logo
05 HAZİRAN 2025

Hule katliamı soruşturuluyor

Suriye'nin Hule ilçesinde 108 kişinin öldürüldüğü katliamı BM Güvenlik Konseyi sert bir dille kınarken Annan temaslarda bulunmak üzere Şam'a gitti. Suriye yönetimi ise suçlamaları mutlak bir surette yalanladı

29.05.2012 00:00:00

YENİ MESAJ -İSTANBUL

Suriye'nin Hule ilçesinde Cuma günü 108 sivilin öldüğü katliam, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından sert bir dille kınandı. 100'den fazla sivilin öldüğü katliamdan Esad yönetiminin sorumlu olduğuna işaret eden BM, soruşturma istedi. Sivillerin hedef alınması ve aşırı güç kullanımının, uluslararası hukuk ve BMGK kararlarının ihlali anlamına geldiğini bildiren Konsey, Genel Sekreter Ban Ki Moon'dan katliam hakkında uluslararası soruşturma başlatmasını istedi

BM Güvenlik Konseyi üyeleri, yaklaşık üç saat süren toplantılarının ardından, basın açıklamasıyla Suriye yönetimini uyardı. Konsey açıklamasında, Suriye hükümet güçlerinin Hule'de sivil halkın yaşadığı yerleşim bölgelerinde ağır silah kullandığı saldırılarda erkek, kadın ve çocukların hayatlarını kaybetmesini ve 100'den fazla kişinin de yaralanmasını şiddetle kınadı. Suriye'de tüm tarafların şiddeti bırakmaları çağrısında bulunuldu, Şam yönetiminden yerleşim merkezlerinde ağır silah kullanmayı derhal bırakmasını ve bölgedeki güvenlik güçlerini geri çekmesini istedi.

Annan'dan Şam'a kritik ziyaret

BM Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, 108 kişinin öldüğü, 300 kişinin yaralandığı Hule katliamının ardından hükümet ve muhalefetle temaslarda bulunmak üzere Şam'a gitti. Suriye ziyaretini kritik bir adım olarak değerlendiren Annan, neredeyse yarısı çocuk yüzden fazla kişinin ölümünden şok ve derin üzüntü duyduğunu söyledi. Altı maddelik barış planının kapsamlı bir şekilde uygulanması gerektiğini söyleyen Annan, sadece hükümeti değil elinde silah olan herkesi Suriye'de yaşanan krizi barışçıl yollarla çözmeye çağırdı.

Uluslararası çapta büyük öfke yaratan Cuma günkü katliamda hayatını kaybedenlerin 49'u çocuk, 34'ü de kadındı.

'Yalan tsunamisi'

Suriye'nin Birleşmiş Milletler temsilcisi Beşar Caferi, bazı Konsey üyelerini "yalan tsunamisi" yaratmakla suçladı ve olaylarda Suriye güçlerinin sorumluluğunun olmadığını savundu. Suriye'nin BM temsilcisi Beşar Caferi, Almanya ve İngiliz temsilcileri ima ederek bazı üyelerin Suriye'nin katliamdaki rolü konusunda dünyayı yanıltmaya çalıştığını savundu.

Bu arada isyancılar, Suriye askerlerinin protesto gösterileri sonrasında Hule'yi bombardımana tuttuğunu söyledi. Bazı köy sakinlerinin bu bombardımanda bazılarının da "Şebiha" olarak bilinen milis güçleri tarafından yakın mesafeden ateş edilerek öldürüldüğü öne sürüldü. Suriye hükümeti ise saldırıların arkasında "teröristlerin" olduğunu iddia etti ve olay sırasında köyde hiçbir tank olmadığını söyledi.

‘Yüzlerce terörist ağır silahlarla saldırdı'

Suriye'nin Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı Resmi Sözcüsü Cihad Makdisi; Cuma'yı Cumartesi gününe bağlayan gecede Homs kırsalının Huvla bölgesinde meydana gelen katliamda hükümet güçlerinin her hangi bir sorumluluğu olduğunu mutlak bir şekilde yalanlayarak, Suriye'nin, evlatlarını hedef alan bu çirkef katliamı en keskin ibarelerle kınadığını vurguladı. Makdisi bakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında; Suriye yönetimi ve hükümet güçlerine bu denli kolay bir şekilde suçlamaların yapılmasını keskin bir dille kınandığını belirtti.

Bakanlık sözcüsü Homs'ta farklı bölgelerden planlı ve organizeli bir şekilde toplanmaları ardından ağır ve hafif silahlarla donanmış yüzlerce teröristin Huvla bölgesine saldırdıklarını belirtirken; hükümet güçlerinin katliamların yapıldığı bölgelere kesinlikle girmediklerini belirtti. Makdisi; ağır makineli silahların yanında havan topları, anti tank füzeleri ve daha başka gelişmiş ağır silahlarla donatılmış pikap araçlarıyla birlikte teröristlerin Cuma günü öğlen saatlerinde toplandıklarını söyledi. Teröristlerin ardından Huvla bölgesinde masum insanlara ve evlere saldırdıklarını belirten Makdisi; bunun teröristlerin hükümet güçlerine karşı çatışmalarında yeni bir durum teşkil ettiğine işaret etti.

 

 

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
12 ülkeye tam, 7 ülkeye kısıtlama
Trump'tan yeni seyahat yasağı
İstanbul depremini etkiler mi?
Gökçeada'da deprem oldu
Otoyol ücretlerinde yeni dönem
Otoyol ücretleri otomatik artacak
Fas Kralı, halk adına kurbanı sembolik olarak kesecek
Fas'ta kurban kesimi yasaklandı!
Netanyahu'nun korktuğu başına gelecek!
İsrailliler erken seçim istiyor
Ben Gurion Havalimanı 2 İHA ile hedef alındı
Husilerin sözcüsü Yahya Seri açıkladı
Arafat günü
Kutsal topraklarda heyecan dorukta
Özgür Özel'e jet soruşturma
Gerekçe savcıyı hedef alan sözleri
ABD ateşkesi veto etti
Gazze'de İsrail vahşetine destek
'Akın, sert kayaya çarptın oğlum'
Özel Gaziosmanpaşa'da konuştu
Kene tehlikesi kapıda
Sağlık Bakanlığı'ndan Uyarı!
Kurban Bayramı'nda trafik alarmı
68 bin 829 emniyet personeli denetim yapacak
Kilogramı 4 milyon 220 bin TL
Altın yükselişini sürdürüyor
Belediye ile sendika anlaştı
İzmir'de grev sona erdi
97 şehit, 440 yaralı!
İsrail vahşetinin son 24 saatlik bilançosu
12 ülkeye tam, 7 ülkeye kısıtlama
Trump'tan yeni seyahat yasağı
İstanbul depremini etkiler mi?
Gökçeada'da deprem oldu
Otoyol ücretlerinde yeni dönem
Otoyol ücretleri otomatik artacak
Fas Kralı, halk adına kurbanı sembolik olarak kesecek
Fas'ta kurban kesimi yasaklandı!
Netanyahu'nun korktuğu başına gelecek!
İsrailliler erken seçim istiyor
Ben Gurion Havalimanı 2 İHA ile hedef alındı
Husilerin sözcüsü Yahya Seri açıkladı
Arafat günü
Kutsal topraklarda heyecan dorukta
Özgür Özel'e jet soruşturma
Gerekçe savcıyı hedef alan sözleri
ABD ateşkesi veto etti
Gazze'de İsrail vahşetine destek
'Akın, sert kayaya çarptın oğlum'
Özel Gaziosmanpaşa'da konuştu
Kene tehlikesi kapıda
Sağlık Bakanlığı'ndan Uyarı!
Kurban Bayramı'nda trafik alarmı
68 bin 829 emniyet personeli denetim yapacak
Kilogramı 4 milyon 220 bin TL
Altın yükselişini sürdürüyor
Belediye ile sendika anlaştı
İzmir'de grev sona erdi
97 şehit, 440 yaralı!
İsrail vahşetinin son 24 saatlik bilançosu
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.