Rusya ve Ukrayna'da milyonlarca dolar battı
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başta Antalya olmak üzere Türkiye'de yaş meyve-sebze ve süs bitkileri ihracatını tam bir darboğaza ve belirsizliğe soktuğu ifade ederek, “Yaş meyve-sebze ihracatında toplam 80 milyon dolar, süs bitkilerinde ise 1 milyon dolar tahsil edilemeyen alacağımız bulunuyor" dedi.
01.04.2022 08:53:00





YENİ MESAJ / İSTANBUL
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Mart ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında yine çevrimiçi yapıldı. Toplantıda konuşan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Rusya ve Ukrayna'nın yaptığı gıda maddeleri ihracatının dünyada ticareti yapılan toplam kalorinin yaklaşık yüzde 12'sini oluşturduğunu kaydederek, "Bu iki ülke, tahıl ve yağlı tohum alanında ilk beş küresel ihracatçı arasında bulunmaktadır. Diğer taraftan dünya azotlu ve potasyumlu gübre ihtiyacının yüzde 17'sini de Rusya karşılamaktadır. Tahıl ve yağlı tohumlarda ülkemiz ithalatının yüzde 80'nini bu iki ülkeden yapmaktayız" diye konuştu.
Savaş çiftçiyi darboğaza soktu
Rusya-Ukrayna savaşının savaşından zarar gören üretici ve ihracatçılarla toplantılar yaptıklarını, yaşadıkları olumsuzlukları ve potansiyel kayıpları değerlendirerek çözüm önerileri ve talepleri rapor haline getirdiklerini anımsatan Başkan Çandır, raporu milletvekilleri ve karar vericilerle paylaştıklarını söyledi. Savaşın başta Antalya olmak üzere ülkemizde yaş meyve-sebze ve süs bitkileri ihracatını tam bir darboğaza ve belirsizliğe soktuğu ifade eden Ali Çandır, şunları söyledi: "Yaş meyve-sebze ihracatında toplam 80 milyon dolar, süs bitkilerinde ise 1 milyon dolar tahsil edilemeyen alacağımız bulunuyor. Önümüzdeki dönem için ise yaş meyve ve sebze ihracatında 150 milyon dolar, süs bitkileri ihracatında ise 2 milyon dolarlık risk bulunuyor. Para transfer kanalı SWIFT'in kapalı olması ve Rusya'da yaşanan olağanüstü devalüasyon gibi nedenler ise alacaklarımızı riske atmaya devam ediyor. Hükümetimizden temel talebimiz, mevcut sorunların çözümü ve ihracatçının varlığını sürdürmesi bakımından ilk ve acil olarak birikmiş alacak tutarı karşılığında teminat mektupsuz ve faizsiz en az 2 yıl ödemesiz 2 yıl vadeli kredi verilmesidir. Ruble ve Türk lirası ile ticarette alternatif ödeme yöntemlerinin geliştirilmesi ile lojistikte karşılaşılan sorunlara ilişkin çözüm önerilerimiz ise diğer acil taleplerimizdir."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.