Hazır giyimciden ‘yeşil’ hamle
En büyük pazar konumundaki Avrupa'da konumunu sağlamlaştırmak ve ihracat pazarını korumak isteyen hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, Avrupa Yeşil Mutabakat’a uyum sürecinin yol haritası niteliğindeki 'Sürdürülebilirlik Stratejisi ve Eylem Planı' belgesini tamamladı. Plan, 6 bileşen başlığı altında 40 eylemden oluşuyor.
30.01.2023 21:24:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Katma değerli üretimi, istihdama katkısı ve ihracatı ile Türkiye'nin stratejik sektörleri arasında yer alan hazır giyim ve konfeksiyon, Avrupa Yeşil Mutabakat'a uyum sürecinin yol haritası niteliğindeki 'Sürdürülebilirlik Stratejisi ve Eylem Planı' belgesini tamamladı. Eylem Planı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe'nin yanı sıra Ege, Uludağ, Akdeniz ve Denizli hazır giyim ve konfeksiyon ihracatçıları birlikleri başkanlarının katıldığı toplantıda İstanbul'da kamuoyuna açıklandı.
Yeşil Mutabakat ekonomi için önemli
Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın iklim politikası olmanın ötesinde ekonomik bir dönüşüm programı olarak da kurgulandığını vurgulayan TİM ve İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, AB'nin konuya ilişkin aldığı kararları küresel rekabetçiliği korumak için de yakından izlediklerini söyledi. Hazır giyim endüstrisinin sürdürülebilir üretim konusundaki çalışmalarına 'Yeşil Mutabakat'tan çok daha önce başladığını hatırlatan Gültepe, "Eylem Planı ile yeşil dönüşüm için kararlılığımız konusunda Avrupalı iş ortaklarımıza çok güçlü bir mesaj vermiş olacağız" dedi.
'Vazgeçilmez değiliz, hazır olmalıyız'
Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 40'ından fazlasını Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yaptığını, hazır giyim ve konfeksiyonda oranın yüzde 60'ı geçtiğini hatırlatan Gültepe, şunları söyledi: "AB 2019 Aralık ayında, salt bir iklim politikası olarak değil; aynı zamanda ekonomik bir dönüşüm programı olarak da kurguladığı Avrupa Yeşil Mutabakatı'nı açıkladı. Tüm politikalarını yeşil dönüşüm zeminine oturtan Avrupa Birliği'nin aldığı bu kararları küresel rekabetçiliğimizi korumak için de yakından takip etmek zorundayız. AB ülkeleri coğrafi yakınlığı ile ihracatımız için hayati önem taşıyor. Özellikle hazır giyimde bu büyük pazarın başka bir alternatifi yok. Dolayısıyla 2050'de sıfır karbon hedefine sektörü hızla hazırlamak zorundayız. Biz hazır giyim ve konfeksiyonda kilogram birim değeri 40 dolara, yıllık ihracatımızı 40 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Hedefe ulaşmak için tasarımlı, inovatif ve markalı üretimi artırmanın yanı sıra yeşil üretim kapasitemizi maksimum düzeye çıkarmak durumundayız. Çünkü AB merkezli her 4 firmadan 3'ü 2030'a kadar sürdürülebilirlik temelinde tedarik zincirini yeniden yapılandıracak. Tekstil ürünlerinde uzun ömürlü, geri dönüştürülebilir ve tehlikeli kimyasallardan arındırılmış olma şartı aranacak. Hazır giyimde halen AB'nin 3. büyük tedarikçisiyiz. Bu büyük pazarda önemli bir yerimiz olmakla birlikte vazgeçilmez değiliz. Hazırlıklarımızı bu gerçeği aklımızda bulundurarak yapmalı, alt yapımızı hızla dönüştürmeliyiz."
Kamu finansman sağlamalı
Yeşil dönüşüm için finansman desteğinin hayati önem taşıdığını dile getiren Gültepe, "İHKİB'in hazırladığı projelerle AB'nin hibe desteklerinden etkin bir şekilde yararlanıyoruz. İkisi ayrılmaz bir bütün olan tekstilin ardından hazır giyim ve konfeksiyonun sürdürülebilirlik stratejisini netleştirmesiyle birlikte bütünü şimdi tamamladık. Sektör için yol haritası niteliği taşıyan bu belgedeki eylemlerle 40 milyar dolarlık ihracat hedefimizi çok daha kısa sürede yakalayacağımıza inanıyorum. Öte yandan diğer sektörler de Yeşil Mutabakat için hazırlıklarını sürdürüyor. Makine de son aşamaya gelindi. Otomotiv de hazırlıklarını sürdürüyor" dedi.
Sektörde dönüşüm hızlandı
İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Hazır Giyim Sektörü Ortak Sürdürülebilirlik Komite Başkanı Mehmet Kaya da hazır giyim tedarik zincirinde Türkiye'nin elyaftan son ürüne tüm bileşenlerin tamamlandığı ender ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Türkiye'nin aynı zamanda tasarım gücü, kalitesi, hedef pazarlara yakınlığı ve güçlü tedarikçi altyapısıyla rakiplerinden ayrıştığını hatırlatan Kaya, hiçbir firmanın uyum sürecini kendi öz kaynaklarıyla sağlayamayacağını, dolayısyla finansman desteğinin çok önemli olduğunu vurguladı. Kaya, "Kalitenin bir değeri, değerin de bir maliyeti var. Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün artık ucuz ürün üzerinden rekabetçilik arayışında olmaması lazım" diye konuştu.
Avrupa markalarının baskısı artıyor
Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Başkanı Gürkan Tekin, yaptığı değerlendirmede, hazır giyim ve konfeksiyon alanında faaliyet gösteren Avrupa markalarının Yeşil Mutabakat konusunda bu yıl itibariyle Türkiye'deki üreticilere ciddi baskı yapmaya başladığına işaret ederek, "Önümüzdeki yıllarda bu baskıyı daha da hissettirecekler" dedi. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Başkanı Recep Burak Sertbaş, "Yeşil Mutabakata uyum bizim için olmazsa olmaz" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.