Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Brüksel'de gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Brüksel'de gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı. Çağlayan; vize, kota uygulamalarıyla serbest ticaret anlaşmalarını artık daha sert bir dille eleştirdiğine işaret edilerek bunun nedeninin sorulması üzerine de artık bıçağın kemiğe dayandığını, acı vermeye başladığını söyledi. Çağlayan, Türkiye'nin tanıtımı ve ticareti açısından önemsedikleri bir çok uluslararası fuara Türk işadamlarının vize sorunu nedeniyle katılamadığını belirtti. Bu fuarları çok önemsediklerini ve katılımcılara yüzde 70'e kadar destek verdiklerini anımsatan Çağlayan, kısa bir süre içinde bu destek miktarını daha da artıracaklarını bildirdi.Serbest ticaret anlaşmalarının da Türkiye aleyhine haksız rekabete neden olduğunu ifade eden Çağlayan, bu anlaşmalar nedeniyle Türkiye'nin AB'nin taraf olduğu anlaşmalara taraf olamadığını söyledi. AB'nin Meksika, Güney Afrika ve Cezayir ile anlaşmalar imzaladığını, ancak bu ülkelerin Türkiye ile anlaşma yapmaya yanaşmadıklarını belirten Çağlayan, "Meksikalı, Güney Afrikalı malını istediği gibi Avrupa'ya gönderiyor, oraya sıfır gümrükle giriyor, burada ATR plakasını takıyor ve trafik sapmasıyla benim ülkeme gümrüksüz giriyor ama ben Meksika'ya, Güney Afrika'ya mal gönderirken karşıma yüzde 60-70 gümrük duvarı çıkıyor ve ben kaybediyorum" dedi. Bakan Çağlayan, 'bu işin en namuslu en dürüst uygulamasının Gümrük Birliği anlaşmasına taraf olan Türkiye'nin de Avrupa'nın yapmış olduğu tüm anlaşmalara taraf olması olduğunu' ifade etti.
'Petrol karşılığı konut' çıkarması
Zafer Çağlayan Venezuela'nın petrol karşılığı konut teklifine ilişkin olarak, "Birkaç finansman modeli var, bunlar üzerinde çalışıyoruz" dedi. Toplantıda, gelecek hafta Portekiz'e daha sonra da Venezuela ve Arjantin'e gideceğini söyleyen Bakan Çağlayan, gazetecilerin 'oraya petrol karşılığı konut projesi için mi gidiyorsunuz?' şeklindeki sorularına karşılık, Venezuela'nın 2011 yılı için 150 bin, 2012 yılı için de 200 bin konuta ihtiyacı bulunduğunu bildirdi. Bu konutların 42 - 60 ve 72 metrekarelik sosyal konutlar şeklinde olacağını anlatan Çağlayan, Venezuela'ya yapacakları ziyarette müteahhitler, inşaat malzemesi üreticileri, mühendis ve müşavirlerin de olacağını, iki ülke arasında ortak bir çalışma grubu kurulacağını anlatttı. Çağlayan, "Birkaç finansman modeli var bunlar üzerinde çalışıyoruz" dedi. Bu modellerden birincisinin ilk etapta 60'ar metrekarelik 10 bin adet konutun yapılması ve bunların maliyetinin Venezuela'nın genel bütçesinden karşılanması şeklinde olduğunu belirten Çağlayan, bunun Türkiye açısından önemli bir giriş olacağını ifade etti. İkinci modelin 'petrol arama imtiyazı verilmesi' şeklinde olduğunu dile getiren Çağlayan, burada Eximbank ile bir çalışmanın söz konusu olabileceğini, petrol arama ve üretiminden ortaya çıkacak bir fon oluşturulabileceğini kaydetti. Çağlayan, Üçüncü finansman modelinin ise "Venezuela petrol şirketinin 3. ülkelere petrol satışı yapması ve açılacak emanet bir banka hesabından müteahhitlerin yaptıkları işlerin karşılığındaki ödemelerin gerçekleştirilmesini" içerdiğini kaydetti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.