Eskişehir Sağlık Müdürü Dr. Seraceddin Çom, yaptığı açıklamada, yaz aylarında hava sıcaklığının artmasına bağlı olarak gerekli tedbirler alınmadığı takdirde bazı mikroorganizmaların, su ve besinlerde üremeleri için uygun ortam oluştuğunu belirterek, "Yeterli önlemler alınmadığında, tek kaynaktan çıkan çok sayıda mikroorganizma, suda ve besinlerde hızla çoğalarak, hastalıklara ve salgınlara neden olmaktadır. Büyük insan gücü ve ekonomik kayıplara yol açan, bu hastalıkların sebepleri arasında olumsuz ve sağlıksız çevre koşulları ve kişilerin yetersiz temizlik alışkanlıkları bulunmaktadır" dedi. Kişisel bakım önemliKirli su ve besinlerle bulaşan tüm hastalıkların basit tedbirlerle kontrol altına alınabildiğini kaydeden Seraceddin Çom, "Bu hastalıklarla mücadelede, çevre koşullarının olumlu ve sağlıklı hale getirilmesi, güvenilir ve sağlıklı içme ve kullanma suyu temini, gıda güvenliğinin sağlanması ve aşağıda belirtilen kurallara uyulması gereklidir. Tuvaletten çıktıktan sonra, yiyecekleri hazırlamadan önce, yemek yemeden ya da çocuklarımızı beslemeden önce eller, parmak araları ve tırnaklar içleri bol su ve sabunla yıkanmalı, bu alışkanlık çocuklarımıza erken yaşlarda kazandırılmalıdır. Daima güvenilir ve temiz su içilmeli ve kullanılmalıdır. Su temiz tutulmalı, güvenli bir şekilde saklanmalıdır. Temiz olduğundan emin olunmayan sular kaynatılmalıdır. Tüm et, balık ve sebzeler tamamen pişirilmeli, yiyecekleri hazırlamaya ya da servis yapmaya başlamadan önce eller yıkanmalıdır. Tabak ve kaplar ile et, sebze tahtaları ve mutfak tezgahı, su ve sabunla iyice yıkanmalı ve durulanmalıdır. Yemekler oda ısısında bekletilmemeli, buzdolabında saklanmalı, en uygunu bir öğünde tüketilecek kadar hazırlanmalıdır. Sebze ve meyveler yenmeden önce bol temiz su ile yıkanmalıdır" diye konuştu. Her gıdayı tüketmeyinİl Sağlık Müdürü Çom, açıkta satılan yiyeceklerin de satın alınmamasını isteyerek, şunları söyledi: "Hazır gıdaların üzerindeki etiket bilgisine (imalat ve son kullanma tarihi, üretici firma bilgileri, kullanma ve saklama koşulları ve benzeri) dikkat edilmeli, daha çok doğal ve taze gıdalar tercih edilmelidir. Çevre temizliğine dikkat edilmeli, kara sineklerle mücadele için evde çöpler ağzı kapalı kovalarda biriktirilmelidir. Bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmeli ve ishal olan bebeğin emzirilmesine devam edilmelidir. Mutfakta yiyeceklerle birlikte kedi, köpek gibi hayvanlar, temizlik maddeleri, böcek öldürücü maddeler bulundurulmamalıdır. İnsan atıkları uygun ve sağlıklı koşullarda uzaklaştırılmalıdır."