Özel güvenliğe çekidüzen verilmeli
Hastanelerde doktor, hemşire, sağlık çalışanlarının dövüldüğüne dikkat çekilirken, sağlık kuruluşlarındaki özel güvenlik görevlileri için silah taşımalarına engel teşkil edici düzenlemelerin ortadan kaldırılması istendi
08.05.2012 00:00:00
HABER MERKEZİ
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, sağlık kuruluşlarında güvenlik tedbirlerinin yeniden elden geçirilmesi gerektiğini bildirdi. Göktaş, “Hastanelerde olaylar bitmiyor. Doktor, hemşire, sağlık çalışanları dövülüyorlar. Öldürülüyorlar. Hakeza hasta yakını ve hastanın kendisi de aynı akıbete uğruyor. Bunun acı sebepleri var. Ancak kamuoyu ve bir kısım yetkililer işin bu tarafına bakmıyor” dedi.
ÇETKODER Genel Başkanı, şunları söyledi: “İşin bu tarafı şu... Devlete ait sağlık kuruluşu olan hastanelerde görev yapan adli polisler bir noktada oturuyorlar. İç güvenlikten sorumlu değiller. İç güvenlik ise özel güvenlik şirketlerine ihale yolu ile verilmiş, kısacası hizmet alımı yolu ile özelleşmiş durumda. Özelleşen bu hizmette çalışan insanlar özel güvenlik personeli olarak asgari ücret ile çalıştıkları gibi özlük hakları ve çalışma usul ve esasları kurumlara göre değişiyor. Oysa bunların 5188 sayılı yasaları önemli bir yasa.
Bu yasa onların nasıl çalışacağını, ne şekilde donanımları olacağını belirlemiş fakat hastanelerde bu özelleşen güvenlik birimlerinin başına bu işten anlamayan, hiçbir güvenlik eğitiminden geçmemiş olan sivil savunma uzmanları veriliyor. Onlarda kendi kafalarına göre kurumun ita amirinin onayıyla bir kurum içi genelge ve yönetmelik ile işleri ayarlıyorlar. Bu, kuruma göre değişen iç çalışma şeklinden dolayı zafiyetler oluşturuyor.”
Özel güvenlik silahlı olmalı
Sağlık kuruluşlarındaki özel güvenlik görevlileri için silah taşımalarına engel teşkil edici düzenlemeler bulunduğunu hatırlatan Mustafa Göktaş, şunları kaydetti: "Gerekçe olarak şu gösteriliyor: Hastanelerde akıl ve ruh sağlığı hastalarının tedavi görmesi. O zaman akıl ve ruh sağlığı ile ilgili birim ve bölümü kurumun bir başka yerine ayırır, orada görev yapacak güvenlikçileri silahsız hale getirirsiniz. Bunlar için ayrı birer tedavi merkezi oluşturursunuz. Hastanelerdeki özel güvenlik birimlerine silah verilmesi elzemdir. Çünkü caydırıcı güç olacaktır. Orada dayak yiyen, sizin ananız, bacınız, kardeşiniz, babanız olabilir. Bunun ivedilikle çözümünde fayda vardır. Bir iç yönetmelikle bu sorun pekâlâ çözülebilir.”
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.