logo
04 TEMMUZ 2025

Ceviz Kabuğunu dolduramamak

14.10.2004 00:00:00
Her şeyin ama her şeyin yalana teslim edildiği bir ülkede yaşadığımızı ve bu yalanın adının da "Avrupa Birliği" olduğunu biliyoruz. Ve fakat şairin tasviri ile söylemek gerekirse bu "muşamba dekordan" BTP'nin de payına bir parça düşeceği doğrusu aklımıza hiç gelmezdi.

Bizim boyalı basınımız gizlese de milyonlar çok iyi biliyor ki, BTP'nin kuruluş gerekçelerinden birisini "AB'ye karşı duruşu" oluşturuyor. Yani BTP bugünleri gördüğü, AB'li felaketler zinciri ile milletin başına neler örüleceğini bildiği için kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na verdi.

Prof. Dr. Haydar Baş Beyin AB'ye ilişkin bakış açısı son 2-3 yılda şekillenen bir şey de değil. Prof. Dr. Baş denilebilir ki son çeyrek asırdır aynı şeyleri söylüyor. Kameraların önünde, yüzbinlik mitinglerde, eserlerinde, konuşmalarında, kısaca hayatının her bölümünde şunu tekrar ediyor:

"Türkiye'yi AB'ye al-maz-lar".

Yani Baş, "milletle oynamayın, Türk milleti gibi büyük bir milletin geleceğini bir hayale teslim etmeyin" diyor.

Şimdi bu ülkede fikir namusuna, değişmemeye ve ileri görüşlülüğe bir ödül verilecek olsa bunun adresi herhalde Prof. Dr. Haydar Baş Bey olurdu. Tabii burnunun ucunu görmemek ya da satışın "değişim ve fazilet" olarak adlandırıldığı bir Türkiye'de bunu beklemiyoruz, bekleyemiyoruz. Ancak kendisini az-buçuk ulusal çizgide gösterenlerden "azıcık bir vefa ve bir hakkın teslimiyetini beklemek BTP'nin hakkıdır" diye düşünüyorum. Tabii bu adreslerin AB'ye karşı duruşları konjonktürel ve arızi değilse...

BTP'yi "es" geçmek

Gazeteci Hulki Cevizoğlu ile sohbet etmişliğimiz, bazı gerçekleri anlatmışlığımız vardır. Kendisi bizleri tanır, biz de kendisini... Ancak 8 Ekim tarihli yazısında öyle bir unutkanlık(!) sergilemiş ki izahını yapabilecek olana aşk olsun. Bakınız neler söylemiş Cevizoğlu Yeniçağ'daki yazısında:

"Ülkemizde 52 tane parti var. Bugün bunların hiçbirisinden farklı ses çıkmıyor. Ülkemizde yönetime gelen tüm partiler AB'ye girmek için birbirleriyle yarışıyorlar ama, çok aleyhteki hükümler için küçük ses çıkarıyorlar. Tek fark AB'ye girme propagandasını başka partilere kaptırma korkusu..."

Şimdi Cevizoğlu'nun bu tespitinin acaba neresini doldurmalı, hangi yanlışı düzeltmeli?

Öncelikle; her şey bir yana ama AB hassasiyetini, bu süreçle başımıza gelecekleri meydan meydan dolaşarak anlatan, anlatmaya devam eden BTP ve Prof. Dr Baş olmamış mıdır? Partinin böyle bir vurguya ihtiyacı olduğunu da düşünmüyorum aslında. Çünkü BTP, "AB meselesini siyaset olsun, oy alalım" diye seslendirmiyor. Ama bir gazeteci hiç değilse isminin başında taşıdığı "araştırmacı" sıfatı nedeniyle gerçekleri halkla paylaşma sorumluluğu altında değil midir?

İkincisi, Cevizoğlu'nun açıklamalarından bir "içtenlik sorunu" taşıdığı da anlaşılıyor. Hulki Bey AB konusunda ortaya konulan muhalefeti de küçümsüyor. Daha da önemlisi "bu bir siyaset yarışıdır" gibi bir mantıkla " karşı duruşu" sıfırlamaya, hani deyim yerindeyse "içerden" küçültmeye çalışıyor. İçerden ifadesinin altını bir soru işareti ile çizebilirsiniz. Gerçektende Hulki Cevizoğlu milli meselelerde "içerden" birisi midir? Yoksa bu pazardan reyting mi kapmaya çalışmaktadır? BTP'yi "es" geçen bir isim ne kadar ulusalcı olabilir?

Tabii burada önemli bir soru daha var. Hulki Cevizoğlu'nun AB konusundaki tavrı acaba nedir?

Bilebildiğim kadarıyla kendileri şöyle düşünüyor:

"Ben ne AB'ye ne de ABD'ye karşıyım. Bu ülkelerle onurlu bir birlikteliğimiz olsun."

Şimdi bu yaldızlı ifadenin "siyaset yapma" dışında bir anlamı olmadığını, bilmiyoruz söylemeye gerek var mı?

Her şey ortadayken, karşı taraf tüm kartlarını açmışken hala bir tavır ifade edememek, onurlu birliktelikten filan bahsetmek ne anlama geliyor? Bu koşullarda, varsa şayet tavır şudur:

Uzatmadan, eğip bükmeden ya AB'ye evet diyeceksiniz ya da hayır. Ben şahsen ortasını bilemiyorum ve de bulamıyorum.

Milliyetçi Hareket Partisi ve bu partinin başına geçme isteği olanlarda böyle bir söylemin var olduğunu biliyorum. Belli ki Cevizoğlu'nun bu söylemi ile aynı adresler arasında bir birliktelik var! Zaten TV ekranlarından uzak düşen Ceviz Kabuğu da aynı çevrelerin hakim olduğu Yeniçağ'da hayatını sürdürmeye çalışıyor.

Gazetecinin

Sorumluluğu

Hulki Cevizoğlu'nun "doğruyu görememe" diye bir eksikliğinin var olduğunu ben çok iyi biliyorum. Hatırlarsanız Yaşar Nuri Öztürk'ü kendileri şöhrete kavuşturmuşlardı. Neredeyse her iki haftada bir Ceviz Kabuğu'na çıkan Öztürk, saatlerce İslam aleyhine ne varsa sallayıp dururdu. O gün Yaşar Nuri Öztürk'ün hadis ve sünnet düşmanlığı üzerine attığı tohumlar bugün karşımıza AB sevgisi olarak çıkıyor. Öyle ya eşyanın tabiatı boşluk kabul etmeyeceğine göre İslam'dan koparsanız yerini elbette AB sevdası alır!

Neyse o ballı günler bir teknik ayrıntı nedeniyle bozuldu da Öztürk'ü, Ceviz Kabuğu'nda izlememeye başladık.

Oysa Hulki Cevizoğlu'nu şu şekilde ikaz ettiğimi çok iyi hatırlıyorum:

"Hulki bey televizyonculuk ekstra hassasiyetler ister. Konu hele ki din olunca bunun daha da ötesine geçmek gerekir. İslam Aristo mantığıyla anlaşılmaz. Hadis sayısını 10'a 20'ye indiren bir isme propaganda imkanı tanınmamalı. En azından yanına ehl-i Sünnet birini çıkarmalısınız."

Cevabı tahmin edersiniz:

"Ben gazeteciyim..."

Bu cevaba "gazeteciyiz ama önce insanız ve bu ülkenin değerlerine bağlı kalmalıyız. Söylediğimiz her cümlenin milyonlarca insanda oluşturacağı etkiyi de düşünmeliyiz" dediğimi hatırlıyorum. Sonuç ortada huysuz Yaşar Nuri "kim çıktı, kim çıkacak" kavgasına girdi de o aşk sona erdi.

Sonuç olarak şunu söylemeye çalışıyoruz. Gerçeği yazmak gazetecinin temel sorumluluğudur. AB konusunu bayrak etmiş, Türk bayrağını meydanlara taşımış bir parti varsa bunu görmezden gelmek, kimseye bir şey kazandırmaz.

Bunun için fazla uzağa gitmeye gerek yok. Tıklayın BTP'nin internet sitesine, bakın -ama görün- BTP'nin parti programında AB için neler yazıyor!
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
A. Faik Nabi / diğer yazıları
‘TÜİK'ten açlık ve sefalete devam kararı çıktı!’
Hüseyin Baş’tan emekli maaşı tepkisi
Dış ticaret açığı patladı
İthalat çığrından çıkıyor
Gazeteciye zeytinlik fırçası
'Sen gazetecilik falan yapmıyorsun'
Özdağ'dan Hüseyin Baş'a ziyaret
BTP liderinden 3. yol mesajı
En düşük emekli maaşı belli oldu
Yeni maaş 16 bin 881 TL
Soykırım hızlandı
Can kaybı 57 bin 130'a çıktı
MSB'den terörle mücadele açıklaması
Son 1 haftada 3 terörist teslim oldu
Benzine, motorine, LPG'ye zam
ÖTV'de otomatik artış
TÜİK enflasyon verilerini açıkladı
Haziran enflasyonu yüzde 1,37
280 bin 875 TL
Bedelli askerlik ücreti belli oldu
Memur ve emekliye hayal kırıklığı
Beklenen enflasyon verileri açıklandı
Pilot hayatını kaybetti
Düşen uçak bulundu
İsrail Gazze'de 48 saatte 26 katliam yaptı
300'den fazla Filistinli öldü
Trump-Fed kavgası büyüyor
"Powell derhal istifa etmeli"
Tek motorlu uçak düştü
Arama çalışmaları sürüyor
‘TÜİK'ten açlık ve sefalete devam kararı çıktı!’
Hüseyin Baş’tan emekli maaşı tepkisi
Dış ticaret açığı patladı
İthalat çığrından çıkıyor
Gazeteciye zeytinlik fırçası
'Sen gazetecilik falan yapmıyorsun'
Özdağ'dan Hüseyin Baş'a ziyaret
BTP liderinden 3. yol mesajı
En düşük emekli maaşı belli oldu
Yeni maaş 16 bin 881 TL
Soykırım hızlandı
Can kaybı 57 bin 130'a çıktı
MSB'den terörle mücadele açıklaması
Son 1 haftada 3 terörist teslim oldu
Benzine, motorine, LPG'ye zam
ÖTV'de otomatik artış
TÜİK enflasyon verilerini açıkladı
Haziran enflasyonu yüzde 1,37
280 bin 875 TL
Bedelli askerlik ücreti belli oldu
Memur ve emekliye hayal kırıklığı
Beklenen enflasyon verileri açıklandı
Pilot hayatını kaybetti
Düşen uçak bulundu
İsrail Gazze'de 48 saatte 26 katliam yaptı
300'den fazla Filistinli öldü
Trump-Fed kavgası büyüyor
"Powell derhal istifa etmeli"
Tek motorlu uçak düştü
Arama çalışmaları sürüyor
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.