GAP'ta jeotermal hamlesi
Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) hayata geçirilmesiyle her alanda değişim ve gelişimin yaşandığı Şanlıurfa'da, jeotermal enerji sayesinde seracılık ve termal turizmin de geliştirilmesi amaçlanıyor
24.11.2018 00:00:00





Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden GAP sayesinde başta tarım olmak üzere bölgede, seracılık da önemli ölçüde ilerledi. GAP'ın merkezi konumundaki kentte merkeze yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Karaali bölgesinde, bir köylünün arazisinde jeotermal su kaynağı bulunmasının ardından seracılık faaliyetleri de yaygınlaşmaya başladı.
Jeotermal seralarda yapılan "topraksız tarım" sayesinde başta salkım domates olmak üzere, sebze ve iç mekan süs bitkileri yetiştirilirken, bu durum istihdama da katkı sağlıyor. Bölgedeki seralarda üretilen salkım domates, yurt içinde ve yurt dışında ilgi görüyor. Daha önce bölgeden mevsimlik tarım işçisi olarak başka kentlere gitmek zorunda kalan yöre insanı, yaygınlaşan seralar sayesinde memleketlerinde çalışma imkanı buluyor. Jeotermal suyun kaplıca özelliği taşıdığı bölgede, seracılığın yanı sıra sağlık turizmi de gelişiyor.
Tarımsal sulama amacıyla yapılan sondaj çalışmalarında tesadüfen bulunan termal su, romatizmal, deri ve iltihabi hastalıklar ile böbrek taşlarıyla ilgili şifa arayanların uğrak yeri haline geldi. İlk dönemlerde yalnızca Şanlıurfa ve ilçelerinden vatandaşların ilgi gösterdiği Karaali Kaplıcaları, Sağlık Bakanlığından ruhsat alınmasının ardından çevre illerden hafta sonları düzenlenen turlar sayesinde daha çok ilgi görmeye başladı.
AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.