logo
09 AĞUSTOS 2026

Dünya alarm veriyor: ‘Küresel su iflası’ dönemi başladı!

Birleşmiş Milletler’in (BM) yayımladığı son rapora göre, dünya artık bir "su krizi" yaşamıyor; doğrudan "su iflası" dönemine girmiş durumda. Küresel nehir yatakları ve yer altı su kaynakları, insan faaliyetleri ve iklim krizi nedeniyle geri döndürülemez şekilde tükeniyor

24.06.2026 14:31:00
Haber Merkezi
 
Dünya alarm veriyor: ‘Küresel su iflası’ dönemi başladı!
Dünya alarm veriyor: ‘Küresel su iflası’ dönemi başladı!
Birleşmiş Milletler'in (BM) yayımladığı son rapora göre, dünya artık bir "su krizi" yaşamıyor; doğrudan "su iflası" dönemine girmiş durumda. Küresel nehir yatakları ve yer altı su kaynakları, insan faaliyetleri ve iklim krizi nedeniyle geri döndürülemez şekilde tükeniyor.

Doğanın Birikim Hesabı Tükendi

BM bilim insanları, yıllardır kullanılan "su stresi" veya "su krizi" gibi terimlerin artık mevcut felaketi açıklamaya yetmediğini duyurdu. Yapılan açıklamada, tıpkı finansal bir iflasta olduğu gibi, insanlığın doğanın yıllık su "gelirini" (akarsular ve yağışlar) fütursuzca tükettiği ve artık "birikim hesabı" olan yer altı su rezervlerini (akiferleri) kalıcı olarak kuruttuğu belirtildi.
"Bir finansta, kazandığınızdan fazlasını uzun süre harcarsanız iflas edersiniz. Su kaynaklarımızın hem vadesiz hem de birikim hesaplarına tam olarak bunu yaptık." – Kaveh Madani, BM Üniversitesi Su, Çevre ve Sağlık Enstitüsü Direktörü






Rakamlarla Küresel Su Rezervleri

NASA uydu verileri ve küresel ölçekli araştırmaların ortaya koyduğu tablo, su rezervlerinin durumunun ne kadar kritik olduğunu gözler önüne seriyor:

- Yıllık Kayıp 324 Trilyon Litre: Dünya her yıl, Batı Avrupa'nın en büyük dört nehrinin toplam yıllık akışına eşdeğer tatlı su rezervini kalıcı olarak kaybediyor.

- 4 Milyar İnsan Risk Altında: Dünya nüfusunun neredeyse yarısı, yılın en az bir ayını şiddetli su kıtlığı içinde geçiriyor.

- Dev Şehirler Kuruyor: Pekin, Delhi, New York, Los Angeles ve Rio de Janeiro dahil olmak üzere dünyanın en büyük 100 şehrinin yarısı "aşırı yüksek su stresi" altında yaşıyor. Londra bile yüksek riskli şehirler arasında.

- Geri Dönüşü Yok: Son 50 yılda, AB büyüklüğünde bir alana sahip doğal sulak alanlar yok oldu. Büyük göllerin yarısından fazlası, majör yer altı su kaynaklarının ise %70'i geri döndürülemez bir kuruma trendinde.






Tarım ve Gıda Güvenliği Tehlikede

Küresel tatlı su rezervlerinin yaklaşık %70'i tarımda kullanılıyor. Şu anda dünyadaki küresel gıda üretiminin %50'sinden fazlası, su rezervlerinin hızla tükendiği bölgelerde yapılıyor. Uzmanlar, su akıllı tarım modellerine acilen geçilmezse, çok yakın gelecekte kitlesel gıda krizlerinin ve buna bağlı göç dalgalarının kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.







"Normale Dönmeye Çalışmayı" Bırakmalıyız

BM raporu, artık "eski güzel günlere veya tarihsel su seviyelerine" dönmenin bilimsel olarak imkansız olduğunu açıkça ilan ediyor. Yeni strateji, mevcut hasarı durdurmak, su yoğun sektörleri (özellikle yapay zeka veri merkezleri ve endüstriyel tarım) dönüştürmek ve su yönetiminde radikal kararlar almak üzerine kurulmalı. Dünya liderleri, önümüzdeki aylarda düzenlenecek BM Su Konferansı'nda bu yeni "iflas protokolünü" masaya yatırmaya hazırlanıyor.

Amasya'da vatandaşlar 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor

Amasya'da vatandaşlar, arazilerinin kıyısından geçip Yeşilırmak Nehri'ne akan derenin üzerine 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor

05.08.2026 10:48:00
İhlas Haber Ajansı
 
Amasya'da vatandaşlar 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor
Amasya'da vatandaşlar 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor
Amasya'nın Taşova ilçesinde vatandaşlar, arazilerinin kıyısından geçip Yeşilırmak Nehri'ne akan derenin üzerine 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor. Yukarı Baraklı ve Özbaraklı köylüleri, yıllardır büyükşehirlere göç veren bölgedeki durumun baraj sayesinde tersine döneceğine inanıyor.






Baraklı Şelalesi'nin de bulunduğu bölgede inşa edilecek barajın 20 yıldır gündemde olduğunu hatırlatan Yukarı Baraklı Köyü Muhtarı Osman Yıldız, "Yetkililer bize 2006 yılında baraj yapılacağını söylemişti. Tüm aşamalar geçildi. ÇED raporu hazırlandı. Fakat henüz faaliyete geçip kazmayı vuramadık. Baraj olmadığından dolayı suyumuz boşa gitmektedir" dedi. Önceden belde olan iki komşu köyün toplam arazisinin 8 bin dönüm olduğunu anlatan Yıldız, "Çevremizde de su ihtiyacı olan komşu köyler var. Eğer baraj yapılsaydı komşu köylerin içme suyu ihtiyacı da karşılanabilir" diye konuştu.








"Baraj yapıldığı an köye geri dönüşler başlayacak"

Birçok arkadaşının büyükşehirlerden köye dönüş planı yaptığına değinen Özbaraklı köyünden Hasan Ünkan, "Büyük şehirlerde yaşamak çok sıkıntılı hale geldi. Nüfus yoğunluğu var. Köylerde ise hayvancılık artıyor. Sulama sıkıntısından dolayı köyümüze geri dönüş yapamıyoruz. Baraj yapıldığı an geri dönüşler başlayacak. Köyler canlanacak" dedi. Köylerinin etrafında geniş ormanlar bulunduğunu vurgulayan Ünkan, "Orman yangınlarının arttığı günümüzde burada baraj olması muhtemel yangın tedbirleri açısından çok önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı.







Yıllardır barajın inşa edilmesini beklediklerini söyleyen Yukarı Baraklı Derneği Başkanı Ömer Evci ise, dereye yakın arazilerde elektrik pompaları kullanılarak sulama yapılan sebze ve meyve üretiminde barajın etkisiyle artış olacağına inandığını belirtti.








Ev hanımı Nevin Ünkan ile kahveci İsmail Kılıç da yetkililerden baraj konusunda destek beklediklerini söyledi.

Adana'daki kadın cinayetinde 13 tutuklama

Adana'da 24 yaşındaki kadını sokak ortasında öldüren zanlı, yaklaşık 750 saatlik kamera görüntülerinin incelemesinin ardından İstanbul'da saklandığı petshopta yakalandı

03.08.2026 10:50:00
İhlas Haber Ajansı
 
Adana'daki kadın cinayetinde 13 tutuklama
Adana'daki kadın cinayetinde 13 tutuklama
Adana'da 24 yaşındaki kadını sokak ortasında tabancayla vurarak öldüren zanlı, yaklaşık 750 saatlik kamera görüntülerinin incelemesinin ardından İstanbul'da saklandığı petshopta yakalandı. Şüphelinin ifadesinde cinayeti kıskançlık nedeniyle işlediğini öne sürdüğü öğrenilirken, olayla ilgili gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 15 şüpheliden 13'ü tutuklandı.






Olay, 24 Temmuz'da merkez Seyhan ilçesi Gülbahçesi Mahallesi 13362. Sokak'ta meydana geldi. İddiaya göre, Reyhan Acar (24) sokakta bir kişinin tabancayla açtığı ateş sonucu kanlar içerisinde yere yığılırken, saldırgan olay yerinden kaçtı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan Acar, ambulansla kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, cinayeti aydınlatmak için yaklaşık 750 saatlik güvenlik kamerası görüntüsünü mercek altına aldı. Yapılan çalışmalar sonucunda saldırıyı Bilal F.'nin (24) gerçekleştirdiği belirlendi. Şüphelinin eşi Öykü F. (22) ile birlikte İstanbul'a kaçtığını tespit eden ekipler, soruşturmayı derinleştirdi. Çalışmalarda Bilal F.'nin kaçmasına ve saklanmasına yardım ettiği öne sürülen 13 kişinin kimliği de belirlendi.







Yunanistan'a kaçma planı başarısız oldu

Yapılan araştırmalarda Bilal F. ile eşi Öykü F.'nin Edirne'ye giderek Yunanistan'a kaçmayı planladığı tespit edildi. Ancak polis uygulamasını fark eden şüphelilerin ayçiçeği tarlasına kaçarak izlerini kaybettirdiği, bir gece burada saklandıktan sonra yeniden İstanbul'a döndükleri öğrenildi.







Yakalanmamak için 3 saatte bir adres değiştirdi, petshopta yakalandı

Cinayet dedektifleri, şüphelilerin İstanbul Bahçeşehir'de bir sitede saklandığını belirledi. Özel Harekat polislerinin de desteğiyle düzenlenen operasyonda Öykü F. sitenin bahçesinde yakalanırken, Bilal F. adreste bulunamadı. Bölgedeki güvenlik kameralarını inceleyen ekipler, zanlının yakalanmamak için yaklaşık 3 saatte bir adres değiştirdiğini belirledi. İzini süren polis, Bilal F.'yi siteye yakın bir petshopta saklanırken yakalayarak gözaltına aldı.

Bilal F.'nin yakalanmasının ardından harekete geçen ekipler, şüphelinin Adana'dan kaçmasına ve İstanbul'da saklanmasına yardım ettiği belirlenen 13 kişiyi de eş zamanlı operasyonlarla gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında bulunan Fırat T.'nin cinayet suçundan 39 yıl, Şeyhmus Y.'nin ise yine cinayet suçundan 37 yıl kesinleşmiş hapis cezasıyla arandığı öğrenildi.









Cinayeti kıskançlık nedeniyle işlediğini öne sürdü

Emniyetteki sorgusunda Bilal F.'nin "Reyhan ile ilişkimiz vardı. Başkasıyla görüştüğünü düşündüğüm için kıskançlık krizine girdim. Bu nedenle saldırıyı gerçekleştirdim" dediği öne sürüldü.

Emniyetteki işlemlerinin ardından Bilal F. ve eşi Öykü F. ile birlikte 15 şüpheli adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkartılan Bilal F. ve 12 şüpheli tutuklanırken, Bilal F.'nin eşi Öykü F. ile 1 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.