Koç Üniversitesi'nde mezuniyet töreni coşkusu
Koç Üniversitesi’nin 30. Lisans ve Lisansüstü Mezuniyet Töreni, Rumelifeneri Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Lisans ve lisansüstü eğitimini tamamlayan 1488 öğrenci bu yıl mezun oldu. Akademik hayatının önemli bir bölümünü ABD'de geçiren Rektör Prof. Dr. Metin Sitti, yeni mezunlara "Sizler bu ülkeye öğrendiklerinizi, deneyimlerinizi geri vermezseniz, kim verecek? Unutmayın, hiç biz zaman gittiğiniz başka bir ülkeye ait olamıyorsunuz" mesajını verdi.
30.06.2024 18:29:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





Koç Üniversitesi'nde lisans ve lisansüstü eğitimini tamamlayan 1488 öğrenci 29 Haziran'da Rumelifeneri Kampüsü'nde düzenlenen mezuniyet töreninde diplomalarını aldı. Törene öğrencilerin yanı sıra belirledikleri arkadaşları ve aileleri de katıldı. Kampüse özel araç alınmadı. Araçlarıyla gelenler Hacıosman, Garipçe ve Koç Üniversitesi Batı Kampüsü'nde oluşturulan güvenlik noktalarında kendileri için tanımlanan QR kodu okutarak servis araçlarına binerek kampüse ulaştı. Sıcak havaya rağmen muntazam organizasyon öğrencilerden, ailelerinden ve davetlilerden tam not aldı. Törene Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Onursal Başkanı Rahmi M. Koç'un da katıldığı belirtildi ancak Rahmi Koç'un tören alanında görülmemesi ve konuşma yapmaması dikkat çekti. Koç Üniversitesi'nin 30. mezuniyet töreninde konuk konuşmacı 2015-2019 yılları arasında Yunanistan Başbakan'ı ve SYRIZA Partisi'nin lideri olan, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Batı Balkanlar Komisyonu Başkanı Aleksis Çipras oldu.
'Gittiğiniz ülkeye ait olamıyorsunuz'
Mezuniyet töreninde konuşan Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nur Yalman gençlere "Her şeyden evvel iyi insan olmaya gayret ediniz" tavsiyesinde bulundu. Törende açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Metin Sitti, 1992'de Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Fizik bölümlerinden mezun olduktan sonra herkesin ABD'ye gittiği dönemde kendisinin Doğu'ya, Japonya'ya gittiğine işaret ederek, şunları söyledi: "Robotlar konusunda çalışma hayaliyle Japonya'ya doktora yapmaya gittim. Sonra Amerika'da ve Almanya'da yolculuğuma devam ettim. Ve şimdi, olmak istediğim; çok sevdiğim ve gurur duyduğum ülkemde ve Koç Üniversitesi'nde sizlerleyim. Üniversiteden mezun olduğum 1992'de 'insan vücudunun içinde sürekli yolculuk yapıp hastalıkları tedavi eden saç teli kalınlığında robotlar' benim ve herkes için yalnızca bir hayaldi. 30 yıllık akademik yolculuğumda bu robotların bir hayal değil; gerçeğe çok yaklaştıklarını gösterme fırsatı buldum. Hâlâ ben ve yetiştirdiğim yüzlerce öğrencim, bu robotların pek çok hastanın hayatını kurtararak tıpta devrim yaratmasını sağlayana kadar hayal etmeye devam edeceğiz. En büyük dileğim, yakında sizlerin ülkemizde ve dünyada çığır açıcı yeni bilgi ve ürünler yaratmanız. Sizler bu ülkeye öğrendiklerinizi, deneyimlerinizi geri vermezseniz, kim verecek? Bu ülke bana bugünkü Metin'in en büyük değerlerini, direnç, esneklik ve başarının önünde hiçbir şeyin duramayacağını, çalışmanın gerçekten de bir karşılığı olduğunu öğretti. Türkiye'nin hepimize her zamandan daha da fazla ihtiyacı var. Unutmayın, hiç biz zaman gittiğiniz başka bir ülkeye ait olamıyorsunuz."
Çipras: Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti kurulmalı
Yunanistan eski Başbakanı Aleksis Çipras ise İngilizce yaptığı oldukça uzun süren konuşmasında, "İsrail'in Gazze'de binlerce sivilin ölümüne yol açan operasyonlarını nihayete erdirmek için tüm diplomatik olanakları kullanmalıyız. 1967 sınırları çerçevesinde başkenti Doğu Kudüs olan, İsrail ile barış içinde yan yana yaşayan bir Filistin Devleti'nin kurulması için görüşmeler yeniden başlatılmalı" dedi. Kıbrıs meselesinin 2017'de İsviçre'de çözüme kavuşturulmasında başarılı olamadığı için son derece üzgün olduğunu söyleyen Çipras, Ege sorunun Lahey Adalet Divanı'na götürülmesini savundu. Nazım Hikmet'in şiirinden bir dizeyi hatırlatarak, "Ünlü şairiniz 'En güzel deniz henüz gidilmemiş olandır' diyordu. İşte Doğu Akdeniz tam da bu deniz olmalı. Karşılıklı egemenliğimize ve egemenlik haklarımıza saygı denizi. Bir barış ve iş birliği denizi" dedi. Çipras, Fener Rum Patriği Barthelemos'tan ise 'ekümenik patrik' diye bahsetti!!! Gençlere cesur olmalarını tavsiye eden Aleksis Çipras, "Bundan tam bir yıl önce, partimin genel başkanı olarak 15 yıl boyunca görev yaptıktan sonra siyasetin ön saflarından ayrılma kararımı kamuoyuna açıkladım. Birkaç gün sonra Atina'nın merkezi bir caddesinde yürürken genç bir Türk yanıma geldi ve bana pes etmememi söyleyerek beni hayli şaşırttı. 'Türkiye'de bizim bir sözümüz vardır' dedi: 'Boyun eğme!' Bunu her zaman hatırlayacağım. Bugün, bir yıl sonra, mezuniyetiniz dolayısıyla sizleri kutlarken şu sözleri söylemek isterim: Önünüzde uzanan tüm harika anlar ve tüm zorluklar için. Uğruna savaşmak zorunda kalacağınız her şey için: hayatlarınız, ülkeniz, aileleriniz ya da geleceğiniz için. İlkelerinizi korurken gelişmeye devam etmelisiniz. Ve şunu asla unutmayın: Boyun eğmeyin!"
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.