Yabancılar 20 bin dolara vatandaşlık alıyor!
GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, Eylül ayı ile birlikte yabancılara satılan konut sayısının azaldığına işaret ederek, "Biz satışları günlük takip ediyoruz" dedi. GİGDER Başkan Yardımcısı Bayram Tekçe ise "İranlılar, Afganlar vatandaşlık elde etmek için 20-30 bin dolarlık konut alıyor. Taşınmaza dayalı ikamet vizesi 100 bin dolarlık konut altına verilmesin zira bu vize vatandaşlığa götürüyor" dedi.
29.10.2021 16:38:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Türkiye'de 2021 yılının ilk 3 ayında 161 bin dolar olan yabancılara yapılan konutların ortalama değeri Temmuz-Eylül döneminde 196 bin 37 dolara ulaştı. Bu değer ikinci çeyrekte (Nisan-Haziran) 194 bin dolardı. Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, bundan böyle üç ayda bir yabancıya gayrimenkul satışlarının adet, ciro ve ortalama satış fiyatı bazında nabzının tutulduğu GİGDEKS araştırmasını kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.
Ortalama fiyat ne kadar?
Akbal, Ocak ayında yabancıya ortalama konut satış fiyatını 161 bin 500 dolar olarak tespit ettiklerini belirterek, "Bu fiyatı baz değer (100 puan) olarak kabul edersek, Nisan-Haziran döneminde 194 bin 602 dolarla 120.5 puana yükselen GİGDEKS, geride bıraktığımız çeyrekte yükselişini sürdürerek 196 bin 37 dolarla 121.4 baz puana ulaştı. Ortalama konut satış fiyatında yaşanan değer artışı Eylül'de yıl başına göre yüzde 21 oldu" açıklamasında bulundu. Satış değerini 2025'te 225 bin dolara yükseltmeyi hedeflediklerini kaydeden Akbal, üçüncü çeyrekte yabancıya konut satışlarında banka kredisi kullandırdığını belirtenlerin oranında anlamlı bir düşüş yaşandığını belirterek, Nisan-Mayıs döneminde yüzde 30 olan oranın üçüncü çeyrekte yüzde 10 olarak gerçekleştiğini aktardı. Akbal, İngiltere gibi pazarlarda yabancıya konut satışlarının yüzde 53'ünün krediyle yapıldığını belirtti.
Otomatik değerleme satışları vuruyor
GİGDER Başkanı Akbal, otomatik değerleme firması atanmasıyla yaşanan zararın 15 günde 478 milyon lira olarak gerçekleştiğini belirterek, şu bilgileri verdi: "Bugün Türkiye'de uluslararası yatırımcılara satılan her 100 gayrimenkulden yaklaşık 25'ini GİGDER'in gerçekleştirdiğini göz önüne aldığımızda, 478 milyon liralık bu kaybın tüm sektöre yansımasının tümevarımla 1.8 milyar lirayı rahatlıkla bulabileceği somut bir veri üzerinden görülüyor.
Teminat amaçlı hazırlanan raporlardaki değerler ile gayrimenkulün piyasa fiyatı arasında yüzde 45'e kadar varabilen değer farklılıkları nedeniyle yabancı alıcıların güveninin kırılması, yaşanan maddi zararın boyutunu yükseltmekle kalmadı, aynı zamanda itibar kaybına da neden oldu. Çözüm noktasında acil bir hamle yapılmazsa, sektörün yaşadığı zarar katlanarak önümüzdeki 2-3 ay içinde satışlar hızla düşecektir. Bu durumda yıl sonunda 50 bin adetlik satış hedefimizin tutması çok zor görünmekle birlikte önümüzdeki yıl 30 bin adetleri dahi yakalamakta zorlanırız." Akbal, değerleme raporunun fiyatları düşük gösterdiğine işaret ederek, "Bundan yola çıkan yabancı alıcılar, kandırıldığını düşünerek sözleşmeleri feshediyor. Bu nedenle satışlar durdu. Bu durum, TÜİK rakamlarına önümüzdeki aylarda yansıyacak" dedi.
Yabancılar fiyatları yükseltiyor mu?
Yabancıların Türkiye'de konut fiyatlarını yükseltip yükseltmediği konusuna da değinen Akbal, "Yabancıya satış oranı tüm konutlar içinde yüzde 3… Yüzde 60'ı konutlarını kiraya veriyor. Yabancıların yüzde 88'i sıfır konutu tercih ederek, inşaat sektörünü destekliyor! Markalı konut üreten firmalar yabancıya satış yapılmazsa projeyi döndüremez. Yabancılar almasaydı çoğu firma batmıştı! Konutu elde tutma süresi ise ortalama 5.6 yıl. Konut fiyatlarının artmasıyla bir miktar konutunu satanlar da oldu" şeklinde konuştu.
Ucuz konuta ikamete dayalı oturum verilmesin!
GİGDER Başkan Yardımcısı Bayram Tekçe, TÜİK'in konut istatistiklerinde ilk 3 sırayı İranlılar, Iraklılar ve Afganların aldığına işaret ederek, "Onların çoğu taşınmaza dayalı ikamet vizesi elde etmek için 20-30 dolarlık konut alıyor. GİGDER üyelerinin satışlarında bu ülkeler ilk sıralarda yer almıyor. Taşınmaza dayalı ikamet vizesi 100 bin dolarlık konut altına verilmemeli zira bu vize 8 yılda vatandaşlık alınmasını sağlıyor" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.