Adıyaman badem diyarı oldu
Adıyaman'da 10 yıl önce 150 bin olan badem ağacı sayısı bugün 3 milyon 200 bine ulaştı. İl genelinde 78 bin dekar alanda badem ekili. Üretim olarak ise Muğla'nın ardından 18 bin tonla ikinci sırada yer alıyor.
24.09.2021 09:23:00





M. YASİN ERKOL / DETAY HABER
Türkiye her yıl ABD ve İspanya'dan tonlarca badem ithal ediyor. Cevizde olduğu gibi bademde de ithalatçı konumdayız. Oysa bu topraklar her iki ürün için de biçilmiş kaftan! Son yıllarda Adıyaman badem üretiminde öne çıkmaya başladı. Antep fıstığı diyarı Şanlıurfa da bademde Adıyaman'a rakip olmak için harekete geçti. Geçen yıl bahçede kilosu 43 liradan satılan kabuksuz badem, bu yıl 50 liraya alıcı buluyor. ABD'de badem fiyatlarının geçen yıla göre bu yıl yüzde 30-40 civarında artması bunda etkili oldu.
Anavatanı Orta Asya
Ana vatanı Orta ve Batı Asya olan badem, Anadolu'nun en eski meyvelerinden biri olarak kabul ediliyor. Türkiye'de Karadeniz'in kıyı kesimleri hariç tüm bölgelerde yetiştirilebilen badem, sahip olduğu uygun iklim koşulları dolayısıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi için de önemli bir ürün. Badem, pastadan şekerlemeye kozmetikten saç bakımına kadar birçok alanda kullanılıyor. Dünyada 2 milyon hektarı aşkın alanda 3 milyon 500 bin ton badem üretiliyor. Türkiye, dünya ölçeğinde üretim alanı bakımından 47 bin hektarla 7'nci, 160 bin ton üretimle de 4'üncü sırada yer alıyor. İlk sırada ise ABD bulunuyor! Adıyaman da son yıllarda önemli badem üreticisi iller arasına girdi. Türkiye İstatistik Kurumunun 2020 verilerine göre Adıyaman'da 2015'te 1800 ton olan badem üretimi, 2020'de 18 bin tonun üzerine çıktı.
Yoğun talep var
Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi Ali Yetkin, Adıyaman'da badem yetiştiriciliğine yoğun talep olduğunu söyledi. Adıyaman'ın 2020 yılı verilerine göre Türkiye'de badem ekimi alanı bakımından birinci sırada yer aldığını ifade eden Yekin, "İlimizde 78 bin dekar alanda badem ekili. Üretim olarak ise 18 bin tonla ikinci sırada yer alıyoruz. Badem Adıyaman'da birçok ürüne alternatif ürün olarak yetiştirilmektedir. Verimi ve geliri yüksek olduğu için çiftçinin sevdiği bir üründür" dedi.
Üretenler memnun
Adıyaman'da badem üreticiliği yapan Burhan Küçükarslan "Badem yüzümüzü güldürüyor. Bu yıl rekoltemiz de yüksek kalitemiz de" dedi. Badem hasadında çalışan mevsimlik işçi Mehmet Ali Çiçek, önceden çalışmak için başka şehirlere gittiklerini, şimdi ise burada çalıştıklarını kaydetti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.