Ramazanda oruçlu iken koşulur mu?
Türkiye'de Nisan ayından itibaren çok sayıda maraton, yarı maraTon ve 10 kilometrelik koşular düzenlenecek. Peki bu koşulara hazırlık için Ramazanda nasıl bir yöntem izlenebilir? İşte koşu koçundan öneriler...
08.03.2025 14:18:00 / Güncelleme: 08.03.2025 14:29:18
ÖMER NEZİR
ÖMER NEZİR





Ramazan Bayramı sonrasında koşu takvimi renkleniyor. 6 Nisan'da Runtalya var. Runtalya'da 5K, 10K, yarı maraton ve maraton koşmak mümkün. Fakat maratonu ıssız bölgelerden geçildiği için tavsiye edilmiyor. 13 Ekim'de İstanbul'da Caddebostan'da 10.5'lık bir koşu yani çeyrek maraton var! Aynı gün Alanya Atatürk Yarı Maratonu koşulacak. 18-20 Nisan tarihleri arasında 5 kilometreden 160 kilometreye kadar farklı mesafelerde İznik Ultra Maratonu var. 20 Nisan'da ise Çanakkale'de Troya Yarı Maratonu mevcut. Bu yıl ilk kez düzenleniyor. 6K ve 10K yarışları da bulunuyor.
Koşuların babası İstanbul'da
27 Nisan'da ise Türkiye'deki yarı maratonların babası var: İstanbul Yarı Maratonu'nda en az 7 bin koşucunun asfalta çıkması bekleniyor. Burada aynı zamanda 10K koşusu da var! 10K koşusuna da en az 8 bin kişinin katılması hedefleniyor. Son kayıt tarihi 14 Nisan!
Peki koşulara nasıl hazırlanacağız?
Peki Ramazanda oruç tutarken koşulara nasıl hazırlanacağın? Elbette buradaki öneriler belli bir koşu deneyimi olanlar için. Sıfırdan başlayanlar için değil.
Ramazan ayında antrenmanlarını surdureceklere nacizane tavsiyelerimiz şöyle:
1. İftardan 1 saat kadar önce yüzde 70-75'lerinizi geçmeden koşun. Yani normalde 1 kilometreyi 5 dakikada koşuyorsanız, 6 dakikada koşun. Gerçi mide boş olduğu için hızlı koşmak da mümkün oluyor. Ancak şeker ve tansiyon düşmesini engellemek için yavaş koşmak önemli!
2. Alternatif olarak iftarı hafif geçip, yemeği sindirip sonrasında koşun. Teravih sonrasında yani... Ancak Türkiye'de koşabilecek yer sıkıntısı olduğu için gece koşuları pek mümkün olmuyor. Bir de rehavet engel oluyor.
3. Koşucular Pazar günleri uzun koşu yaparlar. Bu koşular 32 kilometreye kadar çıkabilir. Pazar uzunlarını Cumartesiyi Pazara bağlayan gece sahur koşusu olarak yapıp üstüne yemek yerseniz Pazar oruçta sorun yaşamazsınız.
4. Sıvı tüketimine çok dikkat edin. Özellikle iftar sonrası her saat başı mutlaka bir bardak su için.
5. İlk hafta vücut oruç ve antrenman adaptasyonu yaşayacağı için düşüş normaldir, panik yapmayın.
6. İnterval ya da tempo koşularda kesinlikle zorlamayın! Bu sizin direncinizi daha da düşürerek hem sakatlıklara hem de antrenman yapamama vücutta bitkinlik hissinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
7. Sahurda kesinlikle susatacak tuzlu ve tatlı yiyeceklerden uzak durun. Özellikle protein tavsiye edilir. Yumurta en baba besin!
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.