Mobilyanın sorunu yüksek KDV
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Nuri Öztaşkın, KDV indiriminin uzatılması nedeniyle Mart sonuna kadar mobilyada satışların yüzde 25-30, kimi firmalarda ise yüzde 50 artacağını öngördüklerini söyledi. Öztaşkın, "Mobilya sektörünün ajandasındaki bir numaralı problem KDV'nin yüzde 18 olması. Bu oranı sektör kaldıramıyor çünkü mobilya çok ucuz bir ürün değil. Kayıtdışılığı önlemek, istihdamı artırmak için KDV'yi yüzde 8'de tutmak gerekiyor
03.01.2019 00:00:00
KDV'nin yüzde 8 olması kalıcı hale gelmeli. Bunun için de sektörün zaman içerisinde KDV fazlası vermemesi için girdilerde de KDV'nin yüzde 8'e çekilmesi gerekiyor. Ağaç, sunta dediğimiz, sünger, metal ve tekstil dediğimiz kumaş var.
Kumaş zaten yüzde 8, diğerleri yüzde 18. Onlarda da yüzde 8'e çekilmesi gerekiyor" dedi. Öztaşkın, Türkiye genelinde markalı mobilya tüketicilerinin ortalama yaşının 32, sosyoekonomik statüsünün ağırlıklı olarak C1 ve C2 grupları olduğunu belirterek, bu grupların yüzde 52'sini çocuklu çiftlerin, yüzde 19'unu çocuksuz çiftlerin, yüzde 19'unu ise kalabalık ailelerin oluşturduğunu söyledi. Mobilya tüketicisinin ortalama konut büyüklüğünün 115 metrekare olduğunu dile getiren Öztaşkın, hanelerde en çok bulunan ürün gruplarının başını yüzde 85'lik oranla oturma odası ve yatak odası takımlarının çektiğini bildirdi.
Öztaşkın, tüketicilerin mobilyalarını ortalama 8 yılda bir değiştirdiğini kaydederek, "Tüketicilerin yüzde 33'ü 4-5 yılda bir mobilyalarını değiştirmeyi tercih ederken, yüzde 21'i ise 10-12 yılda değiştirmeyi tercih ettiğini söylüyor. 2015'te mobilyada değiştirme sıklığı 9 yıl olarak belirlenmişti. 2018 yılında değiştirme sıklığı 8 yıla düştü" diye konuştu.
HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.