Prof. Dr. Göral, bir insanda hayatı boyunca ülser hastalığının gelişme riskinin yüzde 5 ile yüzde 10 arasında olduğunu belirtti.
Ülser hastalığına bulaşıcı olan Helicobacter Pylori adlı mikrobun neden olduğunu, mikrobun altyapı eksikliği ve hijyensiz ortamlarda daha çok yayıldığını kaydeden Göral, sosyo ekonomik durumu düşük kesimlerde ülser hastalığının yaygın görüldüğünü bildirdi.
Gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelerde mide ve bağırsak ülserinin çok daha yaygın olduğunu, Türkiye'de her yıl ülserli hasta sayısının 100 ile 150 bin arasında arttığını kaydeden Göral, şöyle dedi: "Türkiye'de yaşayan insanlar olumsuz yaşam koşulları nedeniyle diğer gelişmiş ülkelerde yaşayan insanlardan daha fazla ülser hastalığına yakalanma riski taşıyor. Altyapı eksikliği ve hijyene önem verilmemesi nedeniyle ülser hastalığı en çok yoksul semtlerde görülüyor.
Türkiye'de de en fazla bu hastalık Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde var. Hastalığın azaltılması için altyapının iyi olması ve temizlik kurallarına uyulması gerekiyor." Prof. Dr. Göral, çay, alkol, kahve, kolalı içecekler, baharatlı yiyecekler, stres ve sigaranın da ülser hastalığına neden olan en önemli etkenler olduğuna işaret etti.
Ülser hastalığına bulaşıcı olan Helicobacter Pylori adlı mikrobun neden olduğunu, mikrobun altyapı eksikliği ve hijyensiz ortamlarda daha çok yayıldığını kaydeden Göral, sosyo ekonomik durumu düşük kesimlerde ülser hastalığının yaygın görüldüğünü bildirdi.
Gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelerde mide ve bağırsak ülserinin çok daha yaygın olduğunu, Türkiye'de her yıl ülserli hasta sayısının 100 ile 150 bin arasında arttığını kaydeden Göral, şöyle dedi: "Türkiye'de yaşayan insanlar olumsuz yaşam koşulları nedeniyle diğer gelişmiş ülkelerde yaşayan insanlardan daha fazla ülser hastalığına yakalanma riski taşıyor. Altyapı eksikliği ve hijyene önem verilmemesi nedeniyle ülser hastalığı en çok yoksul semtlerde görülüyor.
Türkiye'de de en fazla bu hastalık Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde var. Hastalığın azaltılması için altyapının iyi olması ve temizlik kurallarına uyulması gerekiyor." Prof. Dr. Göral, çay, alkol, kahve, kolalı içecekler, baharatlı yiyecekler, stres ve sigaranın da ülser hastalığına neden olan en önemli etkenler olduğuna işaret etti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.