Gilaburu bitkisinin ve suyunun birçok hastalığa iyi geldiğini ifade eden uzmanlar şu bilgiyi verdi: "Gilaburu suyu içeriğindeki asitler nedeniyle antikanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir. Antioksidanlar, vücutta serbest radikalleri bağlayarak, sağlığa zararlı birçok olumsuz etkiyi durdurmakta. Bu özelliği nedeniyle gilaburu suyu, yaşlanmayı geciktirici, mutasyonu engelleyici, kanseri durdurucu ve kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. Gilaburu bitkisi, kanser önleyici, antioksidan ve C vitamini deposu, kısaca her derde deva bir bitki. Bu bitkinin suyunu midesinde ve bağırsaklarında ülser olanlar tüketmemeli. Çünkü bitki asitli bir yapıya sahip. Bu bitkinin ortaya çıkmamış diğer şifalı özelliklerinin tespiti için araştırmalar devam ediyor"Kayseri ve çevresinde sıklıkla yetişen ve üzüm meyvesini andıran, 30-40 meyve tanesi bir salkım oluşturan gilaburu, Kayseri ve çevresinde "gilaburu, gilebolu, gilaboru, gilabı, giraoğlu", Konya'da "giligili, gilaboru veya giraboğulu", Sivas ve Yozgat'ta "gilaburu, girabolu, geleboru", Tunceli'de "dağdağan, dağdığan, geleburu, gilabada ve gildar" adıyla biliniyor.Meyvesi genelde böbrek rahatsızlıklarının giderilmesinde kullanılır. Sonbaharda toplanıp salamura yapıldıktan sonra tüketilen gilaboru, sadece böbrek hastalıklarına değil, birçok hastalığın tedavisi- nde de yararlı olmaktadır.Kabukları kaynatılan gilaboru, astım, romatizma, yüksek tansiyon, sara nöbetleri (epilepsi), kabakulak, doğum sonrası spazmlar, uyku bozukluğu gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilmektedir.Gilaburu suyu, ayrıca safra kesesi hastalıkları ile bazı karaci- ğer hastalıklarına da iyi gelmektedir. Gilaburunun bazı kanser tümörlerini azaltmadaki olumlu etkileriyle ilgili olarak halen araştırmalar devam etmektedir