Yeni maden damarı bulundu
Çayeli Bakır İşletmeleri'nin Genel Müdürü Murat Güreşçi, "Çalışmalarda yeni cevherleşme tespit ettik, mevcut madenimizin 300 metre güneyinde. 2021 yılında sondajlara başlamıştık. Sondajlar olumlu gitti ve Çayeli Bakır'ın ömrünü biraz daha uzatacak bir cevher kütlesi bulmuş durumdayız" dedi.
10.01.2024 22:16:00
HASAN PARLAK
HASAN PARLAK





Kanada merkezli First Quantum Minerals'ın yüzde 100 hissesine sahip olduğu Çayeli Bakır İşletmeleri'nin Genel Müdürü Murat Güreşçi, 2023 yılında 800 bin ton ham cevheri yer altından çıkardıklarını, işlediklerini, konsantre haline getirdiklerini ve Rize Limanı'ndan ihraç ettiklerini söyledi. Çayeli Bakır'ın önemli ölçüde ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Güreşçi, kuruluşundan bu yana işletmeden 4 milyon ton bakır, 2 milyon ton çinko konsantresi ihracatı yapıldığını aktardı.
Madenin kapanmayacağını ifade eden Güreşçi, şunları söyledi: "Maden kapanış konusunu şu anda gündemimizden çıkardık. Maden ile ilgili 3 yıl önce bir karar verdik. 'Maden kapanışa doğru yaklaşıyor. Gerçek potansiyeli bu mudur? Acaba aramada bir eksikliğimiz var mı? Acaba bir yeni bir şey bulma ihtimalimiz var mı?' Bütün çalışmaları tekrar değerlendirdik ve uygulamadığımız teknikleri uyguladık. Çalışmalarda yeni cevherleşme tespit ettik, mevcut madenimizin 300 metre güneyinde. 2021 yılında sondajlara başlamıştık. Sondajlar olumlu gitti ve Çayeli Bakır'ın ömrünü biraz daha uzatacak bir cevher kütlesi bulmuş durumdayız. Bu cevher kütlesi Çayeli Bakır'ın toplam kütlesine oranla küçük kalıyor. Çayeli Bakır'ın toplam kütlesi 30 milyon tonluk bir cevher kütlesi. Bulduğumuz 3 milyon tonluk bir kütle. Fakat madenin rezervinin azalmış olması sebebiyle bu bizim için büyük bir bulgu. Bu yüzden bunun da etkisiyle sondajlarımız devam ediyor." HASAN PARLAK
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.