logo
12 HAZİRAN 2026

Harmankaya Şelaleleri Tabiat Parkı

Türkiye'de iki farklı bölgede yer alan ve aynı adı taşıyan Harmankaya Şelaleleri Tabiat Parkı, her ikisi de muhteşem doğalarıyla dikkat çekiyor

07.12.2025 00:10:00
Abdülkadir Gündoğdu
Harmankaya Şelaleleri Tabiat Parkı
Harmankaya Şelaleleri Tabiat Parkı
Türkiye'de iki farklı bölgede yer alan ve aynı adı taşıyan Harmankaya Şelaleleri Tabiat Parkı, her ikisi de muhteşem doğalarıyla dikkat çekiyor.

Bunlardan biri Zonguldak merkezine yakın, diğeri ise Yalova'nın Termal ilçesinde bulunuyor. Özellikle Zonguldak'taki kanyon yapısı ve şelale zinciri, doğa tutkunlarının gözdesi.

Zonguldak'ın Saklı Kanyonu: Şelaleler Diyarı



Harmankaya Şelaleleri Tabiat Parkı'nın Zonguldak versiyonu, şehir merkezine yaklaşık 12 kilometre mesafede, kolay ulaşılabilir bir noktada yer alıyor. Burası, Karagöl Deresi'nin kiltaşı tabakalarını aşındırması sonucu oluşmuş etkileyici bir kanyon ve şelale sistemidir.

Şelale Zinciri: Burası tek bir şelaleden ibaret değil; kanyon içinde farklı büyüklük ve yükseklikte 7 ila 10 arasında şelale bulunuyor. Bu nedenle bölge, Harmankaya Şelaleleri olarak anılıyor.

Zorlu Ama Keyifli Parkur: Şelalelere ulaşmak için orman içindeki patika yoldan iniş yapılması gerekiyor. Nehir yatağındaki parkur, yer yer asma köprüler, merdivenler, iniş ve çıkışlarla orta zorlukta bir doğa yürüyüşü (trekking) deneyimi sunuyor. İlk iki şelaleye ulaşım nispeten kolayken, ilerleyen şelaleler daha maceralı tırmanışlar gerektiriyor.



Biyolojik Çeşitlilik: Parkur boyunca kestane, meşe, gürgen, ıhlamur gibi zengin bir bitki örtüsü ve çeşitli yabani meyve ağaçları ziyaretçilere eşlik ediyor. Alan aynı zamanda sucul ve karasal ekosistemlerin birleşimiyle zengin bir biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor.

Yalova'nın Huzur Durağı



Yalova'nın Termal ilçesinde bulunan Harmankaya Tabiat Parkı ise 2011 yılında tabiat parkı ilan edilmiş olup, daha çok mesire yeri özelliklerini taşır.

Ulaşım ve Atmosfer: Burası daha çok piknik ve dinlenme amaçlı günübirlik ziyaretler için tercih ediliyor. Yalova'nın Termal ilçesindeki bu park, çevresindeki ormanlar ve temiz havasıyla ziyaretçilerine huzurlu bir mola imkânı sunuyor.

Yaban Hayatı: Bölgede kurt, çakal, tilki, yaban domuzu gibi hayvanlar ile çeşitli kuş türleri gözlemlenmektedir.

Her iki Harmankaya Şelaleleri Tabiat Parkı da, şehir hayatının stresinden uzaklaşmak ve doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenler için ideal kaçış noktalarıdır. Özellikle Zonguldak'taki kanyon, macera ve fotoğraf tutkunları için keşfedilmeyi bekleyen bir doğa harikasıdır.

Fenalaşan yolcu için şoför ve yolcular seferber oldu

Sakarya'da belediye otobüsünde seyir halindeyken fenalaşan yolcu için şoför ve yolcular adeta seferber oldu. Güzergahını değiştirerek otobüsü hastaneye süren şoför ile yolcuların örnek dayanışması araç kamerasına yansıdı

12.06.2026 15:30:00
İhlas Haber Ajansı
Fenalaşan yolcu için şoför ve yolcular seferber oldu
Fenalaşan yolcu için şoför ve yolcular seferber oldu
Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ne ait 9-B Maltepe Hattı'nda sefer yapan belediye otobüsünde meydana gelen olayda, seyir halindeki otobüste bulunan bir yolcu aniden fenalaştı. Durumu fark eden yolcular, vakit kaybetmeden otobüs şoförüne haber verdi. İhbar üzerine harekete geçen şoför, güzergahını değiştirerek otobüsü Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yönlendirdi.

Hastaneye ulaşıncaya kadar yolcular fenalaşan vatandaşın yere düşmesini engellemek için destek olurken, sakinleştirmeye çalışarak ilk müdahaleyi gerçekleştirdi. Kısa sürede hastanenin acil servis girişine ulaşan otobüste bulunan yolcular, sağlık ekiplerinin getirdiği sedyeye kadar fenalaşan vatandaşa eşlik etti. Yaşanan toplumsal duyarlılık anları saniye saniye araç içi kamerasına yansıdı.

Adalet arayışı bürokrasiye mi takıldı?

Büyük Birlik Partisi (BBP) Kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin yürütülen ana soruşturmada önemli bir hukuki gelişme yaşandı

12.06.2026 14:56:00
Haber Merkezi
Adalet arayışı bürokrasiye mi takıldı?
Adalet arayışı bürokrasiye mi takıldı?
Büyük Birlik Partisi (BBP) Kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin yürütülen ana soruşturmada önemli bir hukuki gelişme yaşandı.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, dosya hakkında "yetkisizlik" kararı vererek soruşturmayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na devretti.

Yetkisizlik kararı verildi



25 Mart 2009 tarihinde Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesindeki Keş Dağı'na düşen helikopterde Muhsin Yazıcıoğlu, pilot Kaya İstektepe, gazeteci İsmail Güneş, BBP yöneticileri Erhan Üstündağ, Yüksel Yancı ve Murat Çetinkaya hayatını kaybetmişti.

Olayın ardından Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde başlatılan ve yıllardır titizlikle yürütülen geniş kapsamlı ana soruşturma dosyasında yeni bir hukuki safhaya geçildi. Başsavcılık, yaptığı son incelemelerin ardından dosya üzerinde yetkisizlik kararı aldı.

Soruşturma başkentte devam edecek



Alınan yetkisizlik kararının ardından Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin ölümüne ilişkin tüm evrak ve delillerden oluşan ana soruşturma dosyası, resmi işlemlerin sürdürülmesi amacıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

Türkiye siyaset tarihinin en çok tartışılan adli süreçlerinden biri olan bu soruşturma, bundan sonraki aşamada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülecek ve başkent merkezli olarak derinleştirilecek.

Ege Üniversitesi'nde 3 milyarlık kamu zararı

İzmir merkezli 6 ilde, Ege Üniversitesi (EÜ) Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü ve satın alma birimlerindeki ihalelerde usulsüzlük yaparak yaklaşık 3 milyar 100 milyon lira kamu zararına neden oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 47 şüpheliden 41'i adliyeye sevk edildi.

12.06.2026 11:47:00
İhlas Haber Ajansı
Ege Üniversitesi'nde 3 milyarlık kamu zararı
Ege Üniversitesi'nde 3 milyarlık kamu zararı
İzmir merkezli 6 ilde, Ege Üniversitesi (EÜ) Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü ve satın alma birimlerindeki ihalelerde usulsüzlük yaparak yaklaşık 3 milyar 100 milyon lira kamu zararına neden oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 47 şüpheliden 41'i adliyeye sevk edildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, EÜ Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü ve satın alma birimlerinde görev yapan kamu görevlileri ile çeşitli firma yetkililerine yönelik yolsuzluk soruşturması başlatıldı. Şüphelilerin, örgütlü şekilde hareket ederek kamu ihaleleri ile doğrudan temin süreçlerinde usulsüzlük yaptıkları, rekabet şartlarını ortadan kaldırarak belirli firmalara menfaat sağladıkları tespit edildi. Soruşturma kapsamında 47 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmesinin ardından ekipler, 9 Haziran'da İzmir merkezli 6 ilde eş zamanlı operasyon düğmesine bastı.

Eski Başhekim ve Genel Sekreter de gözaltında



Gerçekleştirilen operasyonlarda aralarında eski Ege Üniversitesi Hastanesi Başhekimi D.B. ve eski Ege Üniversitesi Hastanesi Genel Sekreteri M.A.'nın da bulunduğu 47 şüpheli kıskıvrak yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda 2 adet ruhsatsız tabanca ele geçirilirken, incelenmek üzere çok sayıda dijital materyale el konuldu.

Sayıştay raporuna yansıyan 3.1 milyar TL'lik zarar

Yürütülen soruşturma kapsamında yapılan inceleme ve değerlendirmelerde; Sayıştay raporlarında da tespit edildiği üzere, kurum yöneticileri ile bazı şirket temsilcilerinin organize şekilde hareket ettiği ve gerçekleştirilen alım işlemleri nedeniyle yaklaşık 3 milyar 100 milyon Türk Lirası kamu zararının oluştuğu değerlendirildi.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüphelilerden 6'sı ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, 41 şüpheli sabah saatlerinde geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin adliyedeki işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Aykut Çelik, Ankara Başsavcısı oldu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Aykut Çelik, Ankara Başsavcısı oldu

12.06.2026 11:26:00 / Güncelleme: 12.06.2026 11:32:06
Haber Merkezi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Aykut Çelik, Ankara Başsavcısı oldu
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Aykut Çelik, Ankara Başsavcısı oldu
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Aykut Çelik, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na atandı. Çelik, İBB Baikanı Ekrem İmamoğlu ile diğer CHP'li belediye başkanları hakkında başlatılan İBB soruşturması ve Aziz İhsan Aktaş soruşturmalarında da görev yapmıştı. Çelik, CHP lideri Özgür Özel hakkındaki iki dosyayı da fezleke düzenlenmek üzere Ankara'ya gönderen isimdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaköse, önceki gün Yargıtay üyeliğine seçilerek görevine veda etti.

Karaköse, "Başkentimizde Cumhuriyet Başsavcılığı görevini yaptığım süre boyunca şahsıma güvenini ve desteğini her zaman hissettiğim sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum" dedi ve Adalet Bakanı Akın Gürlek'e de teşekkür etti.

Akın Gürlek'in kendi kadrosunu kuracağı konuşuluyordu
Gürlek'in Adalet Bakanlığı'na getirilmesinin ardından yargı kulislerinde Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaköse'nin Yargıtay üyeliğine seçileceği konuşuluyordu.

Karaköse'nin yerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Can Tuncay'ın ismi öne çıkıyordu. Ancak Can Tuncay, Adalet Bakan Yardımcısı olarak atanmıştı.

İstanbul'dan atama
Ancak bugün Hâkimler ve Savcılılar Kurulu (HSK) kararnamesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Aykut Çelik atandı.

HSK Birinci Dairesi'nin Adli Yargı Kararnamesi kapsamında HSK Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Örücü ise Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği görevine getirildi.

Ankara Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan ve Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nde vekaleten Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüten Ahmet Akdeniz de Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atandı.

CHP'de Gökhan Günaydın ve Ali Mahir Başarır'ın grup başkanvekillikleri düştü

CHP'de Gökhan Günaydın ve Ali Mahir Başarır'ın grup başkanvekillikleri düştü

12.06.2026 11:01:00 / Güncelleme: 12.06.2026 11:33:02
Haber Merkezi
CHP'de Gökhan Günaydın ve Ali Mahir Başarır'ın grup başkanvekillikleri düştü
CHP'de Gökhan Günaydın ve Ali Mahir Başarır'ın grup başkanvekillikleri düştü
Cumhuriyet Halk Partisi'nde hareketli günler yaşanmaya devam ediyor.

Partinin grup başkanvekilliğini yürüten Gökhan Günaydın ve Ali Mahir Başarır'ın grup başkanvekillikleri kaldırıldı.

TBMM'nin resmi sitesinde de görev tanımları düşürüldü. Böylece, CHP'nin Meclis Grup Başkanvekili olarak Murat Emir kalmış oldu.

Günaydın konuyla ilgili yaptığı ilk açıklamada, "Olmayan MYK'nın verdiği hukuksuz bir karardır. TBMM'nin buna uymasını üzüntüyle karşılamak lazım, biz gerekli duruşumuzu bozmadan devam ederiz" diye konuştu.

Uyuşturucu soruşturmasında 10 şüpheliye tutuklama talebi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen uyuşturucu soruşturması kapsamında gözaltına alınan 23 şüpheliden 10'u tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Bir şüpheli hakkında ev hapsi, diğer şüpheliler hakkında ise adli kontrol uygulanması istendi

12.06.2026 06:00:00
İHA
Uyuşturucu soruşturmasında 10 şüpheliye tutuklama talebi
Uyuşturucu soruşturmasında 10 şüpheliye tutuklama talebi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen uyuşturucu soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu 23 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlanmıştı.

Sağlık kontrolünün ardından şüpheliler adliyeye sevk edilmişti. Savcılık ifadeleri tamamlanan şüphelilerden Tolga Çam, Ferhan Kaya, Murat Saygı, Enis Ahmet Onat, Emre Tari, Hasan Vatan, Reyhan Küçükyeğen, Mehmet Yıldız, Tessy Ramos Correira ve Rafet Eren Yorulmazer tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Şüphelilerden Ali Efe Bezci hakkında konutu terk etmeme şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanması talep edilirken, Ayşe Hatun Önal, Ahmet Karoğlu, Kerimcan Durmaz, Kenan Doğulu, Beren Saat, Mehmet Cem Karcı, Berdan Mardini, Ozan Doğulu, Yaşar İpek, Enis Arıkan ve Selin Ciğerci'nin de aralarında bulunduğu kişiler hakkında yurt dışına çıkış yasağı uygulanması istendi.

Irmak öğretmene acı veda

Ağrı'da evinde ölü bulunan ve ardında bıraktığı mobbing şikayetleriyle yürekleri yakan 24 yaşındaki anasınıfı öğretmeni Ayşe Irmak Koparan, gözyaşları eşliğinde toprağa verildi

11.06.2026 23:10:00
İhlas Haber Ajansı
Irmak öğretmene acı veda
Irmak öğretmene acı veda
Ağrı'da evinde ölü bulunan ve ardında bıraktığı mobbing şikayetleriyle yürekleri yakan 24 yaşındaki anasınıfı öğretmeni Ayşe Irmak Koparan, memleketi İzmir'in Torbalı ilçesinde gözyaşları eşliğinde son yolculuğuna uğurlandı.






9 Haziran günü Ağrı'nın Hamur ilçesine bağlı Soğanlıtepe İlkokulu'nda anasınıfı öğretmeni olarak görev yapan Ayşe Irmak Koparan'dan haber alamayan meslektaşlarının ihbarı üzerine polis ve sağlık ekipleri, genç öğretmenin Abide Mahallesi Bey Sitesi'ndeki evine girmiş ve Koparan'ın cansız bedeniyle karşılaşmıştı. İlk belirlemelere göre intihar şüphesi üzerinde durulan olayla ilgili Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan geniş çaplı soruşturma, olayın seyrini değiştirmişti.









Ağrı'daki adli tıp ve otopsi işlemlerinin tamamlanmasının ardından ailesine teslim edilen genç öğretmenin cenazesi, baba ocağı İzmir'e getirildi. Torbalı ilçesinde bulunan Sultan Abdülhamit Camii'nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazında duygu dolu anlar yaşandı. Cenaze töreninde taziyeleri; genç öğretmenin babası Mustafa Ali Koparan, annesi Sultan Kocabıyık ve ikiz ablaları Raziye Türen ile Rabia Bayraklı güçlükle kabul etti. Ayşe Irmak öğretmenin ailesi ve yakınları, Türk bayrağına sarılı tabutun başında uzun süre gözyaşı döktü. Ailenin feryatları cenazeye katılanların yüreklerini dağladı.









Sevenleri ve meslektaşları yalnız bırakmadı

Genç yaşta hayata veda eden Ayşe Irmak Koparan'ın cenaze törenine acılı ailenin yanı sıra meslektaşları, öğrencileri, Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadir Kadıoğlu, Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir ve mülki idare amirleri katılarak ailenin acısına ortak oldu. Kılınan cenaze namazı ve helallik alınmasının ardından dualar eşliğinde omuzlara alınan Koparan'ın cenazesi, Ayrancılar Yeni Mezarlığı'na götürülerek gözyaşları arasında toprağa verildi.









Genç öğretmenin, hayatına son vermeden önce resmi makamlara defalarca şikayet dilekçesi vererek görev yaptığı okulda ağır mobbing, hakaret ve fiziksel şiddete maruz kaldığını iddia ettiği ortaya çıkmıştı. Olayın ardından Okul Müdürü M.İ. savcılıkta ifade verdikten sonra serbest bırakılmış ancak hakkındaki ağır iddialar nedeniyle görevinden uzaklaştırılmıştı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de olayla ilgili müfettiş görevlendirildiğini ve inceleme sürecinin titizlikle yürütüldüğünü açıklamıştı.
Genç öğretmenden geriye ise öğrencileriyle gülümsediği fotoğraflar ve o dilekçeler kaldı.









Ağrı Valiliğinden açıklama

Olayla ilgili Ağrı Valiliği yazılı basın açıklaması yapmıştı. Valilikten yapılan açıklamada, 7 Haziran 2026 tarihinde öğretmenden haber alınamadığı yönündeki ihbar üzerine ekipler tarafından gerekli inceleme ve araştırmaların yapıldığı, yürütülen çalışmalar sonucunda Koparan'ın hayatını kaybettiğinin tespit edildiği belirtildi. Açıklamada, olayın intihar olarak değerlendirildiği belirtilerek, Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatıldığı ve olayın tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla soruşturma sürecinin titizlikle sürdürüldüğü ifade edildi. Valilik talimatları doğrultusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğünce konunun idari yönden incelenmesi amacıyla müfettiş görevlendirildiği kaydedilen açıklamada, soruşturma ve incelemeler sonucunda ortaya çıkacak tespitler doğrultusunda gerekli işlemlerin yapılacağı bildirildi. Öte yandan, olayla ilgili iddialarda adı geçen okul müdürü M.İ.'nin müdürlük görevinden alındığı, başka bir okulda öğretmen olarak görevlendirildiği öğrenildi.

Kayseri'deki kazada ölü sayısı 3'e yükseldi

Kayseri'nin Bünyan ilçesinde iki otomobilin kavşakta çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında ölü sayısı 3'e yükselirken, yaralanan 5 kişinin tedavileri devam ediyor

11.06.2026 17:40:00
İhlas Haber Ajansı
Kayseri'deki kazada ölü sayısı 3'e yükseldi
Kayseri'deki kazada ölü sayısı 3'e yükseldi
Kaza, Bünyan ilçesine bağlı Gergeme Mahallesi kavşağında meydana geldi. 38 UV 784 plakalı otomobil ile 60 NK 447 plakalı otomobil kavşakta çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle araçlarda büyük hasar oluşurken, çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık, jandarma, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Sağlık ekiplerinin yaptığı incelemede kazada otomobilde bulunan 2 kişinin hayatını kaybettiği belirlenirken, yaralanan 6 kişi hastaneye kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan yaralılardan 1'inin daha yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybettiği öğrenilirken, 5 kişinin tedavileri devam ediyor.

Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

YKS'ye son 9 gün: Büyük maratonun son düzlüğüne girildi

Milyonlarca adayın geleceğine yön verecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), bu yıl 20-21 Haziran 2026 tarihlerinde gerçekleşecek. Büyük bir maratonun son düzlüğüne girerken, geride kalan ayların emeğini taçlandırmak artık sadece çok çalışmaya değil, mevcut birikimi doğru yönetmeye bağlı

11.06.2026 13:47:00 / Güncelleme: 11.06.2026 13:52:24
Hasan Gündoğdu
YKS'ye son 9 gün: Büyük maratonun son düzlüğüne girildi
YKS'ye son 9 gün: Büyük maratonun son düzlüğüne girildi
Bu kritik dönemeçte hem akademik hazırlığı zirveye taşımak hem de zihinsel dayanıklılığı korumak için izlenmesi gereken stratejik yol haritasını iki temel başlık altında ele alalım






1) Akademik ve Pratik Hazırlık: Son Virajda Doğru Hamleler

Artık sıfırdan kalın konu kitaplarına başlayıp her şeyi öğrenmeye çalışmak yerine, eldeki sermayeyi en verimli şekilde kullanma zamanıdır.

Deneme Analizi" Altın Anahtardır

Bu aşamada sadece deneme çözmek yetmez; denemeden sonra yapılacak analiz, çözme eyleminden çok daha kıymetlidir.

Hata Defteri: Yanlış yapılan veya boş bırakılan soruları tespit edip anında o konunun püf noktalarına geri dönün. Aynı hatayı gerçek sınavda yapmamak için bu soruları bir "hata defteri" veya panosunda toplayın.

Zaman Yönetimi: Denemeleri kronometre eşliğinde, tıpkı gerçek sınav saatinde (sabah 10.15) başlatarak çözün. Hangi teste kaç dakika ayırdığınızı sabitleyin ve sınav anında asla radikal bir strateji değişikliğine gitmeyin.






Nokta Atışı Tekrarlar ve MEB Kazanımları

* Büyük konu anlatımlarından ziyade formül kağıtları, kısa özetler ve kavram haritaları üzerinden hızlı turlar atın.
* Özellikle AYT kısmında net getirisinin yüksek olduğunu bildiğiniz, tam oturmamış mini konulara (örneğin biyolojide bir sistem, fizikte bir formül veya edebiyatta nokta atışı bir dönem) odaklanın.
* Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) son yıllardaki soru tarzlarını ve kazanım testlerini mutlaka gözden geçirin.

Biyolojik Saati Sınava Senkronize Etmek

Vücudun da bir hafızası vardır. Sınavdan en az 10-12 gün önce biyolojik saatinizi 20-21 Haziran sabahına uyarlamalısınız.

* Her sabah en geç 07.30'da uyanmış olun.
* Zihninizin en açık, odaklanmanızın en yüksek olması gereken 10.15 - 13.00 saatleri arasını kesinlikle masada soru çözerek ya da deneme üzerinde geçirin. Bu saatlerde uyuklama veya yayılma alışkanlığınız varsa hemen terk edin.






2) Psikolojik Hazırlık: Zihni Sınavın Hakimi Yapmak

YKS sadece bir bilgi sınavı değil, aynı zamanda bir duygu yönetimi sınavıdır. Bilgiyi kağıda dökecek olan mekanizma, sakin ve odaklanmış bir zihindir.

Kaygıyı Yok Etmeye Değil, Yönetmeye Odaklanın

Uzmanların da belirttiği gibi, kaygı beynin doğal bir alarm sistemidir ve belirli bir düzeyde olması sizi zinde tutar.

Düşünceyi Dönüştürün: Zihninize üşüşen "Bu sınavda başarısız olursam hayatım biter" gibi yıkıcı cümleleri, gerçekçi olanlarla değiştirin: "Bu sınav geleceğim için önemli bir basamak ancak benim tek varlık sebebim ve hayatımın tek belirleyicisi değil. Ben elimden gelen emeği verdim."

Gerçekçi Olun: Her düşünce bir gerçeklik barındırmaz. Felaket senaryoları yazmayı bıraktığınız an, omuzlarınızdaki yükün hafiflediğini göreceksiniz.






Sosyal İzolasyon ve Kıyaslama Tuzağı

* Sosyal medyada dolaşan "Günde 15 saat çalışıyorum", "Denemelerde 115 netin altına düşmüyorum" tarzı paylaşımlardan ve forumlardan bu dönemde tamamen uzak durun.
* Sizin tek rakibiniz, bir önceki denemede yaptığınız hatalardır. Başkalarının süreçleri sadece sahte bir yetersizlik hissi doğurur.

Nefes ve Gevşeme Egzersizleri

Deneme çözerken veya durup dururken kalbinizin hızlı çarptığını, nefesinizin daraldığını hissettiğiniz anlarda **4-4-4 tekniğini** uygulayın:

1. 4 saniye boyunca burnunuzdan derin bir nefes alın.
2. Bu nefesi 4 saniye boyunca içinizde tutun.
3. Ardından 4 saniyede ağzınızdan yavaşça üfleyerek verin.
Bu pratik, otonom sinir sisteminizi sakinleştirerek beyninize "her şey yolunda" mesajı gönderir.






Sınavdan Hemen Önceki Günler İçin Kısa Hatırlatmalar

* Ders Çalışmayı Ne Zaman Bırakmalı? Sınavdan 1-2 gün önce (genellikle Perşembe akşamı veya Cuma sabahı) yoğun akademik çalışmayı bırakın. Cuma gününü tamamen zihni dinlendirmeye, hafif yürüyüşler yapmaya ve sınav belgelerini kontrol etmeye ayırın.

* Beslenme ve Fiziksel Koruma: Daha önce hiç denemediğiniz yemekleri yemeyin. Sakatlanma riski barındıran ağır sporlardan veya fiziksel aktivitelerden uzak durun.

* Sınav Anı Taktikleri: Sınavda turlama tekniğini mutlaka kullanın. İnatlaştığınız bir soru size zaman kaybettirir ve moralinizi bozar. Soruyla kavga etmeyin; yanına bir işaret koyup geçin, vaktiniz kalırsa geri döneceksiniz.

Unutmayın; 20-21 Haziran tarihlerinde o kitapçık önünüze geldiğinde, sorulan sorular uzaydan gelmiş olmayacak. Aylardır çözdüğünüz, üzerine kafa yorduğunuz kavramların birer benzeri olacak. Kendinize, uykusuz kaldığınız sabahlara ve akıttığınız alın terine güvenin.

İBB davasının 49. gününde savunma yapan Medya A.Ş. Halkla İlişkiler Müdürü Elif Güven: Yurt dışındayken kendi ayağıyla dönen ben, kaçma şüphesiyle tutuklandım

İBB'ye yönelik 'yolsuzluk' davasında aralarında tutuklanarak görevinden uzaklaştırılan CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu 68 tutuklu ve çok sayıda tutuksuz sanık, ilk duruşmanın 49. gününde hâkim karşısına çıktı

11.06.2026 13:00:00
Haber Merkezi
İBB davasının 49. gününde savunma yapan Medya A.Ş. Halkla İlişkiler Müdürü Elif Güven: Yurt dışındayken kendi ayağıyla dönen ben, kaçma şüphesiyle tutuklandım
İBB davasının 49. gününde savunma yapan Medya A.Ş. Halkla İlişkiler Müdürü Elif Güven: Yurt dışındayken kendi ayağıyla dönen ben, kaçma şüphesiyle tutuklandım
İBB davası başladı. Dün iş insanı Nihat Sütlaş ve eski Kültür A.Ş. Satın Alma Müdürü Halil Burak Atalan savunmasını yapmıştı.

Duruşmada, "etkin pişmanlık" ifadesini geri çeken Medya A.Ş. Halkla İlişkiler Müdürü Elif Güven, savunması için söz aldı. Güven, "20 yıldır iş hayatımda profesyonel olarak çalışıyorum. Hiçbir suç işlemedim. Kariyerimi tırnaklarımla kazıyarak oluşturdum. Bugün karşınıza özgürlüğümden mahrum bırakılarak tutuklu sanık olarak çıkıyorum" dedi.

Güven, 19 Mart'ta yıllık izinde olduğunu ve İtalya'da bulunduğunu belirtti. Telefondan hakkında gözaltı kararı olduğunu öğrendiğini söyleyen Güven, "Annem haberi duyunca fenalaştı. Annemi sakinleştirdim, hemen sonra toparlandık ve beraber Türkiye'ye döndük. Havalimanında gözaltına alınmış oldum. Kaçma şüphesiyle tutuklandım. Soruyorum başkanım, yurt dışındayken kendi ayağıyla dönen ben, kaçma şüphesiyle tutuklandım" dedi.
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.