İhracatın gözü Çin ve Rusya'da
Yeni Mesaj'a konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmesi için Çin ve Rusya'nın en önemli ihracat pazarı olduğunu ifade etti
02.04.2012 00:00:00
RECEP BAHAR
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmesi için öne çıkan pazarların Rusya ve Çin olduğunu kaydetti. Yeni Mesaj'ın sorularını cevaplayan Büyükekşi, "Petrol ve doğalgaz ihraç eden Rusya, krizden etkilenmedi. Oysa BRIC ülkelerinden Çin, Hindistan ve Brezilya'da yaşanan bazı sorunlar, Rusya'da yok. Öte yandan Çin de Türkiye için önemli bir ihracat penceresi olabilir. ABD ve Latin Amerika da diğer öne çıkan pazarlar" dedi.
Suriye'ye ihracat yüzde 77 azaldı
Mart ayında Suriye'ye ihracatın yüzde 77 azaldığını kaydeden Büyükekşi, güvenliğin olmadığı yerde ticaretin de olamayacağını belirtti. "Suriye'deki gerginliğin Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine yönelik ihracatı nasıl etkilediği"nin sorulması üzerine Büyükekşi, "Alternatif yollar üzerinde çalışılıyor. TIR'ların Mısır'a kadar Ro-Ro gemileriyle gitmesi, oradan bölge ülkelerine ulaşması üzerinde çalışmalar sürüyor" dedi.
Bu arada TİM Mart ayı ihracat rakamlarını Kayseri'de açıkladı. TİM Başkanı Büyükekşi, buradaki konuşmasında, küresel ekonomiye değinerek “Dünyanın geçirdiği ekonomik kriz, henüz atlatılamadı. OECD öncü göstergeleri bu yılın başı itibarıyla sınırlı toparlanma işareti veriyor" dedi.
Önem verilmesi gereken pazarlar
İhracatta önem verilmesi gereken bazı pazarlar olduğunu söyleyen TİM Başkanı Büyükekşi, ihracatta ABD'nin göreceli olarak hızlı büyüdüğünü kaydetti. Büyükekşi, petrol ihracatçısı Arap ve Körfez ülkeleri ile Afrika ülkelerinden Nijerya, Çad, Angola ve Güney Afrika Cumhuriyeti ve iç talebini canlandırmak durumunda olan Çin'in ayrıca büyüme performansı güçlenen Rusya'nın dikkat çeken yeni pazarlar olduğuna işaret etti.
Mart ayı ihracat rakamları hakkında bilgi veren Büyükekşi, 2012 yılının ilk 3 ayda ihracatın yüzde 10.5 artarak 34 milyar 744 milyon doları aştığını kaydetti. Mart ayında ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.1 artışla 12 milyon 608 bin dolar olduğunu belirterek, “Mart ayında en fazla ihracatı, 1milyar 916 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi sektörümüz yaparken, kimyevi maddeler sektörümüz 1 milyar 650 milyon dolar ile ikinci, hazır giyim sektörümüz ise 1 milyar 489 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı” ifadelerini kullandı.
Büyükekşi, “Mart ayında Libya'ya ihracatımız yüzde 658, Yemen'e yüzde 480, Etiyopya'ya yüzde 424, Bahreyn'e yüzde 193, Nijerya'ya yüzde 155,Mısır'a yüzde 102, Gana'ya yüzde 93, Senegal'e yüzde 67, Angola'ya yüzde 64, artış gösterdi. Bu ülkelerin yanı sıra; Fas'a yaptığımız ihracat yüzde 31, Irak'a yaptığımız ihracat yüzde 44 arttı, Cezayir'e yaptığımızı ihracat ise seviyesini korudu. Mart ayında AB ülkelerine ihracatımız yüzde 3.5 geriledi. Buna mukabil; Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 59, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 22, Ortadoğu bölgesine ise yüzde 16 artış gösterdi. Yani; Avrupa'da yaşadığımız kayıpları alternatif pazarlardaki çeşitlendirme ile kapatıyoruz. Özellikle BRIC ülkeleri adı verilen ülkelere ihracatımız, hızlı bir şekilde yükseliyor. Çin'e ihracatımız Mart ayında yüzde 18, Rusya'ya yüzde 19, Brezilya'ya yüzde 14, Hindistan'a yüzde 43 arttı” diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.