‘Her kim ihtirasa kapılırsa fakirdir’
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “Dünyaya ihtirasla bağlanmayı terk et ve hayata tamah ederek bağlanma. Zira rızık bölüştürülmüştür ve insanın çabası faydasızdır. Her kim ihtirasa kapılırsa fakirdir, her kim de kanaat ederse zengindir.”





Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Cebrail kalbime şunu attı: Herkes rızkını tümüyle elde etmedikçe ölmez. O halde Allah'tan korkun, rızık talep etmede ılımlı olun, rızkın gecikmesi sizi helal olmayan yoldan rızık aramaya sevk etmesin.
Zira Allah nezdinde olan şeyler sadece O'na itaat ile elde edilebilir." (el-Kafi, 2/74/2).
İmam Ali (a.s), oğlu Hasan'a (a.s) şöyle buyurmuştur: "Oğulcağızım! Benim dünyaya itina göstermeme hususundaki nasihatimi dinlemen, dünyadan gönlünü koparıp alman ve dünyadan uzak durman en doğru olanıdır.
Eğer bu konudaki nasihatimi kabul etmezsen yakînen bil ki sen asla arzuna ulaşamaz ve ölümden kaçamazsın. Zira sende öncekilerin gittiği yoldan gidersin.
O halde dünyayı talep etmekte sakin ol, rızık tahsili için itidalli davran. Nice çaba vardır, sermayeyi yok eder, her arayan kimse bulup mutlu olamaz. Her kim de itidal yolunda olursa asla muhtaç olmaz." (el-Bihar, 77/206/1).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Dünyaya ihtirasla bağlanmayı terk et ve hayata tamah ederek bağlanma. Zira rızık bölüştürülmüştür ve insanın çabası faydasızdır. Her kim ihtirasa kapılırsa fakirdir, her kim de kanaat ederse zengindir." (Cami'ul-Ahbar, 294/802).
İmam Hüseyin (a.s), Müslim'in şehadet haberini işittikten sonra şöyle buyurmuştur: "Eğer dünya değerli sayılırsa şüphesiz Allah'ın mükâfat yurdu daha yüce ve daha değerlidir. Eğer rızıklar takdir edilmişse o halde insanın rızık hususunda ihtirasını azaltması daha güzeldir." (el-Bihar, 44/374).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah-u Teâlâ, akıl sahipleri ibret alsınlar ve dünyanın çalışma ve hileyle elde edilmeyeceğini bilsinler diye ahmakların rızıklarını geniş kılmıştır." (a.g.e. 103/34/63).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Eğer rızıklar zeka ve akılla elde edilmiş olsaydı hayvanlar ve ahmaklar yaşayamazdı." (Gurer'ul-Hikem, 7607).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Dünyadan sana geleni al; senden yüz çevirenden ise yüz çevir. Böyle yapmazsan, o halde (en azından) dünya talebinde itidalli davran." (Nehc'ul-Belağa, 393. Hikmet).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Dünya elden ele gezer durur. O halde dünyadan nasibini en güzel şekilde dile." (el-Bihar, 103/26/32). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL