Gıdalarda ‘domuz' kuşkusu
CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran; Bakan Eker'e, piyasada 'lezzet tuzu' adıyla satılan ve bisküviden şekerlemeye, dondurmadan hazır çorbaya kadar birçok hazır gıdada bulunan MSG'nin domuz ve domuz türevleri içerip içermediğini sordu
05.09.2012 00:00:00
YENİ
MESAJ - ANKARA
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran,
birçok hazır gıdada kullanılan tartışmalı gıda katkı maddesi Monosodyum
Glutamat (MSG) ile ilgili yeni bir iddiayı gündeme getirdi. Oran; Gıda, Tarım
ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e, “Dünyanın en büyük MSG üreticisi ve
tedarikçisi olduğu belirtilen Ajinomoto isimli Japon gıda firmasının
İstanbul'da büyük gıda firmalarının dışında otel ve lokantalardaki aşçılara da
doğrudan MSG sattığı iddiası doğru mudur? Time dergisinin 22 Ocak 2001
tarihinde yayınlanan bir haberinde, söz konusu firmanın o yıl içerisinde
Endonezya'da sattığı MSG ürünlerinde domuz enzimlerine rastlandığı bilgisi yer
almaktadır. Bu bakımdan Ajinomoto'nun domuz, domuz yağı ve diğer domuz
ürünlerini kullanıp kullanmadığı yönünde herhangi bir işlem, inceleme yaptınız
mı?” diye sordu.
Türkiye
meselenin üzerine gitmiyor
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, MSG
konusunu TBMM gündemine getirerek, AB üyesi ülkelerin de bu alanda kimi
değişikliklere gittiğini, ancak Türkiye'nin AB'den gelen standartlara uymakla
yetinerek, ayrıca araştırma yapmadığını ortaya koydu. Konunun devamını getiren
Oran bu kez Gıda Bakanı Mehdi Eker'e yeni soru önergesi yöneltti. Oran önergesinde,
“Bugün bisküviden şekerlemeye, dondurmadan hazır çorbaya kadar birçok hazır
gıdada Monosodyum Glutamat (MSG) kullanılmaktadır. Tam olarak kanıtlanamasa da
MSG hakkında birçok kronik rahatsızlığa yol açtığı yönünde ciddi kuşku ve
çalışmalar bulunmaktadır” dedi.
Cevap
bekleyen sorular
Oran'ın Eker'den cevap beklediği sorular
şöyle:
* MSG'nin 100 sene önce bir kimyager
tarafından keşfedilmesinden sonra patentini alıp, ticari olarak satışına
başlayan ve bugün dünyanın en büyük MSG üreticisi ve tedarikçisi olduğu
belirtilen Ajinomoto isimli Japon gıda firmasının İstanbul'da başta MSG olmak
üzere gıda ve yem sanayinde hammadde olarak kullanılan pek çok farklı kimyasal
madde üretip sattığı doğru mudur? Bu firmanın Bakanlığınızdan aldığı üretim ve
satış izinlerin kapsamı nedir? Bu firmanın herhangi bir resmi kurum-kuruluşa
sattığı bir var mıdır, bugüne kadar hangi ürünler satılmıştır?
* İstanbul'da büyük gıda firmalarının
dışında otel ve lokantalardaki aşçılara da bu firma tarafından doğrudan MSG
satıldığı iddiası doğru mudur?
* Merdiven altı denilen işletmelerde
'lezzet tuzu' adı altında kontrolsüz biçimde poşet içerisinde kiloyla MSG
satıldığı duyumunun gerçeklik payı nedir?
* Gıda mevzuatında MSG'nin kullanımı ile
ilgili katı kurallar bulunduğu ve gıdalara -yemeklere Gıda Mühendisleri
eşliğinde eser düzeyde eklenmesi gerekirken aşçılar tarafından bilinçsizce ve
kontrolsüz biçimde kullanıldığı iddiası doğru mudur?
* Time dergisinin 22 Ocak 2001 tarihinde
yayınlanan bir haberinde, söz konusu firmanın o yıl içerisinde Endonezya'da
sattığı MSG ürünlerinde domuz enzimlerine rastlandığı bilgisi yer almaktadır.
Bu bakımdan Ajinomoto'nun domuz, domuz yağı ve diğer domuz ürünlerini kullanıp
kullanmadığı yönünde herhangi bir işlem, inceleme yaptınız mı?
Türkiye'de
de ofisi bulunuyor
Ajinomoto'nun İstanbul'da Şişli'de satış
ofisi bulunuyor. Şirketin dünyada ofislerinin bulunduğu ülkeler ise şunlar:
Rusya, Polonya, Almanya, Nijerya, İngiltere, Fransa, Mısır, Fildişi Sahili,
Belçika, Japonya, Çin, Brezilya, Peru, ABD, Tayland, Malezya, Singapur,
Filipinler, Endonezya, Tayvan, Kore. Şirket, gıda katkı maddelerinin yanı sıra
tatlandırıcı da üretiyor. MSG'nin verdiği lezzet Japoncada 'umami' olarak
adlandırılıyor, 'hoş, iştah açıcı lezzet' anlamına geliyor. MSG aşırı yemeye
yol açarak şişmanlığı yaygınlaştırıyor, allerjiyi tetikliyor. Restoranlar ve
lokantalar, yemeklerin lezzetini arttırmak için MSG kullanıyorlar. Ajinomoto
aynı zamanda dünyanın bir numaralı aspartam (tatlandırıcı) üreticisi olarak da
bilinmektedir.