AA muhabirine açıklama yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Erkan Erdal, oruç tutmanın toksinleri temizleyici etki yaptığını belirterek, "Oruç tutan insanlar belirli bir şekilde beslendikleri için organizma bir ay dinleniyor. Bu da toksinlerin temizlenmesinde etkili oluyor" dedi.Erdal, iftar ve sahurda birden bire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmamak gerektiğine dikkati çekerek, "Ani mide gerginliği hem tansiyon yükselmesine hem de nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına yol açar. İftardan sonra azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla yemek yenmelidir" diye konuştu.
Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınılması gerektiğini ifade eden Erdal, bunların yerine hazmı kolay, mide, bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmeğin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Erdal, kızartmalardan da uzak durulması gerektiğine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi: "Yemeğe hafif bir çorbayla başlanmalı, bağırsak problemi olanlar çorbalarına kepek ilavesi yapabilecekleri gibi, kepekli ekmek de tercih edebilirler. Etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan sebze yemeği, yoğurt ve meyve, tatlı olarak ise sütlü tatlılar tercih edilmelidir."
SAHURDA NELER YENİLMELİErdal, protein içeriği fazla olan gıdaların, midenin boşalma süresini uzatarak, acıkmayı geciktirdiğini belirterek, sahurda kahvaltı şeklinde bir öğün düşünülebileceğini, bol sıvı ve meyve yenilmesini önerirken, sahurda kalkılmadan oruç tutulmamasını söyledi. Bu durumda metabolik hızın düşeceğini ve buna bağlı olarak baş ağrısı, halsizlik oluşacağını kaydeden Erdal, "İftar ile sahur arasında en az 1.5 litre su içilmeli" dedi.
Oruç tumanın bir zayıflama yöntemi olmadığına dikkati çeken Erdal, oruç tutmanın sağlıklı kişiler için olduğunu, kilo almamak için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini belirtti.