Trabzonlu bakır ustası Mahmut Efendioğlu, çocuk yaşta başladığı mesleğini, değişen şartlara rağmen devam ettirme mücadelesi veriyor. Efendioğlu, baba mesleği bakırcılığa 12 yaşında çırak olarak başladığını, 54 yıldır bu mesleği sürdürdüğünü söyledi. Bakırın uzun yıllar Türk mutfağında vazgeçilmez bir yerinin olduğunu ifade eden Efendioğlu, o yıllarda, "Bakırcılar Çarşısı" olarak da bilinen Çarşı Mahallesi Çakmakçılar Sokak'ta çok sayıda bakırcının faaliyet gösterdiğini bildirdi. Mutfaklarda yaygın olarak kullanılan bakır kapların yerini son dönemlerde çelik ve cam eşyaların aldığını belirten Efendioğlu, 4 yıldan beri bakır süs eşyaları ürettiklerini ifade etti. Efendioğlu, "Bakır artık mutfak eşyası değil, süs eşyası olarak kullanılıyor. Eldeki eski bakır kaplara kabartma yapıyoruz. Böylece yok olma noktasındaki mesleğimizi yaşatmaya devam ediyoruz" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.