecini" başlatıp başlatmamayı oylayacak. Üçte iki çoğunluk sağlanması halinde Türkiye'ye yaptırıma varacak bir süreç başlamış olacak. Bu durumda Türkiye, Azerbaycan'dan sonra bu prosedüre tabi tutulan ikinci ülke olacak. Avrupa Birliği ile müzakerelerinin tamamen donduğu, ilişkilerin geleceğinin belirsiz olduğu bir dönemde Avrupa Konseyi'nden çıkacak olumsuz bir kararın Ankara'nın Batı ile ilişkilerinde yeni bir soğukluğu tetikleyeceği öngörülüyor. Siyasi niteliğinden dolayı Bakanlar Komitesi'nin alacağı karar, Ankara'nın daha fazla hukuki ve siyasi baskı görmesine yol açacak bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.