logo
26 NİSAN 2024

Koç: Sosyal sorunlar artıyor

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Ali Y. Koç, 28. Kalite Kongresi'ndeki konuşmasında, küresel ölçekte demokrasinin geleceğini tehlikeye atan ciddi sosyal sorunlarla iç içe olunduğunu vurgulayarak, “Sebepler farklı ama mevcut ekonomik ve siyasi düzenden memnuniyetsizlik hepsinin ortak paydası" dedi

26.11.2019 14:53:00
Koç: Sosyal sorunlar artıyor
Koç: Sosyal sorunlar artıyor
RECEP BAHAR/DETAY HABER

Dünyayı çevreleyen değişimin beraberinde getirdiği sosyal, ekonomik, çevresel, jeopolitik, kültürel ve eğitim alanındaki sorunlar; Türkiye Kalite Derneği'nin (KalDer) Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) iş birliğiyle gerçekleştirdiği 28. Kalite Kongresinde ele alındı.

İstanbul'da düzenlene etkinliğin açılışında konuşan KalDer Başkanı Görgün Özdemir, dünya baş döndürücü bir hızla geliştiğini ve değiştiğini ifade ederek, "Buna karşın dünyada zenginlik artıyor ancak 2 milyar insan yoksulluk sınırında. 753 milyon kişi açlık sınırındayken, her 4 yetişkinden biri obezite sorunları ile uğraşıyor. Yılda 270 milyon çocuk eğitim alamıyor, 150 milyonu ise çalışmak zorunda kalıyor. Dünyamız bunun gibi pek çok sorunla karşı karşıya" dedi.

Özdemir; küresel ısınma, açlık ve yoksulluk, gelir dağılımındaki eşitsizlik, göçler, çarpık şehirleşme, cinsiyetler arası eşitsizlik, kadının iş yaşamına katılımı, eğitime erişim ve fırsat eşitliği, hala elektriğin ulaşmadığı ve sağlık hizmetinden mahrum milyonlarca kişi, doğal kaynakların verimsiz kullanımı ve daha birçok sorunun insanlıktan çözüm beklediğinin altını çizdi.

Her fert elini taşın altına koymalı

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Ali Y. Koç da yaptığı konuşmada daha iyi, daha müreffeh, daha rekabetçi, daha istikrarlı, lider, daha mutlu, kısacası potansiyelini aşan bir Türkiye için herkesin sorumluluğu olduğuna işaret ederek, "Bu yolculukta, toplumun tüm kesimleri ve elbette bizler iş dünyası, odağına insanı koyan çözümlerin arayışında üzerimize düşenleri yerine getirmeliyiz. Zira demokrasinin özünde insan var. O zaman çözüm de insandır. Çözüm biziz. Hepimiz" diye konuştu.

Brexit Türkiye'yi etkiliyor

Koç, Brexit kararının 3.5 senedir bilinmeyenlerle devam ettiğini aktararak, şunları söyledi: "En az 20 kez İngiltere'ye gittim. Hem dünyayı hem Avrupa'yı etkiliyor ama özellikle ülkemizi çok çok etkiliyor. İngiltere ile çok büyük ticaret hacmimiz var. Koç Grubu olarak şirketlerimizi direkt etkiliyor çünkü en büyük ihracat pazarımız. Biz hala alternatif senaryoları planlayamaz durumdayız, nasıl sonuçlanacak bilmiyoruz. Suriye'deki insanlık krizi hem ülkemizi hem de Avrupa'yı ciddi anlamda etkiliyor. Bunlar gibi pek çok sorun sayabiliriz."

Ali Koç, küresel ölçekte demokrasinin geleceğini tehlikeye atan ciddi sosyal sorunlarla iç içe olunduğunu ifade ederek, "Dünyanın her kıtasında pek çok ülkede öfkeli şekilde insanlar sokaklarda. Sebepler farklı ama mevcut ekonomik ve siyasi düzenden memnuniyetsizlik hepsinin ortak paydası. Tarih boyunca insan sınırlarını aşma eğiliminde olmuştur" dedi.

Koç, "Mesela ülkemizde de zaman zaman görüyoruz, sosyal medya üzerinden toplumsal kaygıları hedef alan, manipüle eden kitlesel dezenformasyon veya bugünün Türkiye'sinde fitne ve fesat, demokrasinin özü olan seçmen iradesini zedelemektedir" şeklinde konuştu.

Türkiye resesyonda

Ekonomist Nouriel Roubini, 'Yaklaşmakta Olan' başlıklı özel oturumda yaptığı konuşmada, doğu ile batının tam ortasında yer alan Türkiye'nin lojistik açıdan önemli merkez olduğuna işaret ederek, "Türkiye için 2018'in ikinci döneminden itibaren bir resesyondan bahsedebiliriz. Ancak bu yıl iyileşmeler yaşanmaya başladı. Evet, ekonomi iyileşmeye başlıyor ama bu iyileşme kırılgan ve suni. Parasal politikaların biraz daha sıkı olması gerekiyor çünkü içerde ve dışardaki gelişmeler hassasiyetleri artırıyor. İç talep hala biraz zayıf. Nüfusunuz genç, her yıl milyonlarca ye yaratmanız gerek. İnovasyon ve teknolojiye yatırım yapın, maliyetleri düşürün ki yeni yatırımlar ortaya çıksın. Ve bu arada insan sermayesi çok önemli, insana yatırım yapmanız gerekiyor. Ve demokratik yapılanma ile kuvvetler ayrılığı bir ülke için çok önemli. Bu konularda iyi olursanız bu ortam doğrudan yatırımların gelmesini de hızlandıracaktır" ifadelerini kullandı.

Roubini, Türkiye'ye ilişkin sözlerini "Genel olarak, rekabet gücüne sahip, dikkat çekici özel sektör ve girişimcileri, işleriyle bu ülkenin geleceğine, ekonomi politikaları doğru yolda ilerlediği taktirde iyimser bakıyorum" diyerek bitirdi.

Global ekonomiye ilişkin öngörülerini de paylaşan Roubini, "Global ekonomide yüzde 90 oranında yavaşlama görüyoruz" diyerek, dünyada ekonomik büyümenin önündeki riskleri, "Deglobalizasyon", "Brexit" ve "Jeopolitik Riskler" olarak üç başlıkta anlattı.

Roubini, şu açıklamaları yaptı: "İki yıl öncesine kadar global ekonomi genişliyordu, global büyüme yüzde 3.8 oranındaydı. Geçtiğimiz yıl yüzde 3.4 oldu. IMF bu yıl yüzde 3 küresel büyüme öngörüyor. Bu, 2009'dan beri duyduğumuz en düşük oran. Ekonomide en büyük risk korumacılık. Ticari kısıtlamalar olumsuz etkiler yaratıyor. Şu andaki belirsizlikler nedeniyle kurumların sermaye harcamaları da beklemede. Türkiye'de iç talep oldukça yumuşak ve artan işsizlik finansal tabloyu sıkıştırıyor. Global ekonomideki risklere baktığımızda en büyük risk ticari bariyerler ve korumacılık. Hizmetler, sermaye ve teknoloji bunlardan olumsuz etkiliyor. ABD ve Çin arasında soğuk savaş var ve teknoloji yüzünden kısıtlama olursa bütün dünyada sıkıntı yaşanacak."

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı

"Şu anda bir teknoloji ve ticaret savaşı var ABD ve Çin arasında. Tabii ki sıcak savaş beklemiyoruz" diyen Roubini, "Ama ABD'ye gelen dış yatırımlarda bazı düşüşler olduğunu gözlemliyoruz. Öte yandan ABD Çinli öğrencilerin gelip araştırma yapmasını kısıtlıyor. Son 40 yıldır dünya globalizasyon süreci yaşıyordu, şimdi bir deglobalizasyon sürecindeyiz. Global ekonominin parçalanması riskinden bahsedebiliriz" ifadelerini kullandı.

Teknoloji konusunda ABD ile Çin arasında yaşanan sorunları da Roubini, "5G teknolojileri bugün elimizdeki cep telefonlarını yönetiyor. Ama gelecekte nesnelerin interneti dönemini yaşadığımız zaman 5G ağlarına bağlı çok geniş kapsamlı bir ticaret savaşı gündeme gelebilir. Çin, 'Ya benim 5G'mi kullanırsınız ya da onlarınkini' diyebilir" dedi.

Gelecekte neler olacak?

Önümüzdeki dönemle ilgili öngörülerde de bulunan Roubini, şu açıklamaları yaptı: "Önümüzdeki yıl 'daha büyük bir ekonomik büyüme olacak' yorumları yapılıyor ama ben şüpheliyim. Belki önümüzdeki yıl biraz daha iyi olur ama yine de ekonomik durum iyileşmeyecek. Fiili ekonomik verilere baktığımız zaman yumuşak seyrediyor. Avrupa ekonomisi durağan. Avrupa'daki sorunlar da Brexit ile sınırlı değil, mali ve siyasi birlikte söz edemiyoruz o bölgede. Risk paylaşım iştahı da sınırlı. Avrupa'da otomotiv sektörü zayıf halka. İhracat azalabilir. Ortadoğu önemli bir jeopolitik istikrarsızlık kaynağı. Şok gerçekleşirse petrol tedariğinde global sıkıntılar yaşanabilir. Serbest ticaret, küreselleşme ve göç konularında popülist politikalar var. Tüm dünyada ekonomik büyümenin yavaşlaması, reel ücretlerin artmaması ve artan eşitsizlikler nedeniyle gençler ekonomik fırsatların olmadığını düşünüyor. Önümüzdeki yıl bir başka belirsizlik de ABD ile ilgili olacak. Çünkü Donald Trump'ın korumacı politikaları devam ediyor."

"Resesyon beklentimiz yok"

Önümüzdeki yıl küresel ekonomide bir resesyon beklentisi olmadığını ancak düşük ekonomik büyüme ve işsizlikteki artışın, en önemli kırılganlıklar olduğunu söyleyen Roubini, orta vadedeki global görünüme ilişkin de şu öngörülerde bulundu; "Önce pozitif trendlerden bahsetmek isterim. Saydığım tüm olumsuzluklara rağmen 2009'dan beri bir büyüme döneminde dünya. Teknoloji konusunda orta vadede iyimser olmamızı gerektirecek şeyler de var, birincisi teknolojik gelişmeler verimliliği artıracak. Alternatif ve temiz enerji kaynakları gelecek, biyomedikal devrim ile insan ömrü uzayacak. İmalat sanayinde de robotların kullanımı, otomasyon, üç boyutlu yazıcılar ve özel üretimlerle de olumlu gelişmeler olacak. Fintek sektörü ödeme sistemlerini değiştirecek, elektrikli araçlar sektörü değiştirecek, bu sayede birçok emtiada fiyat düşüşleri yaşanacak. Diğer bir olumlu beklentimiz de şu, yeni gelişen piyasalar ve ekonomilerde ortalama büyüme yüzde 4 olacak. Orta sınıf büyüyecek, kentleşme artacak. Yoksullukta da geniş ölçekte baktığımızda bir azalma, ortalama insan hayatında iyileşmeler var. Hindistan ve Çin sayesinde milyonlarca insan global iş tedariğine katıldı."

Orta vadede zorluklar neler?

Roubini, pozitif trendlerden sonra bu kez orta vadede tüm dünyayı bekleyen zorlukları sıralayarak, "Nüfus yaşlanıyor. Demografik yaşlanma ile birlikte potansiyel büyüme zayıflıyor. Teknolojik inovasyonlarda kaybedenler ve kazananlar var. Bu gelişmelerin gerisinde kalanlar var. Herkes için teknoloji yoksa küresel düzeyde teknolojiye karşı hareketler de devam edecektir. Küresel iklim değişiklikleri ve jeopolitik gerilimlerde de artış var" dedi.

AŞAĞIDAKİ VİDEOLAR İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:





Erdoğan'dan Rutte'ye AB mesajı
'Hollanda'nın desteğini bekliyoruz'
'Birilerinin bitmiş olan kredilerini...'
Kılıçdaroğlu'na imalı yanıt
Haftalar sonra yeniden başlamıştı
Aramalarda yeni bulgu
İstiklal Caddesi bombacısının cezası belli oldu
7 kez ağırlaştırılmış müebbet
ABD Dışişleri Bakanlığı'nda kritik istifa
Ülkesinin Gazze politikasına tepki olarak
KKTC Başbakanı İsias Otel davası için Adıyaman'da
'Bu artık KKTC'nin davasıdır"
Kurulan şirket sayısı azaldı
Mart ayında 1678 şirket kapandı
Son operasyon Hakkı Saral çetesine
10 ayda 454 suç örgütü çökertildi
Özgür Özel disiplin için harekete geçiyor
Partiden kesin ihraç edilecekler
323 gayrimenkul için ihale yapılacak
Kızılay taşınmazlarını satıyor
'Katliamınıza dikkat çekmek antisemitizm değildir'
Sanders'tan Netanyahu'ya sert yanıt
'Hamas liderlerini öldürün, Refah'ı işgal edin'
İsrailli bakandan Mossad'a çağrı
İsrail'e de füze saldırısı düzenlendi
Husiler İsrail gemisini vurdu
Düşme anı araç içi kamerasında kaydedildi
Kapısı açık otobüsten düştü
Hande Fırat sergisi bakanlık desteği ile açıldı
Kabine toplantısı gibi sergi açılışı
Erdoğan'dan Rutte'ye AB mesajı
'Hollanda'nın desteğini bekliyoruz'
'Birilerinin bitmiş olan kredilerini...'
Kılıçdaroğlu'na imalı yanıt
Haftalar sonra yeniden başlamıştı
Aramalarda yeni bulgu
İstiklal Caddesi bombacısının cezası belli oldu
7 kez ağırlaştırılmış müebbet
ABD Dışişleri Bakanlığı'nda kritik istifa
Ülkesinin Gazze politikasına tepki olarak
KKTC Başbakanı İsias Otel davası için Adıyaman'da
'Bu artık KKTC'nin davasıdır"
Kurulan şirket sayısı azaldı
Mart ayında 1678 şirket kapandı
Son operasyon Hakkı Saral çetesine
10 ayda 454 suç örgütü çökertildi
Özgür Özel disiplin için harekete geçiyor
Partiden kesin ihraç edilecekler
323 gayrimenkul için ihale yapılacak
Kızılay taşınmazlarını satıyor
'Katliamınıza dikkat çekmek antisemitizm değildir'
Sanders'tan Netanyahu'ya sert yanıt
'Hamas liderlerini öldürün, Refah'ı işgal edin'
İsrailli bakandan Mossad'a çağrı
İsrail'e de füze saldırısı düzenlendi
Husiler İsrail gemisini vurdu
Düşme anı araç içi kamerasında kaydedildi
Kapısı açık otobüsten düştü
Hande Fırat sergisi bakanlık desteği ile açıldı
Kabine toplantısı gibi sergi açılışı

İzmir'deki DEAŞ operasyonunda 8 kişi tutuklandı

İzmir'de düzenlenen DEAŞ operasyonunda 11 kişiden 8'i tutuklanarak cezaevine gönderildi.
26.04.2024 19:21:00
İhlas Haber Ajansı
İzmir'deki DEAŞ operasyonunda 8 kişi tutuklandı
İzmir'deki DEAŞ operasyonunda 8 kişi tutuklandı
İzmir İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, DEAŞ terör örgütü içerisinde olduğu tespit edilen 13 şüpheliye yönelik operasyon düzenledi.

Düzenlenen operasyonda 11 kişi yakalanarak gözaltına alındı.

İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 8'i tutuklanarak cezaevine gönderilirken, 2 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Öte yandan diğer 1 şüphelinin mükerrer soruşturma nedeniyle serbest bırakıldığı, firar olan 2 şüpheli hakkında ise yakalama kararı çıkartılması talebinde bulunulduğu öğrenildi.

Korhan Berzeg'i arama çalışmalarında yeni bir bulgu

Kayıp Ekonomist Korhan Berzeg'i arama çalışmaları kapsamında bir kemik parçası daha bulundu.
26.04.2024 17:24:00 / Güncelleme: 26.04.2024 19:29:34
İhlas Haber Ajansı
Korhan Berzeg'i arama çalışmalarında yeni bir bulgu
Korhan Berzeg'i arama çalışmalarında yeni bir bulgu
Balıkesir'in Gönen ilçesine bağlı Armutlu Kırsal Mahallesi'ndeki dere yatağında bulunan kemik parçalarının Ekonomist Korhan Berzeg'e (83) ait olma ihtimali üzerine yoğunlaşan arama çalışmalarında 3'üncü gün geride kalırken bölgede bir kemik parçası daha bulundu.

JASAT, asayiş jandarma ekipleri, komando timleri ile beraber 3 kadavra arama köpeği eşliğinde devam eden Fındıklı Deresi mevkiindeki arama çalışmalarında, henüz insan veya bir hayvana ait olduğu belirlenemeyen yaklaşık 10 santimetre büyüklüğünde bir kemik daha bulundu.



Jandarma ekiplerinin tırmıklarla yaptıkları aramalar sonucu bulunan kemik parçası, diğer kemik parçaları gibi incelenmek üzere İstanbul Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü'ne gönderildi.

İstiklal Caddesi bombacısına 7 kez ağırlaştırılmış müebbet

İstiklal Caddesi'nde meydana gelen bombalı terör saldırısına ilişkin aralarında bombayı bırakan Ahlam Albashir'in de bulunduğu 36 sanığın yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, sanık Albashir'in 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ile bin 794 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi
26.04.2024 14:44:00
İHA
İstiklal Caddesi bombacısına 7 kez ağırlaştırılmış müebbet
İstiklal Caddesi bombacısına 7 kez ağırlaştırılmış müebbet
Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım 2022 Pazar günü bombalı bir terör saldırısı gerçekleşmiş, olayda 6 kişi yaşamını yitirirken, 99 kişi de yaralanmıştı. Olaya ilişkin davanın görülmesine devam edildi. İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada aralarında Ahlam Albashir'ın da bulunduğu 5 tutuklu sanık ile sanık avukatları hazır bulundu. Bazı tutuklu sanıklar ise mahkemeye Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. Mahkeme başkanı, bazı sanıklara ek savunma hakkı tanıdı. Ek savunmalarını yapan sanıklardan daha sonra duruşmanın biteceği belirtilerek son sözlerini söylemeleri istendi.

'Bana vereceğiniz hükmü, cezayı kabul ediyorum'

Duruşmada son sözü sorulan sanık Ahlam Albashir, "Kendimi savunmayacağım, gerçekleşen patlama ve vefat edenlerden dolayı bana vereceğiniz herhangi bir hükmü, cezayı kabul ediyorum. Ammar'ın hiçbir şeyden haberi yoktur, Ahmet'in de telefonu kırdığında hiçbir şeyden haberi yoktu. Atölyede bayan olduğum için kalmama razı olmadılar, beni misafir ettiler. Bu insanların olayla hiçbir alakası yok. Sayın Başkan ile baş başa konuşmak istiyorum" dedi. Diğer sanıklar ise son sözlerinde suçsuz olduklarını, tahliyeleri ile beraatlarını talep ederken bazı sanıklar olayı gerçekleştiren kim varsa beddua etti.

7 kez ağırlaştırılmış müebbet ile bin 794 yıl hapis cezası

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Ahlam Albashir'in 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçundan 1 kez, 'tasarlayarak, bombalama suretiyle kasten öldürme' suçundan 6 kez olmak üzere toplamda 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Heyet, sanığı 'tasarlayarak, bombalama suretiyle kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 99 kez 18 yıl hapis, 'tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi' suçundan 12 yıl hapis olmak üzere toplamda bin 794 yıl hapis cezasıyla cezalandırdı.
Sanık ayrıca, 'tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi' suçundan 22 bin lira adli para cezasına da çarptırılırken, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan ise hüküm kurulmasına yer olmadığına hükmedildi.

Bakanlıktan 'IBAN kiralama' uyarısı

Ticaret Bakanlığı, vatandaşları IBAN kiralama ilanlarına karşı uyararak, bu tür eylemlerin 'Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu' kapsamında suç teşkil ettiğini bildirdi. Peki, 'IBAN kiralama' nedir ve dolandırıcılar bunu nasıl fırsata çeviriyor?
26.04.2024 11:26:00 / Güncelleme: 26.04.2024 11:29:42
Fahri Fatih Özcan
Bakanlıktan 'IBAN kiralama' uyarısı
Bakanlıktan 'IBAN kiralama' uyarısı
Ticaret Bakanlığı, vatandaşları IBAN kiralama ilanlarına karşı uyararak, bu tür eylemlerin 'Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu' kapsamında suç teşkil ettiğini bildirdi. Bakanlık, sosyal mühendislik dolandırıcılığına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, banka hesaplarının maddi menfaat karşılığında başkaları tarafından kullanılmasına izin vermenin yasalara aykırı olduğu belirtildi. Ayrıca, dolandırıcıların özellikle öğrenci, ev hanımı gibi gelir kaynağı kısıtlı olan veya yaşlı, engelli gibi daha hassas tüketicileri hedef aldığına dikkat çekildi.

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Bankalar Birliği iş birliğiyle gerçekleştirilen 'Sosyal Mühendislik Dolandırıcılığını Önleme Çalıştayı'nda konuyla ilgili aksiyon almak için iş birliği yapma yönünde anlaşmaya varıldı. Çalıştayda, ilgili bakanlıklar, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, dolandırıcılık yöntemleri ve önleme stratejileri üzerine görüş alışverişinde bulundu.

Vatandaşlara, aldatıcı tekliflere karşı tedbirli olmaları ve bu tür ilanlara itibar etmemeleri çağrısında bulunuldu. Bakanlık, bu tür dolandırıcılık faaliyetlerinin hem bireylerin hem de ülkenin ekonomik güvenliğine zarar verdiğini ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin önemine vurgu yaptı.


IBAN kiralama nedir?


IBAN kiralama, kişilerin maddi menfaat karşılığında kendi banka hesaplarını başkalarına geçici olarak kiralaması işlemidir. Bu süreçte, hesap sahibi kişi, hesabını belirli bir süre veya işlem için başka bir kişiye devretmekte, para yatırılmasına ve çekilmesine izin vermektedir. Ancak, bu işlem genellikle dolandırıcılar için bir fırsat haline gelmektedir ve yasal olmayan faaliyetlerde kullanılabilir.

Dolandırıcılar, "Hesap açma kotamız doldu, tamamen yasal, hiçbir risk yok, hesaplarınızı geçici olarak kullanacağız sadece" gibi bahaneler kullanarak, asıl dolandırıcılar tarafından bir bankadan hesap açmanızı ve o hesaba ait kartı ve internet bankacılığını kendilerine teslim etmenizi isteyebilir. Bu tür dolandırıcılık faaliyetleri, 'Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu' kapsamında suç teşkil etmektedir ve ciddi yasal sonuçlar doğurabilir.


Dolandırıcılara karşı dikkatli olun


Dolandırıcılar haksız çıkar elde etmek için her türlü yöntemi kullanmaktan çekinmiyor. Bu yöntemlere karşı vatandaşın bilinçli ve çok dikkatli olması gerekiyor. Dolandırıcılardan korunmak için alabileceğiniz bazı önlemleri sıraladık.

1. Bilinmeyen numaralardan gelen mesajları dikkatlice inceleyin ve bu mesajlara tepki vermeden önce gönderenin gerçekten güvenilir olduğundan emin olun.

2. SMS yoluyla gelen mesajlarda veya aramalarda kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan kaçının. Banka bilgileri, şifreler veya diğer hassas bilgilerinizi asla paylaşmamaya özen gösterin.

3. Eğer bir kurum, banka veya diğer resmi bir kaynak sizi SMS ile bilgilendiriyorsa, bu bilgiyi doğrulamak için kendi web sitelerini veya müşteri hizmetlerini arayarak kontrol edin.

4. Mobil cihazınıza güvenlik uygulamaları yükleyerek, kötü amaçlı yazılımlara ve SMS dolandırıcılığına karşı ek koruma sağlayabilirsiniz.

5. Bilinmeyen veya güvensiz kaynaklardan gelen bağlantılara tıklamaktan kaçının. Bu bağlantılar, zararlı yazılımları indirebilir veya dolandırıcılık amaçlı olabilir.

6. İki aşamalı doğrulama, hesaplarınızın güvenliğini artırmak için etkili bir yöntemdir. Bu, hesabınıza erişim sağlamak için sadece şifrenizin yanı sıra başka bir doğrulama adımının daha geçilmesini gerektirir.

7. Mobil operatörünüzün sunduğu güvenlik hizmetlerini kullanın. Örneğin, spam mesajları filtreleme veya güvenlik duvarı hizmetleri gibi seçeneklerle telefonunuzu koruyabilirsiniz.

8. Eğer dolandırıcılar tarafından gelen bir SMS aldıysanız, bunu operatörünüze ve yetkili kuruluşlara bildirin. Bu sayede diğer kullanıcıların da bu tür dolandırıcılıklardan haberdar olmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Bu öneriler, dolandırıcılık ve dolandırıcılıktan korunma yöntemleri konusunda uzman kaynaklar tarafından sağlanmıştır. Her zaman şüpheli durumlarda resmi kurumlarla iletişime geçmek ve güncel güvenlik uygulamalarını takip etmek önemlidir.
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.