Özellikle saat 11.00 ile 16.00 arasındaki güneş kalp yetersizliği olan hastalar için büyük tehlike yaratıyor. Uzmanlar üstüne basa basa uyarıyor. Aman kalbinize dikkat edin!
Antalya'nın Korkuteli İlçesi Sağlık Grup Başkanı Dr. Selkun Başaranlar, sıcak çarpmasına yaşlılarda, damar sertliği ve kalp yetersizliği olanlarda, şeker hastalarında ve idrar söktürücü ilaç kullananlarda daha sık rastlandığını söyledi. Sıcak sendromlarına karşı dikkatli olmalıSıcak çarpmasıyla ilgili bilgiler veren Dr. Selkun Başaranlar, terleme devam ettiği sürece yeterince su ve tuz almak şartıyla çok yüksek ısılara tahammül etmenin mümkün olduğunu söyledi. Sıcak çarpan kişilerin klimalı ambulanslarla en kısa sürede hastaneye ulaştırılması gerektiğini kaydeden Başaranlar, "Sıcak sendromlarına karşı özellikle yaşlı ve çocuklarla damar sertliği, kalp yetersizliği olanlar ve şeker hastaları dikkatli olmalıdır. Çok gerekli değilse, özellikle 11.00 ve 16.00 saatleri arasında sokağa çıkılmamalıdır. Açık renk, bol, pamuklu kıyafetler giyilmeli, geniş çeperli şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalı. Sindirimi kolay yemekler tercih edilmeli, ağır ve yağlı kızartmalardan kaçınılmalı. Bol su içilmeli, meyve, sebze ve salata tüketilmeli. Fazla kahve ve çaydan uzak durulmalı. Sık sık duş alınmalı" diye konuştu. Sıcaklara bağlı psikolojik rahatsızlıklarBaşaranlar, sıcak havalara bağlı olarak vücutta meydana gelen sıvıelektrolit kaybı ve hormonal dengesizliklerin sinir sistemini de şiddetle etkilediğini belirterek, "Bu dönemde aşırı sıcaklara bağlı olarak, kişinin ruhsal yapısında meydana gelen değişik yönlere kaymalarla birlikte, depresyon, mani, kaygı hali rahatsızlıkları, mizaç değişiklikleri, halsizlik, isteksizlik, sinirlilik, uyku bozuklukları ve geçmişte geçirilmiş ruhsal sorunların tekrar etmesi gibi durumlarla karşılaşılıyor. Özellikle 2 2.5 litre yaklaşık 12 su bardağı su başta olmak üzere soda, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi doğalkatkısız içecekler tercih edilmeli, ağır ve yağlı yiyeceklerden ziyade sebzemeyve ağırlıklı sulu gıdalar tercih edilmeli. Açık tenli, güneşe hassas bir cilde sahip olanlar, ciltlerini en az 20 koruma faktörlü güneş kremleriyle korumalı ve ultraviole ışığı filtreli güneş gözlükleri kullanılmalı" şeklinde konuştu. Başaranlar ayrıca, sıcaklarda besin zehirlenmelerine de sık rastlanabileceğini hatırlatarak, tavuk, balık, kırmızı et, salam, sosis, süt, yumurta, peynir ve bunlarla yapılan hamur işleri, dondurma, krema gibi ürünlerin tazeliğinden emin olunması gerektiğini söyledi.
Antalya'nın Korkuteli İlçesi Sağlık Grup Başkanı Dr. Selkun Başaranlar, sıcak çarpmasına yaşlılarda, damar sertliği ve kalp yetersizliği olanlarda, şeker hastalarında ve idrar söktürücü ilaç kullananlarda daha sık rastlandığını söyledi. Sıcak sendromlarına karşı dikkatli olmalıSıcak çarpmasıyla ilgili bilgiler veren Dr. Selkun Başaranlar, terleme devam ettiği sürece yeterince su ve tuz almak şartıyla çok yüksek ısılara tahammül etmenin mümkün olduğunu söyledi. Sıcak çarpan kişilerin klimalı ambulanslarla en kısa sürede hastaneye ulaştırılması gerektiğini kaydeden Başaranlar, "Sıcak sendromlarına karşı özellikle yaşlı ve çocuklarla damar sertliği, kalp yetersizliği olanlar ve şeker hastaları dikkatli olmalıdır. Çok gerekli değilse, özellikle 11.00 ve 16.00 saatleri arasında sokağa çıkılmamalıdır. Açık renk, bol, pamuklu kıyafetler giyilmeli, geniş çeperli şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalı. Sindirimi kolay yemekler tercih edilmeli, ağır ve yağlı kızartmalardan kaçınılmalı. Bol su içilmeli, meyve, sebze ve salata tüketilmeli. Fazla kahve ve çaydan uzak durulmalı. Sık sık duş alınmalı" diye konuştu. Sıcaklara bağlı psikolojik rahatsızlıklarBaşaranlar, sıcak havalara bağlı olarak vücutta meydana gelen sıvıelektrolit kaybı ve hormonal dengesizliklerin sinir sistemini de şiddetle etkilediğini belirterek, "Bu dönemde aşırı sıcaklara bağlı olarak, kişinin ruhsal yapısında meydana gelen değişik yönlere kaymalarla birlikte, depresyon, mani, kaygı hali rahatsızlıkları, mizaç değişiklikleri, halsizlik, isteksizlik, sinirlilik, uyku bozuklukları ve geçmişte geçirilmiş ruhsal sorunların tekrar etmesi gibi durumlarla karşılaşılıyor. Özellikle 2 2.5 litre yaklaşık 12 su bardağı su başta olmak üzere soda, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi doğalkatkısız içecekler tercih edilmeli, ağır ve yağlı yiyeceklerden ziyade sebzemeyve ağırlıklı sulu gıdalar tercih edilmeli. Açık tenli, güneşe hassas bir cilde sahip olanlar, ciltlerini en az 20 koruma faktörlü güneş kremleriyle korumalı ve ultraviole ışığı filtreli güneş gözlükleri kullanılmalı" şeklinde konuştu. Başaranlar ayrıca, sıcaklarda besin zehirlenmelerine de sık rastlanabileceğini hatırlatarak, tavuk, balık, kırmızı et, salam, sosis, süt, yumurta, peynir ve bunlarla yapılan hamur işleri, dondurma, krema gibi ürünlerin tazeliğinden emin olunması gerektiğini söyledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.