TTKD, İstanbul'da hipermarketler ve marketlerde tüketime sunulan et ürünlerinin sağlıklı olup olmadığı yönünde bir araştırma yaptı.
Tüketiciler büyük bir
tehlikeyle karşı karşıya
Özellikle tüketiciye hazır olarak sunulan ürünlerden örnek alarak bünyesinde kurulu laboratuvarlarda analiz eden TTKD, tüketicilerin büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu tespit etti. Farklı yerlerden alınan çok sayıda numunenin incelendiği araştırmada, 190 sosisin yüzde 59'u, 100 jambonun yüzde 58'i, 35 kıymanın yüzde 83'ü, 17 hazır kavurmanın yüzde 76'sı ve 110 köftenin yüzde 85'i, 19 pastırmanın yüzde 63'ü bozuk çıktı.
Dış kaynaklı mikrop tehlikesi
Bozuk çıkan et ürünlerinin tamamına yakınında dışkı kaynaklı mikroorganizma olan E. Coli'ye rastlanırken, ürünlerin hijyenik ortamlarda üretilmediğinin belirlendiği bildirildi. Selçuk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karakaya, et ürünlerinde belirlenen yüksek riskin, kesimden markette, satışa sunulmasına kadar olan zincirde hijyenik şartlara uyulmamasından kaynaklandığını kaydetti. Bir üründe E.Coli'nin varlığının dışkıdan bulaşmayı gösterdiğini belirten Doç.Dr.Karakaya, şunları söyledi:
"Kesimdeki ortamın temiz olmaması, işçilerin elleri, saçı ve elbisesi bulaşma için önemli etkenlerdir. Bir tane mikroorganizma bulaşması bile çok kısa süre içinde milyonlarca mikroorganizmanın üremesine neden olabilir. Ayrıca, et ürünlerinin satışa sunulana kadargeçen sürede tüm işlemlerin gerekli soğuk ortamda yapılmaması mikrobiyal yükü artırabilir."
Et ürünlerinde denetimin yetersiz
Market çalışanlarının bile hijyen açısından tüm kurallara uyması gerektiğini ifade eden Doç.Dr. Karakaya, "Yoğun mikrobiyal bulaşı öldürücü olabilir. Et ürünlerinde çıkan bu bozukluk oranı beni çok fazla şaşırtmadı. Çünkü denetimin yetersiz olduğu bir ülkede bu oranın düşük olması beklenemezdi" dedi.
Tüketiciler büyük bir
tehlikeyle karşı karşıya
Özellikle tüketiciye hazır olarak sunulan ürünlerden örnek alarak bünyesinde kurulu laboratuvarlarda analiz eden TTKD, tüketicilerin büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu tespit etti. Farklı yerlerden alınan çok sayıda numunenin incelendiği araştırmada, 190 sosisin yüzde 59'u, 100 jambonun yüzde 58'i, 35 kıymanın yüzde 83'ü, 17 hazır kavurmanın yüzde 76'sı ve 110 köftenin yüzde 85'i, 19 pastırmanın yüzde 63'ü bozuk çıktı.
Dış kaynaklı mikrop tehlikesi
Bozuk çıkan et ürünlerinin tamamına yakınında dışkı kaynaklı mikroorganizma olan E. Coli'ye rastlanırken, ürünlerin hijyenik ortamlarda üretilmediğinin belirlendiği bildirildi. Selçuk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karakaya, et ürünlerinde belirlenen yüksek riskin, kesimden markette, satışa sunulmasına kadar olan zincirde hijyenik şartlara uyulmamasından kaynaklandığını kaydetti. Bir üründe E.Coli'nin varlığının dışkıdan bulaşmayı gösterdiğini belirten Doç.Dr.Karakaya, şunları söyledi:
"Kesimdeki ortamın temiz olmaması, işçilerin elleri, saçı ve elbisesi bulaşma için önemli etkenlerdir. Bir tane mikroorganizma bulaşması bile çok kısa süre içinde milyonlarca mikroorganizmanın üremesine neden olabilir. Ayrıca, et ürünlerinin satışa sunulana kadargeçen sürede tüm işlemlerin gerekli soğuk ortamda yapılmaması mikrobiyal yükü artırabilir."
Et ürünlerinde denetimin yetersiz
Market çalışanlarının bile hijyen açısından tüm kurallara uyması gerektiğini ifade eden Doç.Dr. Karakaya, "Yoğun mikrobiyal bulaşı öldürücü olabilir. Et ürünlerinde çıkan bu bozukluk oranı beni çok fazla şaşırtmadı. Çünkü denetimin yetersiz olduğu bir ülkede bu oranın düşük olması beklenemezdi" dedi.