HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 03 TEMMUZ 2022, PAZAR

Ucuz yemek depresyona sokuyor

Sabah kahvaltısını geçiştiren çalışanların öğle menüsü de et ve süt ürünleri, taze sebze ve meyve gibi besin öğeleri açısından zengin gıdalardan eksik ise yorgunluk, sinirlilik, dalgınlık, konsantrasyon bozukluğu gibi depresyon belirtileri baş gösteriyor
14.01.2012 00:00:00
YENİ MESAJ - İSTANBUL

Sabah kahvaltısını poğaca, börek ile geçiştiren personelin öğle menüsüde et ve süt ürünleri, taze sebze ve meyve gibi besin öğeleri açısından zengin gıdalardan eksik ise yorgunluk, halsizlik, uyku eğilimi, sinirlilik, dalgınlık, konsantrasyon bozukluğu , iştahsızlık gibi depresyon belirtileri baş gösteriyor. Bir yemek firmasında çalışan Gıda Mühendisi Burcu Alkışoğlu konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda şunları ifade etti; Sağlıklı bir beden, zihin ve ruh yapısı için gıdalardan alınan vitaminler ve minerallerin önemli işlevleri bulunmakta fazlası zararlı olabildiği gibi yeteri kadar alınmayanı da ciddi fiziksel ve zihinsel sorunlara yol açabilmekte hatta çoğu minor depresyon vakasının altında B1, B3, B5, B6, B12, Çinko, Demir, Selenyum gibi vitamin ve mineral eksiklikleri yatmaktadır. Vitamin eksikliğine bağlı depresyona aynı zamanda yorgunluk, halsizlik, uyku eğilimi, kansızlık, sinirlilik, iştahsızlık gibi vakalar eşlik etmektedir. Kahvaltı ve öğle yemeği günü enerjik ve verimli geçirebilmemiz için günün tam ortasında son derece önemli işlevlere sahiptir. Fakat özellikle iş dünyası söz konusu olduğunda günün en önemli öğünlerinden biri olan “öğle yemekleri; şirketlerin tasarruf planları doğrultusunda ucuz fiyat veren yemek şirketleri ile anlaşma neticesinde sağlıksız ve yetersiz beslenme ile sonuçlanmaktadır.”

Ucuz yemek verimliliği düşürüyor
“Tasarruf yapmak amacı ile çalışanlarına ucuz yemek yediren şirketler aslında tasarruf değil zarar etmiş oluyorlar” diyen Burcu Alkışoğlu, “Çünkü bu belirttiğimiz şikayetleri taşıyan bir personelden istenilen verimi almak mümkün olmayabilir. “Şirketler başarılı olmak ve sağlıklı büyümek istiyorsa personelinin sağlığını tehdit edecek tercihlerden kaçınmalıdır” dedi. Alkışoğlu şunları söyledi: “Hijyenik koşullar altında, TSE, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının belirlediği standartlarda üretilmiş dengeli ve sağlıklı bir menünün belli bir maliyeti vardır. Bu maliyetin altında alınan fiyatlara dikkat edilmeli, üretim koşulları ve hammadde kalitesi incelenmelidir. Çünkü faaliyet konusu ne olursa olsun her işletmenin hedefi kar etmektedir. Sağlıklı, dengeli ve yeterli bir menünün oluşabilmesi ve bunun üzerinden kar edilebilmesi için bu işin kişi başı ortalama satış fiyatı 6 -8 TL dir. Bu limitin altındaki her rakama kuşku ile bakılmalıdır. Çünkü kötü ve sağlıksız beslenme bağışıklık sistemimizi tehdit ederek depresyondan çok daha ciddi hastalıklara kapı açabilir.”

Yeni Mesaj arşivinde 'tarihte bugün'

Yeni Mesaj Gazetesi arşivi 2001 yılına kadar eksiksiz içerikle erişime açık olup ayrıca tüm arşivde anahtar kelimelerle arama yapmak da mümkündür.

14.01.2011, 14.01.2010, 14.01.2009, 14.01.2008, 14.01.2007, 14.01.2006, 14.01.2005, 14.01.2004, 14.01.2003, 14.01.2002, 14.01.2001, 14.01.2000, 14.01.1999, 14.01.1998, 14.01.1997, 14.01.1996, 14.01.1995, 14.01.1994, 14.01.1993


logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 425 10 66
Faks: (212) 424 69 77
E-posta: [email protected] [email protected]


WhatsApp haber: (0542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2022

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez.