Elektriğin kilovat/saati, doğal gazın metreküpü ne kadar oldu?
Hükümet, 1 Eylül itibariyle elektriğe ve doğal gaza katmerli zam yaptı. Elektrik tarifelerinde mesken ve tarımsal faaliyetler abone grupları için yüzde 20, kamu ve özel hizmetler sektörü için yüzde 30, sanayi abone grubu için yüzde 50 zam yapıldı. Doğal gaza da yüzde 20.4 ile yüzde 50.8 arasında zam geldi. Özellikle sanayide kullanılan elektriğe ve doğal gaza yüzde 50 zam yapılması, A'dan Z'ye her şeyin fiyatını uçuracak.
02.09.2022 00:10:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektriğe, BOTAŞ ise doğal gaza 1 Eylül itibariyle yüksek oranlı zamlar yaptı. Zam oranı hem elektrikte, hem de doğal gazda meskenlerde yüzde 20 ile sınırlı tutulurken; sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50, doğal gaza ise yüzde 50.8 zam yapılması A'dan Z'ye her türlü sanayi ürününde fiyat artışlarının kapısını ardına kadar açtı. Bu şartlarda enflasyonun 2023 yılının ilk aylarında bile yüzde 80 bandının altına gerilemesi mümkün görünmüyor.
İlk zam elektriğe
EPDK, Çarşamba gecesi saat 00.01'de yaptığı açıklamada, konutlarda Eylül itibarıyla geçerli olacak elektrik tarifesine yüzde 20 zam yapıldığını bildirdi. Açıklamada, salgının etkilerinin küresel ekonomilerde etkisini sürdürdüğü bir dönemde başlayan Rusya-Ukrayna savaşının başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünya enerji piyasaları için ağır sonuçları beraberinde getirdiği belirtildi. 'Küresel enerji krizi' olarak da yorumlanan bu süreçte tüm ham madde fiyatlarında olağanüstü artışlar yaşandığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu durum ülkemizdeki enerji üretim maliyetlerini de olumsuz etkilemiştir. Özellikle son aylarda küresel piyasalardaki enerji ham madde fiyatlarındaki artışların belirli seviyeleri geçmesi sebebiyle nihai elektrik tarifelerinde mesken ve tarımsal faaliyetler abone grupları için yüzde 20, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler grubu için yüzde 30, sanayi abone grubu için yüzde 50 artış yapılmıştır. Bu artışla beraber 100 kilovat/saat elektrik tüketimi olan bir mesken abonesi için ödenecek tutar 173.46 lira olmuştur."
BOTAŞ da zamda gecikmedi
EPDK'yi takiben Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), doğal gazda Eylül itibarıyla geçerli olacak konut tarifesinde ortalama yüzde 20.4, KOBİ'lerde yüzde 47.6, sanayi tarifesinde yüzde 50.8 ve elektrik üretim amaçlı tarifede yüzde 49.5 zam yapıldığını bildirdi.
İşte zamlı tarifeler!
İstanbul'da mesken abonelerine gelen faturalarda 1 kilovat/saat elektriğin bedeli vergiler dahil Ağustos'ta 1.45 TL idi. Yeni tarifeyle fiyat yaklaşık 1.70 TL olacak. Yine meskenlerde kullanılan doğal gazın metreküpü ise 5 liradan 6 liraya çıkacak. Son zamla birlikte sanayide ise 1 metreküp doğal gazın fiyatının 17 lirayı aşması bekleniyor. Fabrikalarda yüksek fiyatlı elektrik ve doğal gaz kullanımının fiyatlara da yüksek oranda yansıması bekleniyor. Bu durum aynı zamanda Türkiye'nin yüksek enflasyon sarmalından kurtulamayacağı anlamına geliyor.
Bu yıl zamlar eksik olmadı!
Bu yıl elektrikte mesken abonelerine 3 kez zam gelirken, doğalgazda ise 4 kez zam geldi. Zamların ana nedenini Dolar/TL'de yaşanan hızlı değer kaybı ile Rusya-Ukrayna savaşı oluşturdu. Bu yıl elektriğe Ocak, Haziran ve Eylül aylarında olmak üzere 3 kez zam geldi. Yıl başında elektriğin 150 kilovat/saate kadar olan kullanılan kısmına (1. kademe) yüzde 50, bu oranın üzerinde kullanım oranına ise (2. kademe) yüzde 125 zam yapıldı. Şubatta alınan Cumhurbaşkanı kararıyla birinci kademe 150 kilovat/saatten 210 kilovat/saate çıkarıldı. Elektriğe gelen 2. zam ise Haziran 2022'de geldi. Haziran başında meskende kullanılan elektriğe yüzde 15, sanayi ve ticarethane abonelerinin tarifesine ise yüzde 25 zam yapıldığı bildirildi. Elektrikte Nisan'da ise sanayi abonelerine ayrıca yüzde 20 zam gelmişti! Doğalgazda ise Ocak 2022'de geçerli olmak üzere mesken tarifesine yüzde 25, sanayi aboneleri için geçerli tarifeye yüzde 50 ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 15 zam yapıldı. Şubat 2022'de mesken ve sanayi aboneleri için geçerli tarife sabit kaldı, elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 14 zam yapıldı. Nisan ayında konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 35, elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yüzde 44.30 elektrik üretimi dışında kullanılan doğalgaza yüzde 50 zam geldi. Haziran 2022'de ise konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 30, sanayi abonelerine yüzde 40 elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 17 zam yapıldı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.