Almanya'dan iltica başvurularına ince ayar
Almanya'da iltica başvurularının, sığınmacılar AB'ye sokulmadan sınırlarda incelenip karara bağlanması ve kabul şansı olmayanların hızla geri gönderilmesi hararetle tartışılıyor. Bu plana AB'den destek sinyali geldi.
12.05.2023 21:20:00





Almanya'da eyaletler, belediyeler ve yerel yönetimler uzun süredir artan mülteci sayısıyla başa çıkamadıkları gerekçesiyle federal hükümet üzerindeki baskıyı artırarak acil bir çözüm bulması yönündeki taleplerini daha yüksek sesle dile getiriyor. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu hafta başbakanlıkta düzenlenecek mülteci zirvesi öncesinde, hafta içinde iltica başvurusunun kabul şansı olmayan ve güvenli diye nitelenen ülkelerden gelenlerin, yanlarında çocuk veya hasta da yoksa doğrudan dış sınırlarda kurulacak merkezlerde tutularak ilticasının incelenmesini önerdi. Bu da pratikte en çok kabul edilen Suriye ve Afganistan gibi ülkelerden gelenler dışında kalan sığınmacıların çoğunlukla bu merkezlerde işlemlerinin yürütüleceği anlamına geliyor. Son yıllarda Suriye ve Afganistan'ın ardından Almanya'da en çok iltica başvurusu Türkiye'den gelenler tarafından yapılıyor. Mülteci mutabakatının yapıldığı Türkiye, Almanya ve Avrupa Birliği (AB) için güvenli ülke konumunda. Dolayısıyla Almanya İçişleri Bakanı Faeser'in planı kabul edilirse Türkiye'den gelenlerin bu uygulamaya tabi tutulması kuvvetle muhtemel.
Türkiye'den başvuralarda ciddi artış var
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Alman hükümetinin önerdiği ve iltica başvurularının hudutlarda hızla karara bağlanması ve bu şekilde mülteci gelişinin sınırlandırılmasına destek sinyali verdi. AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson, Welt am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, düzensiz göçü kontrol edebilmesi ve insani koşullarda, hızlı şekilde geri göndermelerin yapılabilmesi için sınırlarda böylesi işlem yapılmasının önem arzettiğini vurguladı. Johansson'a göre hudutlarda iltica inceleme uygulamasıyla 'ikincil göç'" diye nitelenen, AB üyesi ülkeler içi hareketliliğin de azaltılması mümkün olabilecek. Resmi verilere göre geçen yıl Almanya, kolaylaştırılmış sığınma hakkı alabilen Ukraynalılar dışında öteki ülkelerden yaklaşık 250 bin iltica talebi de aldı. Alman hükümetinin verilerine göre, ülkeye ayda 20 bin "düzensiz göçmen" geliyor. En çok sığınmacı gelen ilk dört ülke Suriye, Afganistan, Türkiye ve Irak. Federal Göç ve Sığınmacılar Dairesi'nin yıllık raporuna göre 2022 yılında Almanya'da iltica başvurularında 70 bin 976 başvuruyla Suriyeliler ilk sırada. İkinci sırada 36 bin 358 kişiyle Afganistan vatandaşları, üçüncü sırada da 23 bin 938 kişiyle Türkiye vatandaşları geliyor. İltica başvurularında bu üç ülkeyi 15 bin 175 başvuruyla Irak ve 7 bin 963 başvuruyla Gürcistan takip ediyor. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.